Taidetta pitkän uran varrelta

Postikorteistaan tunnetun Tarja Sennen taideteoksia ripustetaan tänä

Tarja Senne juhli viime vuonna 40-vuotistaiteilijajuhlaansa.

kesänä AteljeeGalleria Virpi & Orbiin Vuolijoelle.

Näyttelyssä on hieman yli parikymmentä teosta ja se jatkaa Sennen viime vuonna pidetyn 40-vuotistaiteilijajuhlan teemaa, joskin pienemmässä mittakaavassa.

– Viime vuonna meillä oli Vääksyssä esillä lähes kaksisataa työtä. Nyt on vähemmän tilan koon vuoksi, kertoo Senne.

Neljänkymmenen vuoden aikana Senne on ehtinyt tehdä monenlaista taidetta, ja näyttely antaakin silmäyksen taiteilijan uran eri vaiheisiin.

– Teoksia on vuosien varrelta. Näytillä on ihan vanhimpiakin töitäni, kertoo Senne näyttelyyn valituista teoksista.

Vaikka Senne tunnetaankin ensisijaisesti postikorteistaan, ei näyttely pyöri korttien ympärillä. Esillä on kyllä joitakin maalauksia, joista on painettu postikortteja, mutta niiden lisäksi nähtävillä on taiteilijan vanhaa öljyvärituotantoa sekä uusia akryylimaalauksia.

– Haluan päivittää itseäni, kertoo Senne tuoreesta innostuksestaan akryylimaalaamista kohtaan.

Uudet teokset ovat kooltaan merkittävästi suurempia, kuin taiteilijan aiempi tuotanto.

– Laajennan omaa skaalaani ja tuon henkisyyttäni ulos maalauksiin. Henkisyys  kuuluu osana elämääni ja luomisvoimaani., hän jatkaa uusista inspiraation lähteistään.

Tarja Senne; Maitotyttö, 2011

Akryylitöissä näkyykin paljon enkeleitä, menninkäisiä ja erilaisia luonnon elementtejä. Menninkäiset ja tontut ovat tosin kuuluneet Sennen aiheisiin jo aiemmin, sillä suuri osa taiteilijan postikorteista on jouluaiheisia.

Senne tunnetaan myös kuvittajana, ja hän on suunnitellut muun muassa Haville jopa klassikoksi tituleeratun ”Poika ongella” servietin. Kuvituksen taustalla oleva alkuperäistyö on näytillä Vuolijoen näyttelyssä monien muiden alkuperäisteosten rinnalla.

 

Sattumalta postikorttitaiteilijaksi

Postikorttibisnekseen Tarja Senne ajautui lähes vahingossa. Ollessaan Hakaniemen hallissa myymässä kirjallisuutta nuori taiteilija pohti, mitä muuta voisi myydä samalla. Hän päätyi maalaamaan uniikkeja postikortteja, joita hän lopulta myi lähes kuusituhatta.

Postikortit herättivät selkeästi kiinnostusta, jonka myötä Senne päätyi hakemaan taiteilija-apurahaa. Apurahaa ei tippunut, mutta samainen säätiö pyysi Senneä suunnittelemaan heille postikortin myyntiin. Kyseinen kortti painettiin Paperitaide Oyllä, joka kiinnostui taiteilijan korteista.

Samaan aikaan Senne oli yhteydessä Suomen punaiseen ristiin, joka myös kiinnostui Sennen taiteesta. Näin nuori taiteilija päätyi suunnittelemaan kortteja aluksi kahdelle ja myöhemmin monelle muullekin kustantajalle.

Myöhemmin Senne on suunnitellut kortteja myös oman yrityksen nimissä. Näitä kortteja on myynnissä Vuolijoen näyttelyssä.

Tarja Senne: Maalauksia vuosien varrelta AteljeeGalleria Virpi & Orbissa 5.7.–5.8.