Poikkeuksellista

Operaatio hyllyntyhjennys on edennyt monessa kaupassa jo ties monenteen vaiheeseensa. Se alkoi jo ennen juhannusta, kun niin sanotut pöytätuulettimet katosivat niitä myyvistä liikkeistä. Ennen heinäkuuta – ja varsinaisen lomakauden alkua – oli turhaa etsiä lähiseudun kauppojen valikoimista lasten kahluualtaita. Sen jälkeen hyllyt ovat tyhjentyneet muun muassa niin ampiaismyrkkyvaahdosta, kivennäisvesistä kuin pian jäätelöistäkin.

Osalle hyllyjen tyhjeneminen näyttäytyy ikävänä loikkana vuosikymmenten taakse tai kaukaisiin, meillä totuttua alemman elintason maihin. Useimmilla sentään riittää ymmärrystä kaupoille, joista jotkut ovat tämän kesän tilauksia tehdessään laskeskelleet menekkejä osin viime kesän sadepäiviin perustuen. Samalla ilmiö voi kuitenkin voi olla omiaan herättämään keskustelua perinteisesti olankohautuksella ohitetusta kotimaisesta huoltovarmuudesta. Vichyveden sijaan pian saatetaan puhua kotimaisen rukiin, vehnän ja muiden viljojen riittävyydestä – sadosta ennakoidaan heikkoa, kuten paikalliset viljelijät tässäkin lehdessä alkukesästä pelkäsivät.

Keskustelu huoltovarmuudesta on välillä paikallaan – vaikka jäätelön tai kivennäisveden loppuminen kaupan hyllyltä ei vielä suoranaisesti kansakunnan arjen sujumista mullista. Poikkeuksellisuudestaan huolimatta.