Kylässä Ämmätsässä

Juhani Husa esittelemässä Raiskion torppaa, jonka sydänhämäläiset juuret yltävät yli 400 vuoden taakse.

Helteestä hehkuvana sunnuntaina noin 80 innokasta vierasta saapui kyläretkelle Ämmätsään. Osa saapuivat paikalle omin autoin, toiset hyppäsivät Luopioisten Linja Oy:n  luotettavaan kyytiin väliltä Kangasala-Kyynärö. Koska päivä oli todella kuuma, ensimmäinen juomapiste oli järjestetty Ämmätsän Kylätalon pihaan, jossa tilaisuuden avasi Kyynärö-Ämmätsä-Vahdermetsän Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Nisula.

Kylätalolta siirryttiin tutustumaan Ämmätsän kartanon museoon. Isäntäpari Eva-Liisa ja Into Uusitalo jälkipolvineen oli esittelemässä tilan monisatavuotista historiaa ja mielenkiintoista esineistöä.

Museokäynnin yhteydessä saatiin nauttia myös virkistävästä mehutarjoilusta ja kartanon vävyn, Kimmo Vihtosen järjestämästä sielukkaasta viulutuokiosta.

Retki päätettiin aidon hämäläistunnelmansa säilyttäneeseen Raiskion torppaan. Nykyiset torpparit Juhani ja Pirjo Husa ottivat vieraat vastaan kahvipannu poristen. Kahvin keralla nautittiin myös yhdistyksen muonitusosaston valmistamat eväsleivät, joten nälkäisenä ei tarvinnut ihastella torpan pihapiiriä ja kuumuudessa tuoksuvia hirsirakenteita.

Torpalla saatiin myös kuulla päivään osallistuneen Mikko Kiion kauniit musiikkiesitykset lehdellä ja sahalla soittaen. Iltapäivä päättyi linjurin nokan käännyttyä kohti kotikontuja, mukanaan ilmeisen tyytyväisiä matkalaisia.

Suuret kiitokset kyläkierroksen onnistumisesta menevät Luopioisten Linjalle, Ämmätsän kartanon ja Raiskion isäntäväelle sekä yhdistyksen talkoolaisille- ja tietysti iloisille osallistujille. Tervetuloa toistekin meille kylään!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?