Tavara-ahdistuksesta eroon kirppistapahtumalla

Luopioisiin perustetun Osuuskunta Pöllökartanon kotipesä, yhteisöllinen asuintalo Pöllölä alkaa olla viimeistä listaa ja puutarhatöitä vaille valmis. Kaikissa asunnoissa on asukkaat ja yhteisöllistä elämäntapaa harjoitellaan hyvässä hengessä. Lähes kaikille pöllöläläisille on yhteistä se, että he muuttivat isommista tiloista pienempään. Niinpä kirpputoripäivän järjestäminen on ajankohtaista. Avoimet ovet ja kirppistapahtuma järjestetään Pöllölässä kunnan kesäkahvien jälkeen tulevana lauantaina 30.6. klo 11-14.

 

Tavaravuorien sietämätön keveys

Ammattijärjestäjät ja konmaritukseen uskovat puhuvat tavaroista luopumisen jalostavasta vaikutuksesta. Pöllölässä moni on vaihtanut 150 neliöstä 50 neliöön. Tavaravuoresta eroon pääseminen on ehdoton edellytys mielenrauhalle. Antiikista, ja varsinkin antiikkisista koneista, kiinnostunut Veli-Matti Ilmola kertoo, että hän on vähentänyt kokoelmiaan jo enemmän kuin 60 prosenttia. Mitään ei kuitenkaan heitetä hukkaan.

– Olen myynyt netissä suurimman osan vanhoista tavaroista, mutta vielä niitä on jäljellä. Tilaa on sen verran vähän, että on pakko harkita tarkkaan mitä säilyttää.

– Olemme viimeisten 15 vuoden aikana muuttaneet maasta toiseen neljä kertaa ja muutaman kerran Kalifornian ja Wienin sisälläkin. Luopioisten varastossa on vielä lähes 20 purkamatonta laatikkoa, joiden sisällöstä ei ole enää mitään muistikuvaa, huokaa John Sheppard.

 

Kierrätys tukee yhteisöllistä elämäntapaa

Pöllölä on periaatteen talo. Yhteisöasumisen lisäksi kokeillaan myös sitä, miten asukkaat voivat yhdessä vähentää hiilijalanjälkeään. Pienet asunnot ja yhteiset neliöt vähentävät aiemmin omakotitaloissa asuneiden asukkaiden ympäristökuormitusta. Niinpä mitään ylimääräistä ei laiteta roskiin vaan pyritään kierrättämään mahdollisimman tehokkaasti. Pöllölän rakentamiseen 1900-luvun alussa käytetyt hirretkin olivat jo kierrätettyjä. Kuistin seinässä näkyy savupirtin nokea ja useita hirsiä on rakennusvaiheessa jatkettu. Myös 110 vuotta nuoremmassa remonttivaiheessa kaikki puutavara kierrätettiin, metallit kerättiin talteen ja pahvipinkkoja on kuljetettu Seuratalon kierrätysastioihin. Joten on selvää, että asukkaat myyvät ylimääräiset tavaransa kirpputorilla. Toisen tavara-ahdistuksesta voi joku toinen löytää itselleen aarteen!

Päivi Loukamo

Pöllölän kesäisissä maisemissa järjestetään kirpputoritapahtuma.