Runoviikko kutsuu

Kuvassa vasemmalla Pirkko Tallgren oikealla Helvi Mustonen ja keskellä seisomassa Sirkka Eerilä, lausuntaryhmä Runoriimun ohjaaja.

Runon loukkuun jääneet runoriimulaiset Kangasalta matkaavat jälleen Kajaaniin, Suomen ainoaan valtakunnalliseen runofestivaaliin (4-8.7.), joka pidetään jo 42. kerran.  Sitä kutsutaan myös Sana ja sävel nimellä runsaan musiikkitarjontansa vuoksi.

Olen ollut seuraamassa viikon kulttuuritapahtumaa jo yli 35. vuonna.  Se on kesäni kohokohta.  Siinä näkee ja kuulee, missä tämän taiteen alalla mennään.  Viikko on elämyksiä täynnä.  Sen sielu ja sen alkuunpanija, voimahahmo, professori Veikko Sinisalo on luotamme poissa vain fyysisesti.  Hän on tämänkin viikon hengenluojana, runon ja sen esittämisen puolestapuhujana ja innoittajana.

Runoviikosta on kehittynyt monipuolinen kulttuurikatselmus.  Mukana on juhlava avajaistilaisuus, jossa kuullaan jonkun tunnetun suomalaisen juhlapuhe.  Tänä vuonna puhuja on Juha Hurme.  Tilaisuudessa jaetaan Yleisradion Tanssiva karhu –palkinto.  Iiro Kajaksen ja Tuula-Liina Variksen kirjallisuuskeskustelut ja esitelmät vetävät salintäyteisen yleisön. Lukuisien erilaisten tilaisuuksien lisäksi tarjolla on useita ensi-iltoja. Kajaanissa on runsaasti lapsille ja nuorille suunnattua ohjelmaa runo-ja tarinatilaisuuksineen sekä työpajoineen.  Tänä vuonna pidetään myös sävellystyöpaja.

Runoviikon ilmaisesitysten määrä on edelleen lisääntynyt.  Taidevankkuri kiertää ohjelmineen festivaalialueella Kaukametsän tapahtuma-aluetta useana päivänä.  Lisäksi esimerkiksi karaoke-tilaisuuksissa voi lausua ja kuunnella muita.  Suomen Lausujain Liiton taiteilijajäsenten viikon kurssi päättyy sen aikana valmistettuun ilmaisesitykseen. Toiverunoilta kuuluu myös perinteisiin ilmaistilaisuuksiin.  Toiveita voi lähettää etukäteen yhteystietoineen osoitteeseen toive.runot@yle.fi.  Runot kuullaan lauantaina 7.7. Yle:ltä klo 19.

Yksi tärkeimmistä tilaisuuksista minulle on Kirkkoilta, jossa kuullaan aina piispan puhe ja hyvien lausujien esityksiä.  Toinen merkittävä tilaisuus on joka toinen vuosi pidettävä Vuoden nuori lausuja –kilpailu, toiselta nimeltään Veikko Sinisalo –kilpailu.  Sen finaaliin selvisi runsaasta ja tasokkaasta alkukarsintajoukosta kuusi nuorta lausujaa.  Yksi heistä on Mikko Kauppila Tampereelta, muut viisi Helsingistä.

Kajaanin kulttuuriviikolla tapaa paljon tuttuja Tampereelta, sen lähiympäristöstä ja ystäviä ympäri Suomen.  Siellä iloitaan runosta, keskustellaan niistä, arvioidaan esityksiä ja rikastutaan henkisesti.  Siellä vietetään runon, lausunnan, teatterin ja musiikin juhlaa ystävien ja maamme eturivin taiteilijoiden seurassa.  Siis pian laukkua pakkaamaan ja nauttimaan Runoviikon kulttuurista, niin kuin me Kangasalan runoriimulaiset teemme.

Sirkka Eerilä