Maaseudulta löytyy todellinen elämän syke

Musiikkineuvos Seppo Hovi piti liikuttavan juhlapuheen Laitikkalan maa- ja kotitalousseuran 80-vuotisjuhlilla.

Laitikkalan maa- ja kotitalousseuran 80-vuotiselojuhlien juhlapuheen pitänyt musiikkineuvos Seppo Hovi pohti puheessaan, mistä löytyy todellinen elämän syke ja voima.

Kaupungissa ja maaseudulla eläminen on erilaista. Kaupunkien värivalot ja hektisyys eivät monien ihmisten mielestä vedä vertoja rauhallisille maaseudun auringonlaskuille ja muille hienoille kokemuksille luonnon hellässä helmassa.

– Elokuussa 1992 vaimoni kanssa ostimme Laitikkalasta tontin, josta alkoi muotoutua erittäin asumiskelpoinen paikka pihoineen ja rakennuksineen.  Tonttimme on meille edelleen rakas paikka, riemuitsee Seppo Hovi.

Laitikkalan kantaväestöön ja vapaa-ajan asukkaisiin Hovit tutustuivat nopeasti ja helposti. Seppo Hovi uskoo, että Laitikkalan henki rakentuu pitkälti vertauskuvallisesti sanoen kuin hienolla sillalla, joka toimii uusien sukupolvien ja vanhojen laitikkalalaisten välillä.

Laitikkalan maatalousnaisiin Seppo Hovi kuului iloisena ja ylpeänä ensimmäisenä miehenä.

Laitikkalassa maamiesseura ja maatalousnaiset yhdistivät toimintansa vuonna 1992, muodostaen nykyisen yhteisseuran, Laitikkalan maa- ja kotitalousseura.

Tunnustuksena maaseudun hyväksi tehdystä työstä ja kiitoksena osallistumisesta järjestön toimintaan kultaisten järjestömerkkien saajiksi palkittiin Marja Rönni ja Pekka Koskelo. Hopeiset merkit saivat Jarmo Aho, Antti Heikkilä, Minna Heikkilä, Elina Kokkola ja Pekka Linnainmaa.

Satu Nokkonen Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisista jakoi merkit yhdessä yhdistyksen puheenjohtajan Anna-Maija Ahon kanssa.

Järjestön toiminnassa jo yli 25 vuoden ajan toiminut Marja Rönni on mielellään mukana järjestön aktiivinaisena. Hän toimii myös Pro Agrian Etelä-Suomen edustajistossa. Laitikkalassa maa- ja kotitalousseuran tärkeä tehtävä on Seurantalon kunnossapito, mikä on Rönnin mukaan tärkeää menneiden sukupolvien työn arvostamista.

– Edelliset sukupolvet ovat aikoinaan rakentaneet Seurantalon talkoilla, ja meidän tehtävämme on pitää se kunnossa, Rönni toteaa.

Pekka Koskelo on ollut mukana järjestön toiminnassa heti siitä lähtien, kun hän muutti paikkakunnalle. Hän iloitsee kylän talkoohengestä ja osallistuu mielellään Seurantalosta huolehtimiseen.

– Talkoilla olemme esimerkiksi korjailleet taloa sisältä ja ulkoa. Pihahommia riittää joka kesälle, haravointia ja ruohonleikkuuta, Koskelo kertoo.

Woimamiehissä voimailivat kylän miehistä koostuva ryhmä eli Lauri Kokkola, Elja Pyykkö, Jarmo Aho, Hannu Aspila ja Pekka Linnainmaa tehden liikuntaesityksensä huumorilla höystäen.

Kaunista lausuntaa kuultiin Annu Leppäseltä. Juhla alkoi Anneli Kivelän esittämästä Mummo Unnaanmäestä, jossa hän muisteli entisaikoja.

Juhla päättyi kauniiseen yhteislauluun nimeltään Laulu Pälkäneelle. Säestäjänä kitaralla toimi Aimo Kokkola.

Tunnustuksena maaseudun hyväksi tehdystä työstä ja kiitoksena osallistumisesta järjestön toimintaan kultaiset järjestömerkit saivat Marja Rönni ja Pekka Koskelo. Hopeiset merkit saivat Jarmo Aho, Antti Heikkilä, Minna Heikkilä, Elina Kokkola ja Pekka Linnainmaa.
Elojuhlien alkunäytelmässä Anneli Kivelä esitti Unnaanmäen mummoa. Hän muisteli maaseudun elämän vanhoja aikoja.
Woimamiehet osasivat muodostaa hienon ihmispyramidin

 

Aimo Kokkola lauloi ja säesti itseään kitaralla sekä hänen veljensä Timo Kokkola säesti haitarilla. Kokkolan veljekset Aimo, Timo ja Matti ovat aikoinaan aloittaneet esiintymisensä Laitikkalan Seurantalolta. Alkuperäinen nimi yhtyeellä oli Donckis Boys.
Seppo Hovi osallistui Elojuhlille hyvillä mielin yhdessä vaimonsa Sinikka Hovin kanssa. He ovat kiitollisina saaneet nauttia Laitikkalan maaseudun rauhasta omalla mökillään jo 1990-luvun alusta alkaen.
Woimamiehiltä ei voimia puuttunut, vaan he keinuttelivat toisiaan ketterästi.
Woimamiehet esittivät Elojuhlilla toinen toistaan hurjempia temppuja. Huumoria ei Woimamiehiltä puuttunut. Käsilläkävely voi tarkoittaa eri asiaa, mihin normaalisti sen on tottunut mieltämään.
Laitikkalan joukkueeseen löytyi heti väkeä. Elja Pyykkö, Pete Perkiö, Antti Haapaniemi, Jarmo Aho sekä Anne ja Annika Heikkilä ilmoittautuivat köydenvetoon ensimmäisten joukossa. Naisista köydenvetoon valittiin Annika Heikkilä.
Köydenvetokisassa voittajat saivat palkinnoksi Tummeli-käsivoidetta ja häviäjille lahjoitettiin aski Sisu-pastilleja. Laitikkalan joukkue voitti. Iida Kuisma kisasi vierasjoukkueen puolella, sillä hän asuu nykyisin Lempäälässä. Vierasjoukkueen muita köydenvetäjiä olivat Mikko Hulkkonen, Timo Soini ja Juha Salminen.
Traktoria ihastelemassa Niila Heikkilä, Luukas Pohjola, Aarni Pyykkö ja Lucas Paloniitty. Luukaksen vanhemmat Erika ja Sami Pohjola kertovat, että Luukas ajoi itse traktorin Laitikkalan Seurantalon seinustalle traktorien näyttelypaikalle.
Elojuhlilla Anne Heikkilä, sylissään kahdeksan kuukauden ikäinen Elsi Heikkilä. Kuvan keskellä Annika Heikkilä ja oikealla Minna Heikkilä, joka kantoi kauniisti Pälkäneen kansallispukua. Taustalla Minnan tytär Iida Kuisma kisatuloksia tarkistamassa Konsta Setälän kanssa.
Kolmivuotias Saima Lovén heitti saapasta innokkaasti saappaanheittokilpailussa. Saiman äiti Eveliina Lovén katselee tyttärensä suoritusta. Taustalla viisivuotias Konsta Setälä, joka myös osallistui saappaanheittokilpailuun sekä mölkkykisaan ja frisbeen heittoon.