Syrjänharju

Aitoon Syrjänharjusta aukeaa upeat näkymät.

Onkkaalan kupeessa oleva Syrjänharju on mahtipontinen, sykähdyttävä ja helposti tavoitettava lähiretkeilykohde. Mallasvedelle avautuva maisema saa aina uudestaan mielen haukkomaan henkeä. Näkymää eivät pysty pilaamaan edes kaukaisuudessa sojottavat Valkeakosken tehtaiden piiput.

Vesitornista katsottuna harjun toisella puolen elävästi maisemaa täplittävät Kuulilan aukean pellot takanaan Pälkänevesi.

Aitoossa Kankaansyrjän ja Lemmittylän välissä sijaitseva edellisen pikkuveli Syrjänharju on toisenlainen koettava.

Harjumuodostelma lukkoineen levittäytyy reilun kilometrin matkalle. Mäntyvaltaisessa harvahkossa metsässä kiemurtelee neulaspintaisia polkuja. Harjun päältä löytyy muutama vielä korkeampi kohouma. Niistä korkeimmalta avautuu muhkea maalaismaisema kohden Aitoota.

Kesäpäivän kuumuudesta voi muutamassa hetkessä taivaltaa lukkojen syvyyteen ja tavoittaa viiltävän viileyden.

Kokemusta voimistaa muodostelman pienmuotoisuus. Kaiken voi tavoittaa muutamalla askeleella.

Mikko Forsten