Triathlonin uintivesi uimahallilukemissa

18. Kukkia triathlon starttaa matkaan Luopioisten uimarannasta lauantaiaamuna.

Viikonlopun Finntriathlonilla Joroisissa kiellettiin kilpasarjoissa märkäpuvun käyttö, koska uintivesi oli lähes 25-asteista. Triathlonliiton sääntöjen mukaan märkäpuvun käyttöraja on 23 astetta.

Rajoitusta perustellaan turvallisuudella. Tukala asu vedetään ylle paahteessa ennen lähtöä, ja puolimatkan kisassa uintiosuus on 1,9 kilometriä. Kovatkin tekijät kauhovat sitä puoli tuntia. Harrastajasarjoissa märkäpukua ei kielletty, sillä kelluttava asu keventää uintia.

Lauantaina 18. kertaa järjestettävässä Kukkia Triathlonissa märkäpukujen käyttöä ei rajoiteta. Myöskään pyörille ei järjestetä samanlaista katsastusta kuin virallisissa triathlonkisoissa.

– Joskus kysellään, saako matkaan lähteä maantiepyörällä vai noudatetaanko triathlonrajoituksia. Olisi vähän absurdia, jos tällaiseen hyvän mielen kuntotapahtumaan osallistuakseen pitäisi omistaa monenlaisia pyöriä – tai ei voisi käyttää märkäpukua, jos on sellaisen hankkinut, liikuntasihteeri Petri Ketola sanoo.

 

Helle koettelee huoltoa

Viime vuonna Kukkia triathlonin voitti Tomi Halme.

Normaalisti Kukkia triathlonin järjestäjät jännäävät tapahtuman alla, lämpeneekö uintivesi kisaan mennessä. Tänä vuonna lämpötila on vähintään uimahalliveden lukemissa.

– Mutta sinilevätilanne hieman huolettaa. Sitä on kuitenkin mahdoton sanoa etukäteen, onko levää lauantaiaamuna, sillä lautat muodostuvat ja liikkuvat tuulten mukaan, Petri Ketola sanoo.

Helteen vuoksi järjestäjät miettivät ylimääräistä huoltopistettä Haltian lenkin alkupäähän. Lyhyellä matkalla noin 13 kilometrin lenkki kierretään pyöräosuudella, pitkällä matkalla juosten.

– Kärkipää ei pysähtele pyörälenkin huoltopisteille, vaan kilpailijoilla on eväät omasta takaa. Juoksuosuudella kärkikin saattaa juoda, ja Haltian kylän huoltopisteelle kertyy matkaa, Ketola pohtii lisähuollon tarvetta.

Pitkän matkan 52 kilometrin pyöräosuus poljetaan viimevuotiseen tapaan edestakaisena lenkkinä. Aiemmin on pyöräilty Kukkian ympäri.

– Enää ei tarvitse jännittää, missä kunnossa Kukkian soratieosuus on kisa-aamuna, Petri Ketola sanoo.

Pyöräosuus muutettiin viime vuonna Rautajärventien asvalttityömaan vuoksi. Nyt uusi tieosuus on hyvässä kunnossa, mutta Rautajärven ja Kyynärön välinen reikätie soratietäkin vaarallisempi.

– Pyöräreitin muutos otettiin ihan myönteisesti vastaan. Tie on parempi, ja lisäksi pääsee näkemään, missä takaa-ajajat tulevat tai karkulaiset menevät.

Pitkän matkan pyörälenkin kääntöpaikka on Hauhon Sappeessa Oksjärventien risteyksessä.

 

Mukaan mahtuu vielä

Viimevuotisen triathlonin naisten voittaja Laura Petäjämäki lähti pyöräilyosuudelle hymyssä suin.

Kukkia triathloniin oli maanantaiaamuun mennessä ilmoittautunut sata osanottajaa. Ilmoittautumistahti kiihtyy viime päivinä, kun muun muassa viikonlopun sää varmistuu. Ennakkoilmoittautuminen jatkuu netin kautta torstai-iltaan saakka. Lisäksi mukaan pääsee vielä kisa-aamuna paikan päällä.

Takavuosina triathlon kasvoi sellaista vauhtia, että harkinnassa oli osanottajarajoitus. Siihen ei kuitenkaan tarvinnut turvautua, kun lyhyen matkan (uinti 200 m, pyöräily 13 km ja juoksu 4 km) lähtöä porrastettiin. Miehet starttaavat kello 11 ja naiset 10 minuuttia myöhemmin.

Pitkä matka (uinti 600 m, pyöräily 52 km ja juoksu 13 km) lähtee aamukymmeneltä.

Noin kello 11.30 kisataan lasten leikkimielinen junnuduathlon, jossa uidaan 25 metriä ja juostaan 400 metriä.

Kukkia triathlon Luopioisten uimarannassa lauantaina 28.7. kello 10 alkaen.

Luopioisten uimaranta täyttyy lauantaina triathlonkisaajista ja heidän kannustus- ja huoltojoukoistaan. Jokamiestriathloniin ehtii vielä hyvin mukaan. Netissä ilmoittautuminen päättyy torstai-iltana, ja vielä rannassakin otetaan lauantaiaamuna ilmoittautumisia vastaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?