Maalaismeininki viehättää vuodesta toiseen

Aitoo täyttyi viikonloppuna ja maanantaina taas rokkivieraista, kun Kirkastusjuhlia vietettiin 136. kerran. Kirkkareita on usein – epävakaisinakin kesinä – saatu viettää kauniissa säässä. Niin tänäkin vuonna.

Aitoon Kirkastusjuhlia – paikallisen VPK:n perinteistä vuosijuhlaa – on vietetty vuodesta 1882 alkaen. Kirkkareita vietettiin alun perin aina kirkastussunnuntaina, ja tästä johtuu myös festivaalin nimi. Nykyisin juhla järjestetään yleensä heinäkuun toisena viikonloppuna.

Kirkkarit on 1960-luvulta tunnettu maanlaajuisesti. Vuosien varrella Aitoossa onkin nähty iso liuta Suomen ykkösrivin artisteja: Danny, Dingo, Jari Sillanpää, Ultra Bra, Paula Koivuniemi, Cheek… Yleisöennätys on vuodelta 2005, jolloin juhlilla kävi yhteensä noin 15 000 henkeä.

Monet perheet saapuvat paikalle monen sukupolven voimin. Moni aitoolainen tottuukin käymään Kirkkareilla jo pienestä pitäen, ensin omien vanhempien kanssa ja myöhemmin itsenäisesti. Tämä edesauttaa myös siinä, että Aitoosta kasvaa vuodesta toiseen uusia innokkaita talkoolaisia, sillä ilman vapaaehtoisia näin iso tapahtuma ei onnistuisi isommallakaan kylällä. Talkoolaisia saapuu Aitooseen myös Pälkäneen ulkopuolelta, muun muassa Hämeenlinnan ja Tampereen seuduilta. Joka vuosi Kirkkareilla häärii siis ahkera joukko talkoolaisia erilaisissa hommissa: pullojenkeruussa, anniskelu- ja infopisteissä, makkaranmyynnissä ja niin edelleen.

Moni Kirkkareilla kävijä kiittelee festarin ainutlaatuista tunnelmaa keskellä maalaismiljöötä. Miljöö onkin yksi seikka, joka auttaa Kirkkareita erottautumaan muista kesäfestareista. Siinä on jotain ainutlaatuista, kun rokki raikaa kesäillassa keskellä kauneinta maaseutua. Tänä vuonna Kirkkarit vetivät väkeä tyydyttävällä tasolla. Ennätyksiin ei ylletty, mutta väkeä riitti etenkin lauantaina ja maanantaina. Lauantaina kävijämäärä ylsi yli 3000 henkilön.