Topi Sorsakoski ja Olavi Virta kohtaavat Sappeen Kesäteatterissa

On kesäyö -musikaali sisältää paljon laulua, soittoa ja tanssia.Kuva:Daniel Paul

Todellisessa elämässä Topi Sorsakoski ja Olavi Virta eivät tiettävästi tavanneet toisiaan. Ohjaaja Heikki Paavilainen käsikirjoitti nämä taiteilijasuuruudet keskustelemaan ja myös laulamaan yhdessä Sappeen kesäteatterin näyttämöllä tänä suvena pyörivässä musikaalissa On kesäyö.

Olavi Virran roolissa paluun Sappeeseen tekee Jani Koskinen. Ilkka Koivulalle Sorsakosken osa on tuttu jo Valkeakosken kesäteatterista. Laulajien naisina esiintyvät Susanna Laine ja Mira Luoti.

Sappeen uusittu ja katettu, komea näyttämö suojaa nyt myös esiintyjiä sateelta. Kate oli tarpeen jo ensi-illan hienoisessa sateessa viime viikon tiistaina. On kesäyö -musikaalin esitykset jatkuvat läpi koko kesän elokuun 19. päivään saakka.

Hittejä, vähän puhetta

Topi Sorsakoskea kuunnelleet ja kuuntelevat saavat musikaalissa tuhdin annoksen Sorsakoskea. Miltei kaikki suurimmat hitit, On kesäyö, Kaksi kitaraa, Olet rakkain, Vihreät niityt ja Viimeiseen korttiin muiden muassa, kuullaan laulettuna alusta loppuun elävän nelihenkisen bändin, Kesäyön orkesterin säestämänä. Hopeinen kuu ei ole tähän kattaukseen mahtunut.

Laulut seuraavat toisiaan tiheässä tahdissa. Lavalle ilmaantuvat myös Danny ja Rauli Badding Somerjoki, joiden rooleissa esiintyy Mikko Huoviala. Musikaali lähenee toteutukseltaan jo konserttia, sillä sen verran niukasti puhetta laulun ja tanssin väliin mahtuu. Konserttimaisuuden ja samalla sirpalemaisuuden tunnetta lisää myös se, että yleisö taputtaa jokaisen lauluesityksen jälkeen.

Musikaalin laulut kiinnittyvät löyhästi Topi Sorsakosken laulu-uran ja yksityiselämän käänteisiin. Viimeinen varsinainen kappale, Surujen kitara, on vaikuttava. Loistavat tanssijat, Teemu Alanen, Sakari Kinnunen, Vilma Hartikainen ja Leea Lepistö, ovat poissa Ilkka Koivulan ympäriltä, yleisö kuuntelee hiiskumatta soittoa ja laulua.

Topin ja Olan elämää

Musikaalin puheosuuksissa kerrataan muutamilla kohtauksilla Topi Sorsakosken eli Pekka Tammilehdon elämää varattomasta lapsuudesta menestyksekkäisiin Agents-vuosiin ja lopulta hiljaiseen elämän loppuaikaan. Vanhempiensa avioeron lapsena kokeneen miehen rinnalla naiset vaihtuvat, rahahuolet painavat ja pitkät poissaolot kotoa johtavat riitoihin puolison kanssa.

Sorsakosken elämäntarinan kerronnan rinnalla kulkee Olavi Virran vaiheiden kertaaminen. Uran loppuvuosina paheneva alkoholiongelma, rikkoutuvat ihmissuhteet ja rahojen riittämättömyys arkielämän pyörittämiseen paljastuvat suositun laulajan julkisuuskuvan takaa.

Jani Koskinen on komeaääninen Ola, Ilkka Koivula on omaksunut Topin lavatyylin elehtimistä ja pukeutumista myöten. Laulut ovatkin suurimmaksi osaksi ne, mitkä jäävät mieleen soimaan esityksen jälkeen. Puheosuuksien niukkuus jättää katsojalle vähän pureskeltavaa.

Musikaalin humoristisin näyttelijä on Mikko Huoviala, joka muuntautuu lavalla kaikkiaan kuuden roolin vetämiseen. Nahka-asuun pukeutuneena Dannyna samoin kuin Kylänmiehenä hän räjäyttää yleisön nauramaan.