Synttäreitään juhliva Mikkolan Navetta on aktiivisen kylän keskus

Perttu Pohjanperä (vasemalla), Seppo Rinne sekä Outi Nummi ovat Mikkolan Navetan perustajajäseniä.

Kymmenen vuoden ikään ehtinyt Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry on kerinnyt touhuta monenlaista, eikä puuhainto vaikuta laantuvan. Navettarakennuksesta liikkeelle lähtenyt yhdistys on haalinut toimintansa tukikohdaksi myös Pytingin, joten tilaa toiminnalle riittää.

Alunperin tavoitteina oli luovuuden vaaliminen, kulttuurin tuominen maaseudulle sekä kylän aktiivisuuden ylläpito – kuntaliitoksen jälkeen pelättiin Luopioisten jäävän syrjäkyläksi. Varsinkin kylän aktiivisuuden ylläpidossa yhdistys kokee onnistuneensa.

Nykyään Mikkolan Navetan toimijat kokevat yhdistyksen kotipesänä muille paikallisille toimijoille. Vaikka yhdistys järjestää runsaasti omia tapahtumia, on osa toimintaa nykyään Navetalta tiloja vuokraavien tahojen käsissä.

– Monet luulevat, että Navetta on vain tila, jota voi vuokrata, vaikka se on paljon muutakin. Vuosittain järjestetään muun muassa talvikirmaus, konsertteja ja luentoja. Myös paljon pidetyt dokumentti-elokuva -illat ovat yhdistyksen käsialaa, kertoilee yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Päivi Loukamo.

Perinteisessä talvikirmauksessa kisataan potkukelkkavormuloissa. Kuva: Outi Nummi

– Varsinkin Muodonmuutoksia ry:n kanssa on järjestetty koko kymmenvuotiskauden ajan paljon tapahtumia ja meillä menee itselläkin helposti sekaisin, kuka järjestää mitäkin. Lopulta se on ihan sama, kuka järjestää, kunhan järjestetään hyvää ja laadukasta, Loukamo jatkaa.

Muodonmuutoksia ry:n lisäksi keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat Valkeakoski-opisto sekä Pälkäneen kunta.

Kun laskee yhteen Mikkolan Navetan sekä yhteistyökumppaneiden tapahtumat kertyy listalle monipuolinen kimara taidetta, toimintaa ja yhteisöllisyyttä. Vuonna 2011 yksi Navetan perustajajäsenistä, Outi Nummi listasi vuoden tapahtumat ja listalta löytyi toimintaa lähes viidellekymmenelle päivälle.

– Tilanne on kyllä viime vuosina hieman rauhoittunut. Nyt vauhtia ylläpitävät uudet toimijat, esimerkiksi alkukesästä Pytinkiin muuttaneet kädentaitajat, kertoo Nummi.

 

Monipuolista yhteistyötä

Mikkolan Navetan toiminta on vaihdellut vuosien varrella toimijoiden vaihdellessa. Alkuun Terve Talo -keskus oli aktiivinen toimija. Lisäksi kulttuuri on ollut alusta asti tärkeä osa toimintaa. Outi Nummen taidelainaamo taas sai aikaan taidepainotteisen aikakauden.

Nykyään on nähtävissä painotus käsitöiden puolella, sillä sekä käsityökeskus Hilma & Olga että Kukkian Kädentaitajat toimivat yhdistyksen tiloissa. Pytingissä, navetassa, luhtiaitassa sekä jyvämakasiinissa on kuitenkin käsitöiden lisäksi toimintaa taidenäyttelyistä kokouksiin ja luentoihin.

– Meidän jäseninämme ovat luultavasti ihan kaikki yhteisöt, jotka tässä kylässä toimivat. En edes tiedä mitä kaikkea täällä tapahtuu, mutta tavattoman paljon, kertoo Päivi Loukamo.

Yhteistyötahojen lisäksi toimintaan ovat vuosien varrella vaikuttaneet Mikkolan Navetan aktiivien omat kiinnostuksenkohteet. Eri puheenjohtajien kausilla on ollut nähtävissä erilaisia painotuksia, sen mukaan, mitä kukin on itse harrastanut.

Seppo Rinteen aikaan oli hyvin paljon nimenomaan kulttuuria. Sepon idea oli muun muassa lähes kaikkina vuosina järjestetty Kukkia soi -tapahtuma. Kääriäisen Sepon aikaan saatiin Pytinki mukaan toimintaan ja aloitettiin kuntainfo-yhteistyö kunnan kanssa. Pia Suhosen kausilla panostettiin kahvilatoimintaan, kun Pia oli siinä omimmillaan. Ja nyt viime aikoina on saatu mukaan erilaisia yhdistyksiä, kun Päivi tarttuu monipuolisesti vähän kaikkeen, tiivistää Outi Nummi eri puheenjohtajien erilaisuutta.

– On rikkaus, kun on erilaisia ja eritaustaisia ihmisiä, jotka osaavat ja kiinnostuvat eri asioista. Monenlaisten tekijöiden ansiosta on monenlaisia tapahtumia, pohtii perustajajäseniin kuuluva Perttu Pohjanperä.

Huippunimiä ja mieleenpainuvia hetkiä

Mikkolan Navetta on aina ollut tekijöidensä näköinen ja käytössä on ollut toimijoiden omat vahvuudet. Siinä missä Seppo Rinne on järjestänyt luontoretkiä ja puuseppä Perttu Pohjanperän kontolla ovat olleet erilaiset remontit sekä esimerkiksi lasten pajupillityöpaja, tieteestä kiinnostunut Outi Nummi on järjestänyt luentosarjoja mitä moninaisimmista aiheista. Ja kaikella on riittänyt kysyntää.

– Pari kesää sitten oli Helsingistä tulossa kosmologi Syksy Räsänen puhumaan pimeästä aineesta ja vähän jännitti, että tuleeko ketään. Sali oli kuitenkin taas ihan täynnä heinäkuun helteelläkin, kertoo Outi Nummi.

Sekä järjestäjiä että vierailijoita motivoi tapahtumien hyvä vastanotto.

– Monet meidän vieraista oikein hämmentyvät, miten voi olla näin paljon porukkaa. Heikki Willamo oli ollut Helsingissä puhumassa ja paikalle oli tullut viisi ihmistä. Täällä oli luentosali täynnä, kertoo Outi Nummi.

Ei ihme, että yleisöä riittää, sillä Mikkolan Navetta on vuosien varrella tuonut Luopioisiin koko joukon valtakunnan huippunimiä.

Eila Ranta on tuonut meille valtavasti upeita dokumentteja ohjaajien kera. Esimerkiksi Laulu koti-ikävästä -dokumentti esitettiin täällä jo ennen sen virallista ensi-iltaa Tampereella. Hommassa on aivan erilainen tuntuma, kun ohjaaja on vastailemassa kysymyksiin, toteaa Perttu Pohjanperä dokumentti-illoista, jotka jatkuvat jälleen tänä syksynä.

Vuosien varrella Navetan toiminnassa on koettu suuria tunteita, ja mieleenpainuvia hetkiä löytyy kysyttäessä monia. Perustajat muistelevat kilpaa vaikuttavia luentoja ja ikimuistoisia tapahtumia.

– Kerran järjestettiin vanhainkodin väelle metsäretki. Eräs paikalla ollut mummo oli pyörätuolissa ja retken lopulla kerättiin hänelle kimppu kieloja. Nainen kiitti kukista vuolaasti ja kertoi retken olleen elämänsä paras. Myöhemmin selvisi, että tämä nainen oli kasvanut vaatimattomissa oloissa, ja saattoi hyvin olla, että järjestämämme retki oli hänen elämänsä ainoa. Se oli todella ikimuistoista, kertoo Outi Nummi liikkuttavasta tapahtumasta.

Heikki Willamon luento veti ennätykselliset 80 kuuntelijaa.

Avoin ympäristön impulsseille

Muutama vuosi sitten Mikkolan Navetalle tehtiin strategiaa. Työn yhteydessä piti pohtia millaisena aktiivit näkivät Navetan tulevaisuuden.

– Kysyttiin, millaiseksi kuvittelen yhdistyksen kymmenen vuoden päästä. En osannut vastata, koska kun mietin kymmenen vuotta taakse päin, en olisi voinut millään kuvitella nykytilannetta. Minusta tässä on olennaista nimenomaan tarttua avoimin mielin erilaisiin ympäristöstä nouseviin impulsseihin, Outi Nummi pohtii.

Toinen strategiatyöstä mieleen jäänyt kysymys oli pohdinta tekijöiden motivaatiosta. Vaikka kyläläiset saattavat luulla toisin, toimii yhdistys täysin vapaaehtoisvoimin.

– Me todettiin, että teemme tätä, koska meillä on kivaa, kiteyttää Seppo Rinne aktiivien motivaation.

Mikkolan Navetan kymmenvuotista taivalta juhlitaan 24.8. kello 19 alkaen ohjelmallisen illan parissa. Illan aikana nähdään paikallisten ihmisten esityksiä, kahvitellaan ja tanssitaan.

– Synttärijuhlassa ei ole luvassa pönötystä, lupaa Päivi Loukamo, joka toivottaa tervetulleeksi kaikki Navetan vanhat ja uudet ystävät.

Mikkolan Navetta järjestää perinteisesti helatorstaina luontoretken. Retkillä on usein oppaana eräopas ja luontokartoittaja Kaija Helle. Kuvassa vuoden 2010 retki.