Päijälän pätkän ajajat pöllyttivät Liehuntietä lauantaina

Olisihan se päivä tietysti paremminkin voinut alkaa. Citroenin WRC-tallin Khalid Al Qassimi oli lauantaiaamun ensimmäinen liikkeelle lähtenyt kuljettaja – ja ensimmäinen keskeyttäjä. Päijälän erikoiskoe ei silti jäänyt kaipaamaan yhtä miestä, varsinkin kun Suomen MM-rallissa matka tyssäsi ennen maalia Al Qassimin lisäksi monelta muultakin kuljettajalta. Yksi heistä oli Esapekka Lappi, joka ennen ulosajoaan ehti kellottaa tämänvuotisen Päijälän pätkän nopeimman ajan 11.31,1.

MM-sarjan kärkinimi Thierry Neuville ei ollut parhaassa lennossa Päijälän pätkillä. Tuloksena aamulla kymmenes ja illalla kahdeksas sija.
Päijälä oli pohja-ajoissa Toytotan juhlaa.

Kahdesti lauantaina kurvailtu Päijälä ajettiin aamulla erikoiskokeena 12 ja päivän päätteeksi erikoiskokeena 18. Ensimmäisellä ajokerralla kovinta kyytiä piti virolainen Ott Tänak (11.36,4), joka jätti Jari-Matti Latvalan ja Mads Östbergin taakseen vajaalla yhdeksällä sekunnilla. WRC2-luokan kohukuski, nuori Kalle Rovanperä jäi WRC-luokan MM-kullasta kamppailevalle Thierry Neuvillelle noin 16 sekuntia, eli saman verran kuin erikoiskokeella seitsemänneksi sijoittunut Elfyn Evans jäi Tänakille.

Toisella ajokerralla Liehuntien alkupäästä Vehkajärventien tuntumasta käynnistynyt MM-erikoiskoe kaasuteltiin vielä aamun ajoakin nopeammin. Lappi kirjautti Toyotallaan ajan 11.31,1 ennen Latvalaa, rallin lopulta voittanutta Tänakia ja Östbergia, jotka jäivät kaikki Lapille alle 10 sekuntia. WRC2-luokassa Eerik Pietarinen pääsi hyödyntämään Rovanperän tekniikkavaikeudet ja haki jälkimmäisestä Päijälän osuudesta erikoiskoevoiton sekä myöhemmin koko luokan voiton.

Ehkä hurjimmasta suorituksesta Päijälässä vastasi kuitenkin Vetomies-kisassa ajanut Vesa Hirvonen, joka sai erikoiskokeen yhteydessä 40 sekunnin aikasakon myöhästyttyään aikatarkastusasemalta. MM-rallin yhteydessä ajetussa, kotimaisille ja ulkomaisille kuskeille avoimessa kansallisessa rallissa Hirvonen raivosi erikoiskokeella yli 38 sekunnin eron muihin ja kuittasi samalla aikasakkonsa – ja myöhemmin Vetomies-kisan voiton.

Khalid Al Qassimi ja kartturi Chris Pattersonin aamu alkoi lauantaina varmasti hieman eri tavalla kuin oli suunniteltu. Kaksikko sai nauttia Liehuntien varressa paikallisesta vieraanvaraisuudesta ja juomahetkestä luonnon helmassa sen jälkeen, kun matka päättyi ennenaikojaan vain hetki lähdön jälkeen.