Pälkäneen ystävä sekä idänkaupan ja pankkialan taitaja

Ilkka Sulamaa.

Valtiotieteiden maisteri Ilkka Sulamaa kuoli Helsingissä 10. kesäkuuta 2018. Hän oli syntynyt Lahdessa 19. huhtikuuta 1938. Nuoruusvuodet Sulamaa vietti Helsingissä. Koulun hän kävi Helsingin Yhteislyseossa.

Tuoreen valtiotieteiden maisterin kansainvälinen ura alkoi nuorena, kun vuonna 1963 Sulamaa ja hänen vaimonsa Tatu (os. Abdrahim) muuttivat Varsovaan. Varsovassa Sulamaa toimi Suomen sotilasasiamiehen sihteerinä. Puolan komennus kesti kolme vuotta, ja tänä aikana syntyivät pojat Pekka ja Matti. Palattuaan Suomeen Ilkka toimi pääesikunnassa hankintaosastolla everstiluutnantin virassa. Venäjän kielen taitoisena Ilkka oli mukana neuvotteluissa, jossa Suomeen hankittiin venäläistä aseteknologiaa. Ilkka tunsi paitsi venäjän kielen niin myös syvällisesti venäläisen kulttuurin.

Puolustusvoimista Sulamaa siirty Metex Oy:n palvelukseen edistämään metalliteollisuuden vientiä. Tästä toimesta pankinjohtaja Olli Kaila rekrytoi hänet Kansallis-Osake-Pankkiin vuonna 1972. Ilkalle annettiin tehtäväksi perustaa KOP:n edustusto Moskovaan. Sulamaat muuttivat Moskovaan 1973, jossa komennus kesti kolme vuotta. Perheeseen syntyi kolmas lapsi, tytär Dina samana vuonna. Sulamaan taidoilla edustusto saatiin hyvään vauhtiin ja laajeni pian. Uusi ulkomaankomennus odotti pian vuoroaan, kun hänet 1980 määrättiin KOP:n edustajaksi Lontooseen. Tämän toimen ohella hän oli samalla myös Union Bank of Switzerlandin edustaja Lontoossa. Kansallispankki vaihtui myöhemmin Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankkiin Valko-Venäjällä 2000 luvun alussa. Ilkka oli jäänyt leskeksi 1991. Valko-Venäjältä löytyi uusi vaimo Raisa.

Ilkka oli lukenut, huumorintajuinen ja erittäin laajalti pidetty henkilö. Hänellä oli laaja-alainen katsomus elämään. Hän tunsi monia eri kulttuureja syvästi. Yksi hänen KOP:n aikainen kollega tiivisti: opin häneltä paljon pankkiirin ammattiasioita, mutta vielä enemmän siitä, millaisella selkärangalla ja moraalilla asiat täytyy hoitaa. Sotilasarvoltaan hän oli yli-luutnantti.

Jo kouluaikana Ilkalle oli tullut läheiseksi muutaman luokkatoverin muodostama ystäväpiiri, joka säilyi läpi elämän. Kesäisin vierailtiin toisten kesähuviloilla. Vuorollaan Ilkka oli Ratasaaressa loistava, myös ruuanlaiton hyvin taitava isäntä. Ohjelmaan kuului vaihdellen isännän suunnittelemat kilpailut kuten kroketti, petankki, mölkky, ilmapistooliammunta ja tietenkin tietokilpailu. Korttipeleistä brigdestä tuli myös Ilkalle yksi harrastus. Eläkkeelle siirtymisen jälkeen yhteydenpito tiivistyi entisestään. Kahdenkymmenen vuoden ajan tämä koulukaveriklubi, HELA-klubi, on nauttinut yhteisen kuukausilounaan. Kymmenenä viime vuotena lounas on nautittu Esplanadin Kappelissa Eino Leinon pöydässä.

Ilkan juuret olivat Pälkäneellä, jossa hänellä oli saaressa kesäpaikka. Muikku- ja lahnaverkot laskettiin Pälkäneveteen kun sinne päästiin. Vaikka työ vei hänet eri puolille maailmaa, niin yhtäkään kesälomaa ei vietetty muualla kuin kesäpaikalla Pälkäneveden Ratasaaressa. Hänelle tulivat rakkaaksi myös kolme lastenlasta Mikko, Mia ja Daniel.

Pekka Sulamaa

Pentti Kettunen

Kirjoittajat ovat poika ja Ilkan luokkatoveri