”Erinomainen kesä”

Luopioisten K-Järvikansan Margit Tuomola on kesän jälkeen yhtä hymyä.

– Kaupalla oli erityisen vilkasta. Kesä oli erinomainen, mikä on hienoa, kun takana oli kaksi huonompaa kesää, Tuomola linjaa.

Hellekesä sai myös asiakkaat hyvälle tuulelle.

– Selvästi ihmiset nauttivat auringosta ja lämpimästä kelistä.

Kesällä vaivannut kivennäisvesipula alkaa kaupoissa jo helpottaa, mutta edelleen tilannetta korjaillaan. Kivennäisvesiä ja vichyjä myytiin helteiden aikana niin kovaa tahtia, että panimot eivät kyenneet vastaamaan kysyntään.

– Täällä Luopioisissakin kivennäisvesipulan rippeet näkyvät vielä jonkin verran. Viime viikolla saimme hyllyyn Pirkka-kivennäisvesiä ensimmäistä kertaa moneen viikkoon, Tuomola mainitsee.

 

Kauppiaiden ensimmäinen kesä Pälkäneellä sujui vauhdikkaasti

Kati Rauhalan ja Henry Nevalaisen ensimmäinen kesä Pälkäneen K-Supermarketin kauppiaina sujui varsin vauhdikkaasti.

– Aurinko ja lämpö saivat ihmiset liikkeelle ja säpinää kaupalle, Rauhala sanoo.

Äitienpäivänä Pälkäneellä aloittaneet kauppiaat pistivät ilahtuneina merkille, kuinka hyvin paikallisten kalastajien tuoreet muikut kävivät kaupaksi.

– Tätä toimintaahan on ollut Pälkäneellä aiemminkin, mutta meille se oli uutta ja oli hieno huomata, että muikulle oli kovasti kysyntää, Rauhala sanoo ja jatkaa, että aamulla tuotu kalasatsi oli useimmiten myyty loppuun jo illalla.

– Kysyttyä tavaraa siis.

Hellekesän taattu menestystuote oli myös jäätelö. Nyt kaupalla odotellaan jo innolla syksyä ja sen tuomia kuvioita.

– Innolla ja aktiivisesti aiomme olla mukana syksyn tapahtumissa ja tempauksissa, Rauhala kertoo.

 

Kauppa laitettava ajoissa kesäkuntoon

Säät vaikuttavat oleellisesti mökkipaikkakunnan ruokakaupan kesään. Kolmena edellisvuonna sateet ja viileys karkottivat ihmiset rannoilta. Tämän kesän helteet toivat vilvoittavien vesien äärelle kaikki, joilla oli siihen suinkin mahdollisuus.

– Kesä oli myynnillisesti loistava. Myös vuosikymmenen alussa kesät 2011 ja 2012 olivat hyviä, mutta kyllä nyt pistettiin vielä paremmaksi, K-Market Sahramin kauppias Jarno Nieminen sanoo.

Sahalahtelaiskauppias osasi edellisvuosien kokemusten perusteella valmistautua kesäsesonkiin.

– Kauppa on laitettava kesäkuntoon ajoissa, sillä sitten kun kesä alkaa, kädet ovat täynnä töitä.

Myymälän valikoimat ja suosituimpien kesätuotteiden varastot kasvavat keväällä.

– Tavarat on tilattava pääsiäiseen, viimeistään vappuun mennessä. Grillihiiliä ja multaa jos tilaa lavoittain loppukesästä, niin ne jäävät myymättä.

Sahramin valikoimat ovat marketkokoa laajemmat, sillä hyllystä löytyy myös pikkuremontissa tarvittavat sahat ja ruuvit sekä kesälelut. Etenkin liha- ja makkaravalikoimat moninkertaistuvat kesän ajaksi.

– Valikoimaa kasvatetaan kysynnän mukaan. Kaikenlaista grillaukseen liittyvää myydään kesällä paljon, mutta enää elokuun puolivälissä grillauskastikkeille ei enää kannata varata hyllyjen päätyjä.

Vaikka varastoja oli kasvatettu kevään aikana, Sahraminkin juomahyllyt tyhjenivät kuumimman hellejakson aikaan, kun vissyjen ja pullovesien toimittajilta loppui kapasiteetti.

– Myös kylmäkoneet olivat kovilla. Meillekin tuli aikamoiset remontit, mutta nyt laitteet ovat taas kunnossa tulevia kesiä varten.

Kauppiaan on osattava myös lopettaa kesäsesonki ajoissa, sillä mökkipaikkakunnat hiljenevät elokuun alussa, kun koulut alkavat. Huippukesän jälkeen väki kuitenkin palaa mielellään, kun viikonlopuksi on luvassa hyvää säätä.

 

Aurinkosähköä ja vilkasta kauppaa

Kuhmalahden Kaupalla riitti vilskettä kesällä. Hittituotteet olivat samat kuin muissakin seudun kaupoissa: jäätelö, kivennäisvedet ja muut juomat tekivät hyvin kauppansa.

– Varsinkin kesä-heinäkuussa ihmisiä oli liikkeellä paljon, ja kauppa kävi, kauppias Hannu Knaapi kertoo.

Kaupan katolle viime kesänä asennetut aurinkopaneelit pääsivät tänä kesänä oikeuksiinsa, kun aurinko porotti paljon.

– Suunnitelmissa on lisätä aurinkopaneelien määrää lähiaikoina, Knaapi kertoo.

Kuhmalahden Kaupalla lienee edessä ainakin yksi suuri ponnistus vielä tälle kesälle, kun kylässä järjestetään Kuhmalahti Pulling 7.–8. syyskuuta.

– Tapahtuma näkyy varmasti tässä meilläkin, Knaapi sanoo.

 

Liian kuuma rakentaa

– Edelliskesä oli niin sateinen, ettei väki liikkunut. Nyt oli niin kuuma, etteivät ihmiset jaksaneet aloittaa isompia projekteja. Kesästä nautittiin rannoilla, kun se oli kerrankin mahdollista, Teemu Järvenpää Pälkäneen K-Raudasta sanoo.

Turhan kuuma rakennuskeli verotti etenkin raskastavaran myyntiä. Myöskään puutarhaosasto ei toiminut edellisvuosien kaltaisena vetonaulana.

– Puutarhapuolella on yleensä vilkasta vähintään juhannukseen saakka, mutta nyt hiljeni jo kesäkuun alussa. Ihmiset eivät ottaneet kasveja, kun kuumassa ja kuivassa säässä ne eivät tahdo pysyä hengissä. Kyllä kesä toi meillekin työtä ja kastelemista.

Kuumuus tuntui rautakaupassa heti kesäkuusta alkaen.

– Heinäkuu oli vilkkaampi, mutta ei silloinkaan mitään isompia projekteja lähtenyt. Elokuussa aktivoitui selvästi, kun kelit viilenivät, Teemu Järvenpää sanoo.

Suomalaiselle sopiva lämpötilaikkuna on varsin kapea, ja se on huomattu myös rautakaupassa.

– Sellainen parikymmentä astetta ja puolipilvistä olisi sopiva, Järvenpää nauraa.

 

”Aikamoinen saavutus”

Sappeen kesäteatterille kulunut hellekesä toi uuden kävijäennätyksen, kun 18 200 katsojaa kävi katsomassa On Kesäyö -musikaalia.

– Aikamoinen saavutus kesäteatterille, kun on sadan prosentin täyttöaste koko kesän. Yllätti kyllä kaikki meistä. Pirkanmaalla on kuitenkin valtavasti kesäteatteritarjontaa, niin ei olisi voinut etukäteen kuvitella, että Sappeeseen saadaan yli 18 000 kävijää, kertoo kesän musikaalin ohjannut Heikki Paavilainen tyytyväisenä.

Lämpimät säät saivat ihmiset liikkeelle, mutta toivat oman haasteensa ulkona esiintymiseen. Sappeessa näyttelijät suoriutuivat hyvin kuumuudesta huolimatta.

– Helle ei meitä haitannut. Meillä oli lavalla vahvat taiteilijat, jotka jaksoivat hikoilla, toteaa Paavilainen.

Supersuositulle musikaalille järjestyi elokuussa yksi lisänäytös, mutta enemmänkin kysyntää olisi Paavilaisen mukaan ollut.

– Ei saatu järjestymään enempää näytöksiä, kun taiteilijoilla oli jo muita töitä. Olisi kyllä varmasti mennyt vielä kaupaksi, Paavilainen kertoo.

Topi Sorsakoski (1952-2011) on musikaalinsa ansainnut. On kesäyö -musikaalin pääroolissa loistaa Ilkka Koivula, joka laulajana ja olemukseltaan täyttää Sorsakosken mitat. (Kuva: Daniel Paul)
On kesäyö -musikaalin pääroolissa loisti Ilkka Koivula. (Kuva: Daniel Paul)

 

Alamäkiajajat hikoilivat helteessä

Fyysisten harrastusten kannalta kesä oli turhankin kuuma.

– Hellejaksot vaikuttavat kävijämääriin. Ihmiset eivät jaksa lähteä liikkeelle, kun on pitkään liian kuuma, Sappeen rinnetoiminnan johtaja Kosti Puurunen sanoo.

Bike Park on kasvattamassa kävijämääriä edellisvuosista, mutta kasvutavoitteisiin pääsy edellyttäisi huippusyksyä. Hissit pyörivät lokakuun alkuun saakka tiistaisin ja viikonloppuisin.

Bike Parkin kautta rytmittävät monenlaiset rinnetapahtumat. Edellisvuosien tapaan Matti Lehikosen klinikat ovat myyneet nopeasti täyteen. Alamäkiajon legendoihin kuuluva Lehikoinen piti kesän viimeiset klinikat viikonloppuna.

– Tyttöjen klinikkaviikonloppu Puss Camp oli erittäin suosittu. Se luo uskoa, että laji on vahvassa kasvussa. Naisharrastajat myös pehmentävät hieman maskuliinisen harrastuksen imagoa, Puurunen sanoo.

Sappeeseen myytiin kesäksi 1336 kausikorttia haastekampanjan avulla. Lisäksi kampanja poiki bonuksen: Huipun edustalle pystytettiin uusi pump track -rata.

Alamäkiajajien klinikoita vetänyt Matti Lehikoinen otti tuntumaa Sappeen uuteen pump trackiin.

 

Varautuminen auttoi helteessä

Niitty-Seppälän Jukka Kittilä kuvailee kulunutta kesää kokonaisuudessaan positiiviseksi, vaikka säät aiheuttivat haasteita viljelylle.

– Oli hyvä kesä. Helle toi haasteensa viljelylle ja esimerkiksi marjojen koot sekä sadot jäivät tavallista pienemmäksi, mutta yleisesti ottaen sujui hyvin, Kittilä kertoo.

Säiden tuomiin haasteisiin osattiin Niitty-Seppälässä varautua. Mansikkasadon kypsyessä lähes kerralla monet jännittivät, riittääkö mansikkaa loppukesälle. Sateiden vähyys taas vaati kastelulta tavallisia vuosia enemmän.

– Meillä on varauduttu myöhäislajikkeilla, jotka tuottavat marjaa vasta myöhemmin kesällä. Kastelu aiheutti kustannuksia ja työtunteja, mutta niihinkin oli varauduttu. Sitä vartenhan meillä on kastelujärjestelmä, kertoo Kittilä.

Kuten moniin muihin paikkoihin myös Niitty-Seppälään kaunis kesäsää toi paljon vierailijoita.

– Kesä lähti heti juhannukselta reippaasti liikkeelle, kun ihmiset eivät jääneet odottelemaan kesän alkamista. Loppukesästä tosin huomasi, että helle alkoi uuvuttaa ihmisiä, Kittilä toteaa.

 

Tapahtumat vetivät väkeä

Mobilian automuseossa viime kesän kävijämääriä ei ole vielä ehditty tilastoida. Apulaismuseonjohtaja Elina Iljäs kuitenkin toteaa kesän sujuneen hyvin.

– Johtuu paljon hyvistä säistä, kuten varmaan muissakin paikoissa. Omasta mielestä erityisesti tapahtumat sujuivat yli odotusten ja varsinkin isot tapahtumat vetivät hyvin väkeä, Iljäs kertoo.

Odottamattoman suuret väkimäärät eivät aiheuttaneet suurempia ongelmia, vaikka pienen henkilöstön voimin niihin ei kyetty reagoimaan nopealla aikataululla.

– Ulkonahan tilaa riittää, joten se ei ole ongelma. Haasteen luovat sisätilat ja esimerkiksi kassapalveluiden vähyys. Ihmiset kuitenkin sopeutuivat hyvin, ja ymmärsivät, että tapahtumissa joutuu välillä jonottamaan hieman pidempään, apulaismuseonjohtaja kertoo.

Palaute tapahtumista on ollut kautta linja pääosin positiivista. Iljäksen mukaan kovasti toivotaan, että tapahtumat jatkuvat.

– Erilaisista tapahtumista tulee toki erilaista palautetta, mutta 99 prosenttia on ollut kiittävää. Tästä on kiva lähteä suunnittelemaan tulevaa kautta, Iljäs iloitsee

 

Helle uuvutti kahvilassa

Pälkäneen Nuijantalo uudistui täksi kesäksi, kun Sinikka Ignatius ja Merja Vilkki avasivat perinteikkäässä juhlatalossa kahvilan ja putiikin. Nuijan kesä on ollut varsin vilkas.

– Myynti ei yltänyt aivan siihen mitä etukäteen ajattelimme. Kuumimman hellejakson aikaan huomasi, etteivät ihmiset enää jaksaneet liikkua.

Kuumuus koetteli myös uunien äärellä hikoilleita kahvilan pitäjiä.

– Olisi pitänyt olla aktiivisempi Facebookissa ja markkinoida vielä enemmän, mutta hikisten ja hektisten päivien päätteeksi ei enää kerta kaikkiaan jaksanut miettiä sellaisia.

Nuijantalon kahvila palvelee syyskuun alkuun saakka perjantaisin ja viikonloppuisin.

– Väkeä on käynyt oven takana myös arkisin, mutta helle vei voimat niin, että oli pakko hieman rauhoittaa.

Nuijan kahvilan jatkokuvioita Ignatius ja Vilkki pohtivat jatkoa pienen syystauon aikana.

Sinikka Ignatius ja Merja Vilkki pitivät ensimmäistä kesää Nuijantalon kahvilaa ja putiikkia.

 

Kuumuus käänsi kelloa

– Kaikkien aikojen kesä kuvaa aika hyvin Liekin kesää, Hanna Paasio sanoo.

Ravintola viihtyisine terasseineen on Luopioisten kesävieraiden suosiossa.

– Helteiden aikaan huomasi, että vuorokausirytmi kääntyi iltapainotteisemmaksi. Ihmiset tulivat syömään tavallista myöhemmin.

Liekki järjesti kesän aikana edellisvuosia enemmän tapahtumia. Sää suosi myös niitä.

– Ilta yrittäjänä -pop up tapahtumaan povattiin epävakaisempaa, mutta lopulta huutokauppakeisarillekin sattui hyvä sää. Onhan kesätapahtumissa ihan erilainen tunnelma, kun ei tarvitse värjötellä sateessa ja viileydessä.

Kuuma kesä koettelee uunien äärellä hikoilevaa henkilökuntaa ja kylmäkoneita.

– Se vaatii organisointikykyä ja joustavuutta, kun koko ajan mennään tilojen ja kapasiteetin äärirajoilla. Aina saa jännittää, miten koneet kestävät, mutta tänä vuonna ei onneksi sattunut mitään pahempaa.

Kesäsesonki ei päättynyt koulujen alkuun, vaan väkeä on ollut myös elokuussa hyvin liikkeellä.

– Esimerkiksi alle kouluikäisten lasten perheet ovat viihtyneet mökeillä pidempään.