Luopioisten uimarannalle saadaan hyppytorni

Luopioisten uimarannalle on jo pitkään pyritty saamaan uusi hyppytorni vuonna 2012 puretun tornin tilalle. Kiireen ja pykälien epäselvyyden vuoksi asia jäi aikoinaan kesken. Uutta potkua suunnitelmat saivat kun Joshua Haili pohti, miten Rankkimäkeen varastoitu vanha torni saataisiin jälleen käyttöön. Hailin kanssa tornia ryhtyi

Vanha hyppytorni madallettiin säädöksiin sopivaksi.

puuhailemaan Tero Ahlqvist, jolla oli jo etukäteen tietoa ja suunnitelmia aiheesta.

Nyt projekti on ottanut harppauksen eteenpäin, kun tekninen lautakunta hyväksyi esityksen madalletun tornin palauttamisesta rannalle. Homma on siis tekemistä vaille valmis.

– Tarkoitus olisi saada torni kasattua parin viikon sisällä, kertoo Tero Ahlqvist.

Runkona käytetään aiemmin poistettua kolmemetristä tornia. Töitä tehdään talkoilla.

– Tehdään yhdessä kyläläisten ja paikallisten yrittäjien kanssa. Meillä on porukkaa, joka on tehnyt vastaavia hommia ennenkin, joten osaamista ja tietotaitoa on. Meillä on laiturinvalmistajan siunaus suunnitelmalle sekä ammattitaitoinen hitsaaja madaltamassa tornia.

Urakka pyritään hoitamaan nollarahoituksella. Materiaaleja varten kerätään rahaa yrityksiltä ja vapaaehtoisilta.

– Kaikki elinvoimaa tuovat projektit, jotka ei tuo kustannuksia kunnalle, ovat tervetulleita, kertoo iloinen Ahlqvist.

 

Turvallisuus ennen pykäliä

Uusi hyppytorni tulee olemaan kahden metrin korkeudessa. Madallus tehdään nykyisten suositusten valossa, joiden mukaan yli kolmen metrin torneja varten alla olisi oltava viisi metriä vettä.

– Alunperäisen ruoppauksen jälkeen syvyys laiturin päässä oli neljä metriä. Nykyään se on veden tasosta riippuen kolmen ja kolmen ja puolen metrin välillä. Kahden metrin korkuiselle tornille ei löytynyt suoraa ohjeistusta, mutta sovelsimme säädöksiä ja tämä täyttää nykynormit, kertoo Ahlqvist.

Uuden hyppytornin toivotaan lisäävän myös turvallisuutta verrattuna nykyiseen tilanteeseen.

– Nythän siellä rannassa hypitään penkeiltä veteen ja monesti suuntana on hyvin matala kohta. Teline ohjaa hyppysuunnan syvemmälle ja pienentää hyppimisen riskejä. Lähtökohtana tässä projektissa on turvallisuus ennen pykäliä, toteaa Ahlqvist.

Havainnekuva esittää kuinka vanha torni taipuu uuteen mittaan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.