Harmonikan legenda konsertoi Suojalla

Veikko Ahvenainen ja Carina Nordlund saapuvat jälleen Kuhmalahdelle. Kesäillan valssi -konsertti kuullaan Suojalla torstaina 12.7. kello 19.

Harmonikan legenda Veikko Ahvenainen on ehtinyt soittaa ainutlaatuisella urallaan jo monta juhlakonserttia. Finlandia-talo varattu taas ensi syksyksi, kun miehellä tulee täyteen 90 vuotta.

Torstaina 12.7. Ahvenainen saapuu jälleen Kuhmalahdelle, sillä Suojan konsertista on tullut tärkeä kesäperinne niin soittajille kuin kuulijoillekin. Nostalginen ilta täyttää talon vuosi vuoden jälkeen.

– Kuhmalahdella on hieno käydä. Suoja edustaa suomalaista seurataloperinnettä. Onneksi näitä idyllejä arvostetaan ja säilytetään. Siellä on hieno tunnelma ja kiva soittaa, Ahvenainen sanoo.

 

Tanssilavoilta konserttisaleihin

Vaatimattomissa oloissa kasvanut Veikko Ahvenainen rahoitti yhdeksänvuotiaana hankkimansa ensimmäisen haitarinsa sanomalehtien myynnillä. Kaksirivinen vaihtui 11-vuotiaana otetun pankkilainan avulla viisiriviseen. Pian hän jo tienasi sirkuksen mukana soittamalla.

Harmonikansoiton Suomen mestariksi vuonna 1957 kruunattu Ahvenainen on ollut viemässä haitaria tanssilavoilta konserttisaleihin.

– Kun laittaa jo nuorena päämäärän korkealle, ei anna periksi ja ottaa nöyränä työt vastaan, syntyy tulosta, Pro Finlandia -mitalilla vuonna 2010 palkittu harmonikkataiteilija sanoo.

Kiertue-elämää ei jaksaisi 89-vuotiaana, jos ei olisi pitänyt itseään kunnossa. Edelleen ahkerasti lenkkeilevä Veikko Ahvenainen on juossut yli 30 maratonia. Pitkän uran taustalla on myös myönteinen asenne elämään.

– Kun ajattelee mukavia, ei edes ehdi murehtia, mies sanoo.

 

1063 levytettyä kappaletta

Veikko Ahvenainen aloitti ennätyksellisen levytysuransa 63 vuotta sitten itse säveltämällään valssilla ”Muistoja Marseillesta”. Sen jälkeen hän on levyttänyt 1062 kappaletta. Tätä pidetään ainakin Suomen ennätyksenä.

Tuorein Kissa vieköön -albumi sisältää 17 tunnettua foksia. Levy julkistetaan Suojan konsertin väliajalla. Levyllä mukana oleva puoliso Carina Nordlund soittaa myös konsertissa. Lisäksi lavalle nousee Tammer Hanurit solistinaan Tuula Mäkinen.

12.7. kello 19 alkavassa Kesäillan valssi-konsertissa kuullaan unohtumattomia suomalaisia kesän säveliä ja harmonikkamusiikin hittejä. Ohjelman erikoisuuksiin kuuluvat tunnetun Mustalaisruhtinatar- operetin mukaansa tempaavat sävelet, jotka Ahvenainen on sovittanut kahdelle harmonikalle.

Tammer Hanureiden ohjelma sisältää kesän ikivihreitä. Yhteisesityksenä kuullaan Rantakoivun alla ja muita suosikkisäveliä.

Suojan konsertissa on saatavissa Ahvenaisen levyjä sekä hänen kirjoittamaansa Hanurini muistoja -kirjaa, joka kertoo hänen pitkästä urastaan.

Veikko Ahvenainen ja Carina Nordlund saapuvat jälleen Kuhmalahdelle. Kesäillan valssi -konsertti kuullaan Suojalla torstaina 12.7. kello 19.