Suomen Punaisen Ristin Luopioisten osasto – sata täyteen

Suomen Punaisen Ristillä on tällä hetkellä noin 500 osastoa ympäri maata. Yksi niistä on Luopioisten osasto. Se kuuluu Hämeen piiriin, jossa on kaikkiaan 69 osastoa. Luopioisten osaston jäsenmäärä on ollut kasvussa jo muutaman vuoden ajan.  Tällä hetkellä jäseniä on 93, ja loppuvuoden tavoite osastolla onkin ”Sata täyteen”, eli tarkoitus on saada jäsenmäärä nousemaan sataan – ja ylikin.

Luopioisten osastolla on paljon erilaista, paikallisiin oloihin sopivaa toimintaa. Siitäkin huolimatta, että osaston aktiivisten toimijoiden keski-ikä on reippaasti yli 60 vuotta.

– Täällä on vaikea saada nuoria mukaan jäseniksi ja toimimaan, sanoo osaston puheenjohtajana jo yli 20 vuotta toiminut Raija Vaaleri, joka tulevana syksynä luopuu tehtävästään.

– Tosin nuoria on usein ollut mukana Nälkäpäiväkeräyksessä ja viime syksynä myös Luopioisten ja Rautajärven koululaisia osallistui keräykseen ihan koulupäivän aikana, hän muistuttaa.

– Toivottavasti nuorisotoimintaa saadaan lisättyä – hyviä ideoita asian tiimoilta otetaan vastaan, erityisesti niitä kaivataan nuorilta itseltään.

 

Ystävinä ikäihmisille

Luopioisten osaston yksi tärkeimmistä toimintamuodoista on ystävätoiminta. Se tarkoittaa sitä, että vapaaehtoinen, kurssin käynyt ystävä toimii ikäihmiselle kuuntelijana ja henkisenä tukena yksinäisyyttä ja turvattomuutta vastaan kodeissa, palvelutaloissa, vanhainkodeissa tai vaikkapa ulkoillessa.

– Tämä on todella tärkeää toimintaa täällä Luopioisissa, jossa vanhuksia on paljon, ja osa heistä hyvinkin yksinäisiä, sanoo Raija Vaaleri ja muistuttaa, että ystävätoiminta tuo iloa sen molemmille osapuolille.

Ystävätoiminnasta vastaa tällä hetkellä osaston varapuheenjohtaja Helena Kanervo, joka on vasta vähän aikaa, mutta innokkaasti, ollut mukana osaston toiminnassa.

– Helenasta tulee uusi puheenjohtaja, kun minä syksyllä jään siitä hommasta ansaitulle eläkkeelle, sanoo Raija Vaaleri.

– Ja hyvä tuleekin!

Toinen ikäihmisiin liittyvä toimintamuoto Luopioisten osastolla on se, että heitä kuljetetaan ja avustetaan kirkkoon heidän omana kirkkopyhänään.

– Sekin on ollut tärkeää toimintaa, sanoo Raija Vaaleri.

– Moni ikäihminen haluaisi kyllä vielä käydä kirkossa, mutta ei yksin pysty sinne lähtemään. Kirkkopyhänä auto hakee heidät oven edestä, ja avustajat ovat heidän tukenaan koko kirkkomatkan ajan.

 

Soppaa torstaisin

Viime talvena Luopioisten osasto oli mukana uudenlaisessa kokeilussa, joka osoittautui erittäin onnistuneeksi ja saa jatkoa tulevana syksynä; kokeilu kantoi nimeä Soppatorstai. Osasto teki siinä yhteistyötä Aitoon Koulutuskeskuksen kanssa niin, että koulutuskeskuksen oppilaat valmistivat opettajansa kanssa torstaisin keittoaterian, jota tarjoiltiin Pytingin kahvilassa Luopioisten kirkonkylässä vapaaehtoista maksua vastaan.

– Osasto maksoi aterian raaka-aineet ja sai puolestaan lippaaseen päivän aikana kertyneen rahan itselleen, kertoo Raija Vaaleri.

– Yhteistyö oli erittäin onnistunutta ja siitä hyötyivät kaikki: koulun oppilaat saivat arvokasta työkokemusta, osasto varoja ja halukkaat edullisen, maukkaan aterian. Syöjiä oli Pytingillä joka torstai paljon.

 

Muuta toimintaa

Tällä hetkellä Luopioisten osasto suunnittelee innokkaasti lauantaina 8.9. Pytingin ympäristössä pidettävää tapahtumaa, joka kantaa nimeä Sata täyteen, koska tarkoitus tosiaankin olisi saada osastolle vähintään sata jäsentä.

Tapahtuma on kaikille avoin, ja sinne pyritään houkuttelemaan myös nuorta väkeä. Ohjelmaa on neljän tunnin ajan niin Pytingin kahvilassa kuin ulkotiloissakin.

Kahvilan hoitavat Kukkian maa- ja kotitalousnaiset. Lisäksi on luvassa Punaisen Ristin ja osaston toiminnan esittelyä, arpajaiset, musiikkiesityksiä, ensiapunäytöksiä, lapsille ongintaa, keppariratsastusta ja kasvomaalausta.

Osasto suunnittelee myös parhaillaan sydäniskurin eli defibrillaattorin  hankkimista. Tarkoituksena on ensin kartoittaa iskurin tarpeellisuutta ja myös keskustella apteekin paikallisten pankkien, ruokakaupan ja ravintolan edustajien kanssa asiasta. Jos iskuri hankitaan, sen käyttöön koulutetaan kaikkien edellä mainittujen tahojen henkilöstöä. Myös yhteinen ensiapukoulutus on tarpeen, jotta kylän keskustasta saadaan mahdollisimman turvallinen paikka. Sydäniskuri sijoitetaan paikkaan, jossa se on mahdollisimman monen saatavissa.

Syksyllä osallistutaan perinteisesti Nälkäpäiväkeräykseen, jonka tulos on Luopioisten osastolla, samoin perinteisesti, ollut erinomainen. Osaston uutta valmiussuunnitelmaa tehdään yhteistyössä SPR:n Hämeen piirin sekä lähiosastojen kanssa.  Aitoon ja Pälkäneen osastojen kanssa ollaan yhdessä mukana Pälkäneen uuden liikuntahallin avajaisten yhteydessä järjestettävillä Vapaalla Pälkäneellä –messuilla 15.9.

 

Punaisen Ristin visio

Punainen risti on rohkea ja luotettava auttaja niin kotimaassa kuin maailmallakin, ja sen toiminnallisiin arvoihin kuuluvat avoimuus, palvelualttius, aikaansaavuus ja yhteistyökykyisyys. Järjestö pyrkii toimimaan lähellä ihmistä ja tarjoamaan matalan kynnyksen toiminnan mahdollisuuksia kaikille, jotka sitoutuvat sen periaatteisiin. Avun ja palvelujen tarvitsijat asetetaan aina toiminnassa etusijalle, ja järjestö keskittyy yhteisten tavoitteiden toteuttamiseen. Punainen Risti tekee yhteistyötä paitsi järjestön sisällä, myös muiden järjestöjen, paikallisten yhteisöjen, viranomaisten, oppilaitosten ja yrityskumppaneiden kanssa. Yhteistyössä huomioidaan aina järjestön arvot ja eettinen ohjeistus.

Punaisen Ristin periaatteisiin kuuluvat inhimillisyys, puolueettomuus, vapaaehtoisuus, tasapuolisuus, riippumattomuus, ykseys ja yleismaailmallisuus.

Päivi Kosonen

Toukokuussa pidettiin osaston keskustelutilaisuus, Paulan kahvihuoneella Kuohijoella. Pöydän päässä istuu Helena Kanervo.