Iltamat vie metsän siimekseen

Seitsemän veljestä tulevat lauantaina Vilpolaan kotiseutuyhdistyksen iltamiin lukkarin oppiin. Tero Kankila (vas.) Tuomaksena, Jyri Kankila lukkarina ja Kalevi Koivisto Jukolan Juhanina saivat ohjeita Pälkäne-Seuran Paula Syväsalmelta iltamaohjelman harjoituksissa.

Pälkäne-Seuran kotiseutuiltamat kutsuvat metsän siimekseen tulevana lauantaina. Pieni polku metsään – nimellä koottu iltamaohjelma kurkistaa suomalaiseen metsään ja metsän monenlaisiin antimiin. Hongat humisevat niin iltamien musiikissa kuin muussa ohjelmassa.

– Metsästä löytyy suomalaisten sielu ja sydän, kuvailee Pälkäne-Seuran puheenjohtaja Anna-Mari Henriksson-Helmikkala kotiseutuyhdistyksen iltamateemaa.

Iltamaohjelman käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Pälkäne-Seuran sihteeri Paula Syväsalmi. Iltamiin sopivia tekstejä ja musiikkia etsiessään hän on kulkenut vuosikymmenien läpi savottavuosien lauluista iskelmäaikaan.

– Pieni polku metsän halki vie -kappale kuullaan tietysti Vilpolassa, Syväsalmi vihjaa.

Kirjailija Aleksis Kiven luomat Seitsemän veljestä tulevat kotiseutuyhdistyksen iltamiin lukkarin oppiin. Lukkari yrittää karistaa veljeksistä metsäläisyyttä heidän Impivaaran saloilla viettämänsä ajan jälkeen. Seitsemän veljeksen metsäkatkelmissa lukijoina ovat Merja Vaittinen ja Heikki Railevirta. Veljesten sekä Männistön muorin ja Venlan rooleissa iltamayleisöä riemastuttavat tutut pälkäneläiset teatterin, lausunnan ja musiikin harrastajat. Aleksis Kiveen liittyy myös Seitsemän mies metsässä – Laurin tanssi -esitys, jonka on luonut ja myös esittää koreografi Jaakko Simola.

Metsän hahmona iltamissa on mukana Mielikki eli metsän emäntä. Kuusikon kätköistä Vilpolaan hiipii myös Tippavaaran vanha isäntä.

Minna Vuorinen Ojanperä metsän emäntä Mielikkinä kuuntelee Tytti Ojanperän lausumaa metsälorua.

Iltamaohjelma Onkkaalan Vilpolan lavalla (Koulutie 3, Pälkäne) alkaa 21.7. kello 18. Puffetti avautuu ja Arpapörriäiset aloittavat arpojen myynnin Vilpolassa jo kello 17. Luvassa on myös maistiaisia pettuleivästä. Iltamien lopuksi tanssitaan tunti Aprikoosi-yhtyeen säestyksellä. Iltamien tuotto käytetään pälkäneläiseen kotiseututyöhön.