Pieni luontoretki Pytingin kahvilaan

Tuomo Kuitunen on kuvannut hyönteisten ja kasvien symbiooseja.

Pytingin kahvilassa voi tänä kesänä kahvittelun lomassa tehdä luontoretken kasvien ja luonteisten maailmaan. Tuomo Kuitunen on  kuvannut pikkuhyönteisten ja kasvien symbiooseja.

– Kun hyönteinen istahtaa kukkaan ja imee mettä kupuunsa, saa se pintaansa siitepölyä, jonka se kuljettaa toiseen kukkaan. Molemmat hyötyvät, hyönteinen ja kukka. Ne elävät symbioosissa, kertoo Kuitunen.

Näyttelyn tauluissa on muunkinlaista symbioosia: leppäkerttu syö kasvista kirvoja, kasvi antaa ravintoa toukille, kovakuoriainen hävittää kasvia tuhoavia hyönteisiä tai syö lahottajasienen rihmastoa ja saa itselleen suojan ja ravinnon. Luonto on täynnä symbioosissa eläviä lajeja. Luonnon ystävillä on kuitenkin huoli näistä hyödyllisistä tapahtumista.

Tutkimuksen mukaan hyönteisten määrä on romahtanut, pölyttäjistä on pulaa. Viime kevään runsaana kukkinut mustikka ei tuottanutkaan kunnollista satoa, koska tarpeeksi kimalaisia ei ollut keväällä paikalla, kun olisi pitänyt suorittaa pölytys. Omena kärsi samasta syystä.

 

Uhkaako meitä uusi hiljainen kevät?

Rachel Carson kirjoitti jo 1960-luvulla kirjan Äänetön kevät. Hän tarkoitti lintuja, joita ei enää ollut. Hänen hätähuutonsa lähti liikkeelle myrkyistä, jotka uhkasivat hyönteismaailmaa. Viime kesän säistä johtunut lintujen epäonnistunut pesintä näkyy nyt laululintujen vähäisyytenä. Hyönteisten väheneminen taas näkyy pölytyksen epäonnistumisena ja lintujen ravinnonsaannin huononemisena. Luonto on herkkä.

Tuomo Kuitunen kertoo, että yksi näyttelyn tarkoituksista onkin nostaa esiin hyönteisten tarpeellisuus.

– Kun ihailemme kasvien kauneutta, voimme samalla ihailla hyönteisten säihkyviä värejä ja muotojen moninaisuutta. Jotkut vierastavat ötököitä, jopa pelkäävät. Suuri osa niistä on kuitenkin ihmiselle vaarattomia ja hyödyllisiä. Niiden merkitys on suunnaton. Kuka haluaisi pölyttää omenapuunsa kukat siveltimellä tai huomata, että marjat jäävätkin tänä vuonna tulematta. Pienet ahertajat tekevät meille ilmaista työtä, meidän tulisi elää niiden kanssa symbioosissa. Toivon, että näyttely antaa ajattelun aihetta ja herättää halun suojella luonnon monimuotoisuutta.

Luopioisten taidekesän näyttelyt avoinna tiistaista lauantaihin kello 10-15.

Päivi Loukamo