Joko nyt, Vatialan koulu?

Uusia tiloja ja niihin istuvia toimintatapoja mietittiin Vatialan koulussa jo kymmenisen vuotta sitten, kun vanhaa koulua oli määrä peruskorjata. Suunnitelmat eivät kuitenkaan edenneet. Sitten oppilasmäärältään liian pienissä tiloissa toimiva koulu laati yhteissuunnitelmia Tampereelle suunnitellun Vehmaisten uuden koulun kanssa, mutta tämäkään hanke ei edennyt toteutukseen asti. Seuraavaksi Vatialan koulun piti saada lisätiloja Pitkäjärven laajennuksen yhteydessä. Siitäkään ei tullut mitään.

Nyt rehtori Mari Saarikkokin uskaltaa jo sanoa, että koulu saa uudet tilat. Vanhan kosteusvaurioista kärsineen koulun purku alkoi kesällä, ja uuden koulun on määrä valmistua keväällä 2020.

– Opettajilla oli suunnitteluun hyvät valmiudet, koska tilanne oli ollut vähän epämääräinen jo kymmenen vuotta. Alkuvaiheissa tehtiin silti valtava työ, kun istuimme monena iltapäivänä miettimässä, mitä tarvitaan. Syntyi pedagoginen käsikirja siitä, minkälaista koulua me haluamme, hän kertoo.

Suurin muutos vanhaan on se, että uusissa tiloissa korostuvat muunneltavuus ja avoimet oppimisympäristöt. Muun muassa Suoraman koulun tavoin kengättömäksi muuttuva koulu jakautuu eräänlaisiin opetussoluihin, joissa yhteisopettajuus, joustavuus ja vuorovaikutteisuus onnistuvat aiempaa paremmin.

Pienryhmätiloja on paljon, erillisiä atk-luokkia ei lainkaan ja lapsille on oma ”olkkari”. Liikuntasali suurenee vanhaan verrattuna yli kolminkertaiseksi, ja ruokalasta saadaan koululle pitkään kaivattu sydän. Musiikkiluokkana toimii näyttämö, joka avautuu tarvittaessa erikseen niin ruokalaan kuin liikuntasaliinkin päin.  Tekstiili- ja tekninen työ nivoutuvat yhteen samoissa tiloissa kuvaamataidon kanssa.

Uudet tilat on mitoitettu kutakuinkin nykyiselle 460 lapsen oppilasmäärälle, sillä Lamminrahkan koulun odotetaan tasaavan oppilasmäärän kasvua. Muunneltavuuden ansiosta Vatialan koulun pitäisi taipua tarvittaessa myös varhaiskasvatuksen ja aikuiskoulutuksenkin tarpeisiin.

”Kompakti, turvallinen, esteetön”, listaa Vatialan koulun rehtori Mari Saarikko uuden koulun tärkeimpiä ominaisuuksia. Tällä hetkellä koululla kamppaillaan melkoisessa tilapulassa, mutta helpotus siintää keväässä 2020. Kuva: Peab Oy.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?