”Saa nähdä, mitä tästä tulee”

Heinäkuun alussa voimaan astunut uusi liikennepalvelulaki muutti taksiliikennettä tuntuvasti. Luopioisten ja Kuohijoen suunnilta taksia ajavan Kari Saarisen asiakkaat ovat kyselleet uudistuksesta ahkerasti. Puheista on välittynyt etenkin huoli ja pelko siitä, tuleeko taksi kutsuttaessa.

– Tästä on kirjoiteltu mediassa niin paljon, että selvästi asiakkaat sitä miettivät. Viime viikollakin eräs asiakas pohti, miten pääsee seuraavalla viikolla labraan varmasti oikeaan aikaan, Saarinen kertoo.

Uudistuksen myötä Suomessa siirryttiin säännellystä ja rajoitetusta järjestelmästä vapaaseen markkinajärjestelmään, jossa autojen ja kuljettajien määrää ei rajoiteta. Teillä siis ajelee jatkossa erinäköisiä ja -hintaisia takseja. Hintavertailu jää paljolti asiakkaan itsensä vastuulle: hinta voi vaihdella esimerkiksi kellonajan, taksiyrityksen, tilaustavan ja haluttujen lisäpalveluiden mukaan.

Pälkäneläinen taksikuski Mikko Helenius mainitsee, että suurin muutos taksikuskin näkökulmasta on lisääntynyt laitteiden määrä.

– Ennen pärjäsi yhdellä puhelimella, nyt niitä on parhaimmillaan neljä. Sote-kyydit, Kela-kyydit ja Taksi Hämeen -kyydit tarvitsevat kukin oman kapulansa, ja ajossa on vielä lisäksi mukana usein myös oma kännykkä.

Kari Saarinen kertoo hänkin uudistaneensa alkuvuoden aikana neljään taksiinsa laitteistoa, joita uudistuksessa edellytettiin. Lisäksi taksien invahissejä tuli muokata.

– Rahaa on siis palanut. Saas nähdä, koska sitä alkaa tulla takaisinpäin. Ajelemme pitkälti laitteiden varassa. Jos suoraan sanon, niin ei tämä maaseudun kuskin näkökulmasta hyvältä näytä. Toki uudistus on vasta tullut voimaan, joten saa nähdä, mitä tästä tulee. Nyt tuntuu kuitenkin siltä, että isompien kaupunkien autot vievät asiakkaat ja maaseudun taksit saavat ne asiakkaat, jotka heiltä jäävät, Saarinen miettii.

Kela-kyytien kanssa ongelmia

Taksitolpilla saa nykyisin vapaasti valita, minkä taksin haluaa ottaa. Takseilla ei myöskään ole enää päivystysvelvollisuutta. Etenkin maaseudulla tämä saattaa tarkoittaa sitä, että hiljaisina ajankohtina taksi kannattaa tilata ennakkoon.

Mikäli asiakkaalla on oikeus Kelan korvaamiin taksimatkoihin, matka tulee tilata Kelan kanssa sopimuksen tehneestä maakunnallisesta tilausvälityskeskuksesta. Taksiuudistuksen ensimmäisellä viikolla kyytien saaminen on kangerrellut Pirkanmaallakin, ja Kela-taksien asiakkaat ovat saattaneet joutua odottelemaan kyytejään tuntikaupalla. Helenius uskoo, että kun siirtymäajan ongelmat ratkeavat, moni asia helpottuu.

– Tärkeintä olisi, että asiakas aina tietäisi, mistä taksin saa tilattua. Nyt tiedotus on ehkä hieman ontunut varsinkin Kela-kyytien kanssa, Helenius näkee.

Lastenlinnan alueella toimivassa Attendo Satumetsässäkin on jouduttu kokemaan taksiuudistuksen nurjia puolia, kun hoivakodin asukkaat ovat matkanneet taksilla kuntoutukseen tai tutkimuksiin.

– Viime viikolla jonotettiin puhelimitse useampaan otteeseen yhteen mittaan yli tunti tilauskeskukseen pääsemättä läpi, Attendo Satumetsän johtaja Tuire Ellilä harmittelee.

Kelan tekemän selvityksen mukaan isoimmat haasteet ovat liittyneet teknisiin ongelmiin, kuten puhelinjärjestelmien toimivuuteen ja autojen taksamittareiden ja muiden laitteiden päivityksiin. Kuljetuksen peruuntumista suurempi ongelma on ollut tilausvälityskeskusten puhelinpalvelun ruuhkaantuminen, minkä vuoksi taksin tilaaminen ei ole onnistunut paikoitellen lainkaan. Kaikilla alueilla lähes kaikki tilatut kuljetukset on kuitenkin pystytty hoitamaan.

Luvat voi tarkistaa netissä

Taksivalaisin on hyvä tapa tunnistaa taksi jatkossakin. Taksivalaisimen käyttö oikeuttaa taksin käyttämään esimerkiksi taksiasemia, taksikaistoja ja muita vain takseille varattuja alueita. Takseina voi toimia henkilöautojen lisäksi muun muassa pakettiautot, mopoautot, mönkijät tai kuorma-autot, mutta eivät kuitenkaan linja-autot.

Taksiyrityksillä tulee olla lupa toiminnan harjoittamiseen. Kuljettajan ajoluvan voimassaolon voi tarkastaa Trafin ilmaisesta julkiset kuljettajatiedot -hakupalvelusta. Luvanhaltijan nimi, yhteystiedot sekä kuljettajan nimi on oltava myös taksissa matkustajan nähtävillä.