Kangasalan seudun Osuuspankki: Puhe- ja kasvotunnistukseen perustuvat palvelut eivät ole vielä arkipäivää – mutta reilun kolmen miljoonan euron puolivuosittainen tulos on

Pankkiteknologiaa kehitetään isoilla satsauksilla sekä digi-intoilijoille että helppokäyttöisyyttä kaipaaville

Osuuspankki otti heinäkuussa käyttöön pelkistetyn version verkkopankista tavoitteenaan tarjota peruspankkipalvelut verkossa niille, joille tavallisen verkkopankin käyttö on syystä tai toisesta hankalaa tai jopa mahdotonta. Vastaavia palvelunkehitysprojekteja on pankkiryhmällä käynnissä useita muitakin; tänä vuonna OP-ryhmä on käyttämässä kaikkiaan noin 400 miljoonaa euroa toimintansa kehittämiseen.

Esimerkiksi elokuussa käynnistyi pääkaupunkiseudulla kokeilu, jossa maksaminen ravintolassa perustuu kasvojentunnistukseen. Myös tekoälyn ja puheohjauksen hyödyntämistä tutkitaan edelleen – projekteja oli viemässä eteenpäin joitakin vuosia sitten Kangasalan seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Mika Kivimäki toimiessaan vielä OP-ryhmän tuotekehitysjohtajana. Etenkin ”kasvomaksamisesta” uumoillaan Osuuspankissa kehittyväksi jopa suurta trendiä.

Jo aiemmin tänä vuonna Osuuspankeissa otettiin käyttöön digitaalinen asuntolainapalvelu, jossa asiakas voi saada asuntolainapäätöksen reaaliaikaisesti verkossa, jos ehdot täyttyvät. Toimitusjohtaja Kivimäki uskoo, ettei läheskään kaikkia lainapäätöksiä silti tulevaisuudessa tehdä automatiikalla.

Kangasalan seudun Osuuspankki ottaa tulevana syksynä käyttöön yhteiskäyttöauton vuokraamispalvelun. Ensisijaisesti sähköauto on hankittu talon väen työajoon, mutta toimitusjohtaja Mika Kivimäki odottaa mielenkiinnolla, missä määrin palvelulle löytyy ulkopuolista kysyntää.

 

Asuntokauppa vilkastui kesän tullen

Kangasalan seudun Osuuspankissa asuntolainoja on alkuvuoden aikana saatu käsitellä kaksijakoisella tahdilla. Alkuvuosi oli edellisvuoteen verrattuna hiljainen, mutta touko-kesäkuussa lainoja myönnettiin 11 prosenttia enemmän kuin vuoden 2017 alkukesästä.

– Luottokannan kasvuun olemme verrattain tyytyväisiä, Mika Kivimäki tuumaa.

Asuntokauppa kävi ennen vilkastunutta kesää maltillisesti, ja välittäjien käsien kautta kulkenut kauppamäärä pieneni Kangasalla noin 11 prosentilla edellisvuoden alkupuoliskoon nähden. Määrää pudotti etenkin uusien asuntojen hiljentynyt kauppa.

Pälkäneellä suuria muutoksia ei tapahtunut: kunnan alueella tehtiin alkuvuodesta kolmisenkymmentä asuntokauppaa. Viime vuosina vuosittainen kauppamäärä on ollut noin kuusikymmentä, josta suurin osa on liittynyt omakotitalojen tai vapaa-ajan asuntojen myyntiin.

Tammikuun alusta kesäkuun loppuun mennessä Kangasalla tehtiin vajaa 260 asuntokauppaa. Eniten myytiin uusia kerrostaloasuntoja ja käytettyjä rivitaloasuntoja. Korkeana aiemmin pysytellyt omakotitalojen keskimääräinen myyntiaika putosi rivi- ja kerrostaloasuntojen tasolle. Jälkimmäisten myyntiajat pitenivät yhä hieman.

 

Asiakasmäärä ja tulos kasvoivat

Pankin tulos kasvoi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden viitisen prosenttia noin 3,3 miljoonaan euroon. Parannusta tulokseen toivat etenkin negatiiviset arvonalenemiset eli se, etteivät asiakkaat joutuneet rahoitusongelmiin siinä määrin kuin pankin riskiarvioissa oli ennakoitu. Palkkiotuottojen määrä heikkeni aiempaan verrattuna hintakilpailun ja kirjauskäytäntömuutoksen myötä, mikä laski tuottojen määrää noin kolmella prosentilla. Korkokate säilyi edellisvuoden alun tasolla.

Kivimäki näkee alkukesästä käynnistyneet puheet kauppasodasta yhtenä syynä sille, että sijoitusten kanssa on pelattu varovasti: ratkaisuja on siirretty tai sijoituksia lunastettu.

Bonuksia pankki jakoi omistaja-asiakkailleen noin 680 000 euroa, mutta leijonanosa verojen jälkeisestä tuloksesta menee vakavaraisuuden vahvistamiseen. Kesäkuun lopussa vakavaraisuusaste nousi 45,8 prosenttiin.

Asiakasmäärä kasvoi vahvasti kevään aikana Kangasalan seudun Osuuspankissa. Alkuvuodesta pankki sai noin 530 uutta asiakasta, ja omistaja-asiakkaiden määrä nousi vajaaseen 10 700 ihmiseen. Tähän vaikutti osaltaan viereisen Nordean konttorin lakkautus, joskin asiakasvirtaa kääntyi myös Osuuspankkiin jo Nordean lakkautettua kassapalvelunsa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.