Mökkivaltainen Pälkäne

Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna kaikkiaan 507 200 kesämökkiä. Määrällisesti eniten mökkejä on Kuopiossa, jossa oli yhteensä 10 800 mökkiä. Kangasalla kesämökkejä oli yhteensä 4647, 14:nneksi eniten Suomessa.

Kunnan mökkitiheyttä voidaan laskea myös vertaamalla kesämökkien määrää vakinaisesti asuttujen asuntojen määrään. Suomen suhteellisesti mökkirikkain kunta oli vuonna 2017 Kustavi, jossa kesämökkejä oli yli 3 100 ja vakinaisia asuntoja noin 490. Myös Pälkäneellä tällainen mökkitiheys on hyvin suurta: kunnassa oli viime vuonna kesämökkejä 4 253 ja vakinaisesti asuttuja asuntoja 2 976. Yhteensä 65 suomalaisessa kunnassa tilanne oli edellä kuvatun kaltainen. Vuodesta 2000 mökkienemmistöisten kuntien määrä on lisääntynyt noin kolmellakymmenellä, kun käytetään kuluvan vuoden kuntajakoa. Vakinaisten asukkaiden vähentyessä kesäasukkaiden määrä siis korostuu yhä useammassa kunnassa.

Kesäasukkaiden merkitys suosituille mökkipaikkakunnille on eittämättä tärkeä. Toki täytyy muistaa, että melkoinen osa Sydän-Hämeenkin alueen mökeistä on paikkakuntalaisten omistuksessa. Seudun kauppaeurot eivät kovin paljon lisäänny, jos perhe siirtyy lomakuukausiksi Onkkaalasta Luopioisiin.

Kesäasukkaat kuitenkin tuovat paikallisille yrittäjille lisää asiakkaita, elämää kylille ja kävijöitä seudun moniin kesätapahtumiin. Pälkäneelläkin kesäasukkaiden saapuminen näkyy keväisin selvästi eri puolilla kylää. Kylät näyttävät kesäisin varsin erilaisilta kuin talvisin kesäasukkaiden poistuttua mökeiltään.