Viiden sukupolven taidetta Saarikylillä

Marke Häkkinen omien teostensa vieressä. Sukupolvien taiteeseen liittyvään teemaan sopien vihreän työn hahmot esittävät hänen omaa nukkuvaa äitiään. Taustalla näkyy Häkkisen pojan Heikki Häkkisen teoksia ja pöydälle on tulossa esille tyttärenpoikien Eero ja Olli Solalan taidetta.

Saarikylien parvigallerian kesänäyttely vaihtui Myllypäivien alla, ja vuoron sai kesän toinen taidekattaus. Näyttely on nimeltään Kolme sukupolvea, vaikka todellisuudessa esillä on parhaillaan jopa viiden eri sukupolven taidetta. Kahdeksan perheen yhteisnäyttely on iloinen ja monipuolinen kokonaisuus maalauksia, veistoksia, räsymattoja ja paljon muuta.

Näyttelyyn osallistuvat perheet on lähtöisin Saarikyliltä tai kylien kesäasukkaita.

– Kuusi perheistä sukulaisia keskenään, serkuksia tai muuta, naurahtaa näyttelyä organisoiva Marke Häkkinen.

Vaikka mukana on muun muassa yksi helsinkiläinen perhe, ovat kaikkien sukujen juuret Saarikylillä.

– Helsinkiläisen perheen esi-isä on Saarikylien kansakoulun ensimmäinen opettaja, kertoo Häkkinen.

Mukana näyttelyssä on myös Haaviston tilan omistaja perheineen.

Iida, 8 ja Vilppu Norvasto, 11 poseeraavat omien töidensä edessä. Vasemmalla näkyy heidän isänsä Mikko Norvaston teoksia. Samalta seinältä Mikko Norvaston teosten vasemmlata puolelta löytyy myös tämän vaarin Martti Tiitolan lyijykynäpiirros sotakesältä 1944 Valamon luostarista.

Paljon tuoreita teoksia

Idea sukupolvien taidetta yhdistävään näyttelyyn syntyi kaksi vuotta sitten pidetyn lasten näyttelyn jälkeen.

– Ajateltiin pitää lasten näyttely uudemman kerran. Idea kuitenkin kehittyi tähän sukupolvien näyttelyyn, kun selvisi, että monien pienten taiteilijoiden äidit tai äidinäidit tai muut sukulaiset ovat myös tehneet jotain, mitä laittaa esille, Marke Häkkinen kertoo.

Näyttelyn työt ovat lähes kaikki nyt ensimmäistä kertaa esillä. Monet, varsinkin nuorempien sukupolvien työt ovat hyvin tuoretta tuotantoa. Teokset on aseteltu esille perheittäin, joten yhdellä silmäyksellä voi nähdä saman perheen eri sukupolvien tuotoksia.

Parvigallerian näyttelyissä on ennenkin ollut tapana järjestää äänestys, jossa kävijät saavat valita kolme mielestään parasta, mielenkiintoista tai hauskinta työtä.

– Äänestys on ollut tosi suosittu. Se saa ihmiset katselemaan töitä tarkemmin ja pohtimaan enemmän, kertoo Häkkinen tyytyväisenä.

Kolme sukupolvea -näyttelyssä on esillä laajasti erilaisia teoksia.
Santeri Suomin värikkäitä töitä on näyttelyssä monta. 11-vuotiasta taiteilijaa ujostutti kuvien ottaminen, ja hän lähti uimaan välttääkseen valokuvat. Suurin osa Suomin töistä on tehty kymmenvuotiaana.