Turmiolan Tommin ensiesitys oli suurmenestys

Taitavat näyttelijät saivat Touhulan talon täyden yleisön taputtamaan moneen otteeseen. Vielä näytelmän loputtuakin näyttelijät palasivat lavalle kumartamaan kiitoksensa yleisölle.

Vehkajärven Mansikkajuhlilla esitetty Turmiolan Tommi-näytelmän näyttelijät ovat kaikki taitavia esiintyjiä eikä vuorosanoissa sekoiltu. Näyttelijät pystyivät keskittymään omiin suorituksiinsa eikä luppoaikaa jäänyt, kun taustanäyttelijätkin eläytyivät rooleihinsa täysiaikaisesti päänäyttelijöiden esittäessä omia roolejaan.

Humoristisesti, muttei kuitenkaan liian kevyesti, dragikoominen näytelmä pureutuu perheenisän alkoholiongelmaan. Päihteet koskettavat koko perhettä, ja jos yksi perheenjäsen sairastuu, sillä on seurauksia muidenkin perheenjäsenten elämään. Viinan vaaroista näytelmässä on osattu tulkita hyvin muun muassa juoppohulluuskohtaukset.

Tommin tarinan on kirjoittanut Jorma Kairimo, joka on osannut taitavasti käsitellä vakavia aiheita komedian keinoin. Näytelmän on sovittanut ja ohjannut taidokkaasti Janne Salminen. Draamallinen sarjakuvanäytelmä sai ensiesityksensä heinäkuun ensimmäisenä päivänä Vehkajärven Touhulassa ja sitä esitetään 19.8. asti.

Päähenkilöä eli Turmiolan Tommia esittää Esko Puntala ja hänen vaimonaan Taimina esiintyy Mervi Murtonen. Lapsia eli Satua esittää Tanja Vuorinen ja Sepeä Kusti Vuorinen. Muissa rooleissa nähdään Anne Ahola, Timo Humalisto, Marja Myllö, Tuija Paturi, Satu Puntala ja Heli Toivola.

Yleisön puolella ihailtiin, kuinka näyttelijät ovat koko sydämellään mukana ja eläytyvät hyvin ja aidosti rooleihinsa.

Turmiolan Tommi -sarjakuvahahmo syntyi vuonna 1858. Alkuperäisen sarjakuvan vuoden 1847 tapahtumat sijoittuvat Lontooseen. Sekä englantilaisessa että suomalaisessa versiossa tarina etenee samoin, rauhallisesta perheidyllistä pahimpaan traagisuuteen.

Mirkka Tuominen