Banjo soikoon!

Wasel and The Weasels soittaa Pytingin puistossa tulevana lauantaina.

Kukkia soi -festarin piti olla tänä kesänä tauolla, mutta kuinkas sitten kävikään. Nykyisin Pöllölässä asuvan John Sheppardin vanhat soittokaverit pysähtyvät Luopioisissa matkallaan Kaustisille esiintymään. Tarkoitus on juhlia Johnin syntymäpäivää ja tutustua paikkakuntaan. Mikkolan Navetan ja Pöllökartanon väki tarttui tilaisuuteen ja järjestää lauantaina Kukkia soi Pop up -konsertin Pytingin puistossa. Wasel and The Weaselsin akustinen juurimusiikki on viihdyttävää, hauskaa ja nopeatempoista.

Tarkoitus on pitää rentoa piknikkiä vaahteroiden varjossa, filtit ja omat eväät kannattaa siis varata mukaan. Musiikki on harvinaista herkkua: Amerikan Appalakkien vuoristoseudun ikivanhaa maalaismusiikkia, jota oldtime-musiikiksi kutsutaan. Sen nuorempi sisko on bluegrass, joka saa vaikutteita mm jazzista. Mutta oldtimea on soitettu jo 1700-luvulta lähtien Appalakkien köyhien vuoristolaisten juhlissa, suruissa ja iloissa. Sitä soittivat lähinnä Irlannista ja Skotlannista siirtolaisiksi lähteneet vuoristolaiset heinähatut. Wasel and The Weasels esittää kappaleet suomeksi ja sitä eivät muut juurimusiikkiyhtyeet tee. Sanoitukset ovat riemastuttavia.

Kuvaelmia ilosta ja surusta, suomeksi

Wasel & The Weasels on viisihenkinen kielisoitinyhtye, jonka suomeksi esittämät amerikkalaiset irlantilais-skottilaisista lähteistä alkunsa saaneet bluesiin sekoittuvat renkuttavat rytmit tuottavat hypnoottisia ja humoristisia kuvaelmia karusta arjesta ja juhlasta. Yhtyeessä soittavat Wasel Arar (laulu, mandoliini), Marja Zilcher (laulu, viulu), Klaus Hurskainen (banjo), Juho Kyyhkynen (kitara) sekä Heikki Timonen (kontrabasso).

Wasel & The Weasels on löytänyt avaimen vanhan rootsmusiikin esittämiseen luontevasti suomenkielellä. Sanoitukset ovat hauskoja ja niissä on säilynyt alkuperäisten sanoitusten usein huvittavan naivistisen näkökulma elämään ja olemiseen. Kulkurielämä, tupakka, viina ja villit naiset ovat takuuvarmoja aiheita kaikkialla, siinä missä ylpeys, lankeemus, menetys ja kuolemakin.

Joidenkin laulujen maaninen suhde tiettyihin Amerikan mantereen ruoka-aineisiin ja syömiseen ylipäätään korostaa laulujen syntyaikoina vallinneen pula-ajan puutetta. Rautateistä, kaivoksista ja metsätyömaista kertovia lauluja on paljon, eivätkä hauskat lastenlorumaiset rallatuksetkaan ole yhtyeelle vieraita. Yhtye onnistuu siirtämään tarinat suomalaiseen mielentilaan samalla suorasukaisuudella, josta löytyy myös alkuperäisten laulujen alkuvoima ja mehukkuus.

Miksei laulettaisi suomeksi?

Wasel Arar aloitti bluegrassmusiikin parissa jo varhain 80-luvun alussa. Musiikki-innostus oli jo nuorempana alkanut bluesin merkeissä, mutta matka Amerikan juurimusiikin parissa vei pian bluegrassiin ja oldtime-musiikkiin ja lopulta omien englanninkielisten kappaleiden levyttämiseen Northstate-yhtyeen kanssa vuonna 2005. Englanniksi laulaminen oli amerikkalaisessa koulussa kasvaneelle ollut aina luontevaa, mutta englanninkielellä esiintyminen Suomessa kismitti pitkään. Miksi ei voisi laulaa suomeksi?

Suurin osa englanninkielisten laulujen käännöksistä ei kuitenkaan istunut suuhun ja useimmat tuntuivat jopa korneilta. Alkuperäisten kappaleiden rytmiikan ja soinnin säilyttäminen suomenkielellä tuntui olevan haaste monelle sanoittajalle.

Vastaus kismittävään kysymykseen tuli lopulta kuin itsestään. Olihan Wasel ehtinyt perehtyä syvällisesti bluegrassiin ja oldtime-musiikkiin jo kolmenkymmenen vuoden ajan, joten amerikkalaisten kappaleiden rytmi ja sanoitukset olivat verissä…

Kuin sattumalta Wasel tuli sanoittaneeksi ensimmäiset suomenkieliset kappaleensa keväällä 2013 ja yllätykseksi ne osoittautuivat olevan monien mieleen. Nopeassa tahdissa syntyivät Tappajahauki, Mun Sevrolee ja Pontikkaa! Sanoituksia on parissa vuodessa syntynyt jo seitsemisenkymmentä. Ilmeisesti vuosikymmenien hiljainen kypsyttely on tuottanut näkemystä, tosin kielikuvilla leikkiminen, sanojen vääntely ja fingerporilaiset kielivitsit ovat aina olleet mieleistä puuhaa.

 

Kukkia soi -pop up piknikkonsertti Pytingin puistossa la 7.7. klo 13. Soittaa Wasel and The Weasels. Vapaa pääsy, omat eväät mukaan. Pytingin kahvila avoinna klo 10–15.