Sanojen mahti

Aikuisen kannattaa miettiä, mitä ja miten lasten kuullen puhuu vastaanotolla ja myös kotona. Positiivinen kehuminen vahvistaa lapsen itsetuntoa ja rentouttaa. Aikuisen vitsit eivät useinkaan toimi jännittävässä tilanteessa. Pitää myös muistaa, että lapsi ei päätä hoidosta.

Jos lapsi jännittää vaikkapa neuvolassa kovasti, ethän nolaa lasta, vaan usko lapsesi mahdollisuuteen selvitä tilanteesta. Kunnioita lasta ja ole turvallinen aikuinen. Vastuu kuuluu aina aikuiselle, joten tee hankalasta tilanteesta lapsellesi helpompi ja kannusta lasta.

Tunnista omat inhimilliset rajasi: Jos itseäsi jännittää tai pelottaa toimenpide, luothan silti rohkaisevan asenteen lapsellesi.

 

Miltä lapsesta mahtaa tuntua, jos hän kuulee näitä asioita kotona tai vastaanotolla?
Miltä lapsesta mahtaa tuntua, jos hän kuulee näitä asioita kotona tai vastaanotolla?

Läsnä ja lähellä tärkeällä hetkellä

Terveydenhuollon ammattilaisten AIKAA LAPSELLE -ryhmä nostaa kuukausittain ilmoille ajatuksia, ideoita, ilmiöitä lasten maailmaan liittyen.

AIKAA LAPSELLE -kuukausiviesteihin kirjoittavat terveydenhoitajat lastenneuvolasta Pia Koivuniemi ja Kirsi Urkko, äitiysneuvolasta Susanna Kaisko ja kouluterveydenhuollosta Johanna Lantela, Maarit Koskela ja Laura Kuusinen sekä suunterveydenhuollosta hammashoitaja Elina Saarinen. Kokoamme eri lähteistä vastauksia kiperiin tilanteisiin lastemme parhaaksi.