Jätevesineuvontaa Luopioisissa

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen ympäristöasiantuntija Lauri Sillantie kertoo jätevesiasioita Roineen kesäasukkaille Hannu Rauhaselle ja Anita Onnialle.

Monilla on edessä jätevesijärjestelmien muokkaamista lähiaikoina, sillä järjestelmien pitää olla lain vaatimassa kunnossa viimeistään ensi vuoden syksyllä. Varsinkin mökkien jätevesisysteemit saattavat aiheuttaa päänvaivaa kesäasukkaille.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys tarjoaa tänä vuonna neuvontaa jätevesiasioissa. Pälkäneelle neuvontapiste saapuu 4.7. Luopioisten Ilta yrittäjänä -tapahtumaan. Pop up -tapahtuman yhteydessä neuvontaa saa siis kasvotusten. Vuoden loppuun asti vesiensuojeluyhdistykseltä saa neuvontaa ilmaiseksi myös puhelimitse tai sähköpostilla.

Muutostyöt saattavat vaatia esimerkiksi kunnalta toimenpidelupia tai apua jätevesisuunnistelijoilta. Muun muassa näihin asioihin vesiensuojeluyhdistys antaa neuvontaa.

 

Erilaisia vaatimuksia riippuen mökistä

Mökkien erilaiset varustelutasot vaativat jätevesijärjestelmältä erilaisia asioita. Esimerkiksi vesivessa tai pesu- ja tiskikoneet kaipaavat uudenlaiset jätevesisäiliöt tai tavat vesien puhdistamiseen.

– Meillä on käytössä vesivessa, jonka vedet johdetaan omaan betonisäiliöönsä. Tämä säiliö pitää vaihtaa nykyaikaiseen umpisäiliöön, kertoo Kangasalla Roineen rannalla mökkeilevä Hannu Rauhanen. Muutostöihin on tarkoitus päästä tulevan syksyn aikana.

Vaikka mökillä ei olisi esimerkiksi vesivessaa, saattavat jätevesitoimenpiteet olla haasteellisia. Irmeli Lammisen ja Hannu Rantalan kesämökillä Kangasalan Vehkajärvellä on käytössä kuivakäymälä, mutta suihkun ja pyykinpesukoneen harmaat vedet vaativat käsittelyjärjestelmän uusintaa. Haasteita aiheuttavat kaksi erillistä rakennusta sekä mökkitontin maasto.

– Tonttimme on kallioinen ja kivikkoinen, joten olemme pohtineet, miten jätevedet voisi puhdistaa ja minkälainen järjestelmä toimisi maan päällä jäätymättä talvien yli, kertovat Lamminen ja Rantala, jotka saivat neuvonnasta apua jätevesisuunnittelijan löytämiseksi.

Lauri Sillantie ja Antero Uurtamo Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksestä neuvoivat Tammelan torin Ympäristötori-tapahtuman kävijöitä jätevesiasioissa.