Puuttuva palanen

Arabian Muumin päivä -erikoismuki myytiin Suomessa loppuun alle 12 tunnissa myynnin aloittamisesta. Tove Janssonin syntymäpäivää juhlistanutta mukia myytiin rajoitettu erä, ja muki oli myynnissä vain torstaina 9. elokuuta. Innokkaimmat fanit jonottivat sitä jo edellisenä päivänä.

Erikoismuki juhlisti Tove Janssonin syntymäpäivää, joka tunnetaan myös Muumin päivänä. Mukin kuvitus kertoo Tove Janssonin lämpimästä suhteesta äitiinsä. Kuvituksessa Muumipeikko on käpertynyt Muumimamman kainaloon ja painaa kuononsa Muumimamman silkinpehmeää kuonoa vasten.

Muumi-innostus näkyi viime torstaina selkeästi myös internetin kauppapaikka tori.fi:ssä. Puoleenpäivään mennessä muumimukia oli haettu palvelusta keskimäärin 131 kertaa minuutissa ja yhteensä yli 95 000 kertaa. Korkein pyyntihinta kyseisestä mukista oli 1 200 euroa.

Keräily on aina kuulunut ihmisten suosikkiharrastuksiin. Keräilyn kohteet vaihtelevat ajan, paikan ja yksilön mukaan: joku kerää legoja, toinen kiiltokuvia tai tarroja, kolmas jääkiekkokortteja, neljäs postimerkkejä, viides kolikoita ja seitsemäs täyttää kaappinsa Kaalimaan kakaroilla. Erilaisia kokoelmia on siis yhtä paljon kuin keräilijöitäkin.

Kokoelmat kertovat asioista, jotka ovat itse kunkin elämässä tärkeitä. Kokoelman osana pienikin esine nousee itseään ja omaa arvoaan suuremmaksi. Harva keräilijä käyttää kokoelmaansa enää esineiden alkuperäisen tarkoituksen mukaan: kokoelmaan kuuluvia tarroja ei liimailla sängynlaitoihin ja postimerkkejä käytetä korttien lähettämiseen.

Intohimo keräilyyn lienee useimman ihmisen perusluonteessa: jonkin keskeneräisen täydentäminen ja järjestyksen luominen ovat tärkeitä lähes jokaiselle ihmiselle. Usein keräilijät ovat kiinnostuneita keräämistään esineistä yleisemminkin, ja keräilijästä kasvaakin usein keräyskohteensa vankka asiantuntija ja tietäjä.

Keräilijän tähtihetkiä ovat ne, kun kokoelmaan löytyy puuttuva palanen. Tärisevin käsin ja ääni innostuksesta väristen sitä varmistaa nopeasti, että kyseessä on todellakin se esine, jota on etsinyt jo pitkään. Tässä mielessä keräilyn voi nähdä pienenä seikkailuna ja jännityksen saamisena arkeen. Löytämisen ilon lisäksi harrastuksen kautta tapaa usein myös samanhenkisiä ihmisiä, jotka vasta rikastuttavatkin ihmisen elämänpiiriä.

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden toimittaja, joka pystyy samaistumaan keräilijöiden maailmaan ja jännittävään aarrejahtiin, vaikka onkin keräillyt elämänsä aikana vain postimerkkejä ja EU-kolikoita, eikä kumpaakaan näistä edes kovin intohimoisesti.