Lupa epäonnistua

Aitoon Marttojen puhejohtaja Marja-Leena Kärkkäisen mielestä Martoissa parasta on ajatus siitä, että jokainen on hyvä jossakin.

– Meidänkin hallituksessa on kaikki hyvin erilaisia ihmisiä, ja kaikki osaa jotain erityisen hyvin, Kärkkäinen iloitsee.

– Vastuita voi jakaa huoleti ja luottaa, että kaikki hommat hoituu, hän jatkaa.

Omaksi ”marttavahvuudekseen” Kärkkäinen nostaa lyhyen pohdinnan jälkeen sosiaaliset taidot.

– OIen hyvin sosiaalinen. Työelämässä olen tehnyt töitä erilaisten ihmisten kanssa ja erilaisissa asemissa, hän kertoo elämänkokemuksen tuomista taidoista.

 

Vahvuutena järjestökokemus

Marja-Leena Kärkkäinen on toista vuotta Aitoon Marttojen puheenjohtajana. Vahvuudekseen tehtävässään hän kokee vuosien varsilta kertyneen näkemyksen järjestöhommista.

Vaikka toiminta puheenjohtajavaihdoksesta huolimatta on jatkunut käytännössä samanlaisena, on Kärkkäinen tuonut jotain uutta.

Viime kesänä Suomi100-vuoden kunniaksi järjestetyt sadan sortin päiväkahvit tuntuivat alkuun isolta urakalta, mutta Kärkkäinen valoi uskoa porukkaan, ja tapahtuma onnistui hyvin.

– Kun uskoo unelmiin ja kykyihin vastata haasteisiin, ja on uskoa omaan osaamiseen, voi saavuttaa melkein mitä vaan. Meillä on lupa myös epäonnistua, se ei tee meitä huonoiksi, kertoo Kärkkäinen haasteiden kohtaamisesta.

Tänä vuonna on hieman samaa teemaa jatkaen vuorossa Martanpäivän kahvihetki Knaapin tilalla teemalla ”sen seitsemän sorttia”.

– 26.7. järjestettäville kahveille ovat tervetulleita kaikki kyläläiset ja kesäasukkaat, Kärkkäinen sanoo

 

Nuoret tuovat virkeyttä

Marttojen toimintaa Kärkkäinen kuvailee arjen helpottamiseksi.

– Yritetään tehdä kätevästi ja taloudellisesti arjen asioita, hän tiivistää.

Martat ovat hyvin ajassaan mukana ja toiminnassa otetaan huomioon ympäröivä yhteiskunta esimerkiksi kierrättämällä. Myös kansainvälisyyttä on mukana, sillä Aitoon Martoilla on kummilapsi Keniassa.

– Järjestämme kirpputoreja, joiden tuotoilla tuetaan kummilasta. Hän haluaa opiskella lääkäriksi, eli työnsarkaa on vielä, kertoo Kärkkäinen.

Aitoon Martat toimivat aktiivisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

– Aitoossa touhutaan paljon alakoulun kanssa, Kärkkäinen kertoo.

Pullapäivät ovat muodostuneet jo perinteeksi, ja tänä keväänä martat olivat metsänhoitoyhdistyksen kanssa järjestämässä riistapäivää koululaisille. Myös Kirkastusjuhlien aikaan Aitoon Martat ovat monessa mukana.

Isoksi rikkaudeksi Kärkkäinen kokee eri ikäpolvien yhteistyön. Hän kannustaakin nuoria mukaan toimintaa.

– Nuoret auttavat vanhojakin pysymään virkeänä, hän naurahtaa.

 

Rauhallinen juhannus

Juhannusta Marja-Leena Kärkkäinen lähtee viettämään Vuokattiin.

– Katinkultaan golfaamaan, istuskelemaan Nuasjärven rannalle ja Vuokatin huipulle auringonlaskua katsomaan, luettelee Kärkkäinen rauhallisen juhannuksensa reseptiä.

Mitä juhannuksen herkkuihin tulee, ovat muurinpohjaletut Kärkkäisen perheen suosikki.

Marja-Leena Kärkkäinen on mukana monenlaisessa. Juhannuksen alla hän oli hautausmaalla auttamassa kukkien istutuksessa.

Aitoon Marttojen Juhannusaaton menu

Aitoon martat kokosivat yhteen suosikkireseptejään yhtenäiseksi juhannusmenuksi.

 

Basilikanmakuiset silakkarullat, 8–10 annosta

600g silakkafileitä (n. 1kg silakoita)

1 ruukku tuoretta basilikaa

valkopippuria

ripaus suolaa

Liemi:

1 dl sokeria

1 dl omenaviinietikkaa tai 3/4dl etikkaa

4 dl vettä

2 tl suolaa

2–3 valkosipulinkynttä

1 tl rose- tai viherpippuria

Levitä silakkafileet työpöydälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileille hienonnettua tuoretta basilikaa, ripaus valkopippuria ja vähän suolaa. Kääri fileet rullaksi ja pane laakeaan kattilaan vieri viereen. Sekoita keskenään liemen ainekset ja kaada seos kattilaan fileiden päälle. Kuumenna silakat kiehumispisteeseen ja anna kiehua hyvin miedolla lämmöllä 2–3 minuuttia. Anna silakoiden jäähtyä kattilassa. Siirrä tarjoiluastiaan vasta kylmänä

 

Silliherkku 8–10 annosta

2-3 ruodotonta sillifileetä

2 sipulia

1 prk raejuustoa

1 dl hienonnettua ruohosipulia

Kastike:

3 dl kuohukermaa

2 rkl etikkaa

1–2 tl sokeria

ripaus valkopippuria

Leikkaa sillifileet pieniksi kuutioiksi. Silppua kuoritut sipulit, vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se etikalla, sokerilla ja valkopippurilla. Sekoita kastikkeen joukkoon sillikuutiot, sipulisilppu, raejuusto ja ruohosipuli. Anna maustua kylmässä tarjoiluhetkeen saakka.

 

Lämminsavulohi ja yrttikastike, 8–10 annosta

1 1/2 kg savustettua lohta tai kirjolohta

koristeeksi:

3 kovaksi keitettyä munaa, ruhosipulia, salaatinlehtiä, sitruunalohkoja

Yrttikastike:

1 prk ranskankermaa

1 prk kermaviiliä

1/2 dl sitruunanmehua

2 tl sitruunapippuria

1 rkl sinappia

1/2 dl hienonnettua tuoretta basilikaa

1/2 dl hienonnettua persiljaa

ripaus suolaa ja sokeria

Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään. Anna maustua kylmässä tarjoiluhetkeen saakka. Poista lohesta nahka ja pane lohi suurehkolle tarjoiluvadille. Erottele keitetyistä munista keltuaiset ja valkuaiset ja hienonna kumpikin erikseen haarukalla. Hienonna myös ruohosipuli.  Koristele lohen pinta keltuais- ja valkuaissilpulla sekä ruohosipulilla. Koristele vadin reunat salaatinlehdillä ja sitruunalohkoilla.  Tarjoa lohi yrttikastikkeen kanssa.

 

Isoäidin ihana lehtisalaatti, n. 10 annosta

4 lehti- tai ruukkusalaattia

4 kovaksi keitettyä munaa

Kastike:

keitettyjen munien keltuaiset

2 rkl etikkaa

2 tl sinappia

4 tl sokeria

ripaus valkopippuria

ripaus suolaa

3 dl kuohukermaa

Revi huuhdotut ja valutetut salaatinlehdet laakeahkoon kulhoon.  Erottele munista keltuaiset kastiketta varten. Leikkaa valkuaiset pieneksi silpuksi.

Hienonna keltuaiset haarukalla ja lisää joukkoon etikka, sinappi, sokeri, valkopippuri ja suola.  Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja yhdistä siihen keltuais-mausteseos.

Kaada kastike lehtisalaatin päälle ja ripottele pinnalle valkuaiset sekä hienonnettua ruohosipulia

Keitetyt uudet perunat

Varaa 3–4 perunaa henkeä kohden. Lisää uudet perunat aina kiehuvaan veteen. Käytä keitinvettä sen verran, että perunat juuri peittyvät. Mausta vesi tillinvarsilla ja ripauksella suolaa. Keitä perunoita miedolla lämmöllä kannen alla 15–20 minuuttia niiden koosta riippuen.  Kaada keitinvesi pois, kun perunat ovat vielä vähän kovahkoja. Anna niiden jälkikypsyä kannen alla 3–4 minuuttia. Näin keitettynä uudet perunat pysyvät kiinteinä ja niistä tulee maukkaita. Ripottele perunoiden pinnalle runsaasti tuoretta hienonnettua tilliä.

 

Raparperipiirakka

2 kananmunaa

1 dl sokeria

1 dl kermaa

1/2 dl sulatettua voita

2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 l leivinjauhetta

Päälle:

5 dl raparperikuutioita, parhaiten piirakkaan sopii raparperi, jonka varret eivät ole kovin väkeviä. Jos varret ovat paksuja, ne kannattaa halkaista.

Täyte:

1 dl kermaa

2-3 rkl kermaviiliä tai rahkaa

1 kananmuna

1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Sekoita taikinaa varten munat ja sokeri, lisää joukkoon kerma ja voisula, sekoita hyvin.  Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe, sekoita hyvin.  Levitä taikina leivitettyyn piirakkavuokaan ja laita raparperi päälle.  Paista piirasta 15 min. 200 asteessa.  Sekoita täytteen aineet ja kaada täyte raparperin keskelle. Kypsennä vielä toiset 15 minuuttia.

 

Muurinpohjaletut

Taikina:

1 l maitoa

2 kananmunaa

1 1/2 tl suolaa

2 dl ohrajauhoja

2 1/2 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen voita tai ruokaöljyä

Täytteeksi maun  mukaan marjoja, hilloa, jäätelöä tai kermavaahtoa

Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Valmista taikina pari tuntia ennen paistopuuhia, jotta se ehtii turvota. Kuumenna muurinpohjapannu ja rasvaa se voilla tai öljyllä. Valuta taikina ohuina kerroksina pannun reunalta keskelle. Taikinaa voi tasoittaa lastalla. Paista lettu molemmin puolin. Hyvä lettu on pitsimäisen ohut, ruskea ja rapea. Lisää letun päälle haluamasi täytteet ja kääri se rullalle. Nauti raikkaan maidon tai mehun kanssa.