Kaunista käyttökeramiikkaa kirjastolla

Leena Vuorinen teki työnsä kivitavarasavesta ja suunnitteli ja valmisti lasitukset itse.

Pälkäneen kirjasto Arkissa on heinäkuun ajan esillä Leena Vuorisen keramiikkaa. Näyttelyn ovat järjestäneet Vuorisen kolme lasta edesmenneen äitinsä muistolle. Apuna järjestelyissä on ollut myös keramiikkataiteilija Lea Klemola.

– Halusimme tehdä muistonäyttelyn äidille nyt, kun hän olisi tänä vuonna täyttänyt sata vuotta, kertoo Vuorisen tytär Marja Eronen.

Pälkäneellä pitkään asunut Leena Vuorinen teki keramiikkaa yli viisikymmentä vuotta niin omassa savipajassaan kuin Arabian leivissäkin. Ensimmäinen oma savipaja Vuorisella oli Espoossa, mutta 1990-luvulla pja muutti Vuoristen pariskunnan mukana Pälkäneelle. Näyttelyssä nähdään pääosin uudempaa tuotantoa 1960-luvulta lähtien.

Vuorinen teki keramiikkaa hyvin pitkään. Näytillä on keraamikon viimeinen työ, joka ei koskaan ehtinyt valmistua täysin.

– Tämä yksi keskeneräinen löytyi tällaisena dreijan päältä, kertoo toinen Vuorisen tyttäristä, Pirkko Nieminen.

Näyttelyn työt ovat Vuorisen antamia lahjoja lapsilleen ja lastenlapsilleen.

– Äidillä oli aina pytty mukana, kun hän tuli kylään. Hänet teki iloiseksi se, että hänen työnsä tekivät jonkun muun iloiseksi, kertoo Nieminen.

Vuorinen piti itseään ensisijaisesti käsityöläisenä eikä taiteilijana. Keraamikon elinaikana töitä ei ollut koskaan esillä, vaan ne olivat käytössä.

– Äiti teki nimenomaan käyttöesineitä. Esimerkiksi tämä on minun joululaatikkosarjani, kertoo Nieminen osoittaessaan kolmea sinistä kulhoa.

– Pienissä on lanttu- ja porkkanalaatikko, ja tässä isossa on perunalaatikko, koska sitä menee eniten, hän jatkaa.

Keramiikan lisäksi näyttelystä löytyy muutama maalaus, jotka Vuorinen teki opiskeluaikoinaan Ateneumin taidekoulussa.

– Äiti oli jo heittämässä näitä pois, mutta otin ne talteen, naurahtaa Marja Eronen.

– Jos äiti olisi vielä elossa, ei olisi tällaista näyttelyä. Ei olisi saanut laittaa pystyyn, hän jatkaa äitinsä vaatimattomuudesta ja käytännönläheisyydestä keramiikkaansa kohtaan.

Kädet savessa – keraamikko Leena Vuorisen 100-vuotismuistonäyttely Pälkäneen kirjasto Arkissa heinäkuun ajan.

Näyttelyä järjestelemässä ovat olleet keraamikko Lea Klemola (vasemmalla) sekä Leena Vuorisen lapset Jussi Vuorinen, Maija Eronen ja Pirkko Nieminen.