Kari-Pekka Arola: 13 360 kilometrin päähän Akaan aurinkokunnasta sijoitettava Proxima Centauri -tähden pienoismalli havainnollistaa tähtitaivaan valtavia etäisyyksiä

Aurinkokunnan pienoismalli saa naapuritähden Australiaan

Kari-Pekka Arolan tekemä aurinkokunnan pienoismalli sijoitettiin viime syksynä Akaaseen. Aurinko sijaitsee yhteiskoulun pihassa. Selvästi pienempi naapuritähti Proxima Centauri lähti elokuun lopussa 13 360 kilometrin matkalle Australiaan, jossa se pystytetään Yularan pikkukaupunkiin.

Australiassa järjestetään syyskuun puolivälissä vuosittainen tähtitiedetapahtuma Uluru Astronomy Weekend. Tapahtuman yhteydessä pieneen Yularan kaupunkiin pystytetään halkaisijaltaan seitsemänsenttinen Proxima Centaurin pienoismalli. Se liittyy Akaan keskustaan viime syksynä sijoitettuun aurinkokunnan pienoismallin.

– Proxima Centauri on aurinkokunnan lähin naapuritähti avaruudessa, pälkäneläinen tähtitieteen harrastaja Kari-Pekka Arola esittelee punaista kääpiötähteä.

Australiaan sijoitettu laajennus havainnollistaa tähtienvälisiä valtavia etäisyyksiä. Proxima Centauri sijaitsee reilun neljän valovuoden päässä auringosta.

 

Naapuritähti mahtui juuri maapallolle

Aurinkokunnan naapuritähti Proxima Centauri on suurin piirtein Saturnuksen kokoinen. Se sijaitsee reilun neljän valovuoden päässä eli pienoismallin mittakaavassa (yhden suhde kolmeen miljardiin) 13 360 kilometrin päässä.

Akaaseen pystytetty aurinkokunnan pienoismalli on toteutettu mittakaavassa yhden suhde kolmeen miljardiin (1 : 3 000 000 000) eli metrin askel vastaa kolmea miljoonaa kilometriä.

Aurinkokunnan laitamilla aurinkoa kiertävä Pluto sijaitsee kahden kilometrin päässä Toijalan yhteiskoulun pihan auringosta.

– Mittakaava oli sattumalta sopiva, sillä lähin naapuritähti mahtui vielä juuri ja juuri maapallolle, Kari-Pekka Arola sanoo.

4,2 valovuotta on pienoismallin mittakaavassa 13 360 kilometriä. Tällä etäisyydellä Toijalan keskustasta sijaitsevat Argentiina ja Australia. Australiassa säteelle sattui maan ehkä kuuluisin maamerkki Ayers Rock eli Uluru. Proxima Centaurin pienoismalli sijoitetaan sen tuntumassa olevaan Yularan pikkukaupunkiin.

– Asiat lähtivät etenemään ripeästi, kun tavoitin sieltä oikean henkilön. Tähtitieteen tapahtuman järjestäjät ottivat pienoismallin pystytyksen osaksi tämänvuotista tapahtumaa.

Kari-Pekka Arola pakkasi Proxima Centaurin pienoismallin elokuun lopulla, ja sen pitäisi olla perillä ennen tähtitieteen harrastajien viikonloppua.

– Myös Argentiinan suunnalta oli paljon kiinnostusta tätä kohtaan, mutta Australia ehti ensin. Ehkä tulevaisuudessa sinnekin pitää lähettää oma tähtensä heidän ihmeteltäväksi. Saadaan samalla Akaa tunnetuksi kohta joka mantereella, Arola sanoo.

 

Aurinkokunta kiinnostaa Akaassa

Luopioisissa varttunut ja Tampereen kautta Pälkäneelle päätynyt tähtitieteen harrastaja tarjosi rakentamaansa aurinkokunnan pienoismallia alun perin Pälkäneelle, kun kunta remontoi uutta toria. Planeetat olisivat sijoittuneet Onkkaalantien varteen.

Kun pienoismallihanke ei edennyt kotikunnassa, Kari-Pekka Arola oli yhteydessä naapurikuntiin. Lopulta se päätyi Akaaseen.

– Kaupungin kehitysjohtaja on ollut alusta alkaen aurinkokuntahankkeessa mukana. Hän on markkinoinut ja hyödyntänyt sitä aktiivisesti, Arola kiittelee.

Arola on käynyt koululla monet kerrat kertomassa aurinkokunnasta ja järjestänyt yleisökierroksia myös Toijalan markkinoiden yhteydessä.

Aurinkokuntaan, sen planeettoihin ja avaruuden mittasuhteisiin voi tutustua myös Arolan laatiman Android-sovelluksen avulla, jonka voi ladata vapaasti älypuhelimeensa. Syventävää tietoa löytyy myös nettiesitteestä.

Nyt Arola täydentää sovellusta ja nettiesitettä Australiaan pystytettävän Proxima Centaurin tiedoilla.

– Se on punainen kääpiötähti, joita suuri osa linnunradan tähdistä on. Kooltaan Proxima Centauri on selvästi aurinkoamme pienempi, vain hieman Jupiteria isompi. Ja se olikin onnekas sattuma, sillä kohtalaisia ongelmia olisi tullut naapuritähden rakentamisessa, jos se olisi ollut vaikkapa jättiläistähti. Ne olisivat olleet tässäkin mittakaavassa jopa satojen metrien kokoisia.

Australiaan sijoitettu naapuritähti tekee Akaan aurinkokunnasta harvinaisen koko maailmassa.

– Maailmalta löytyy useita muitakin aurinkokunnan pienoismalleja, mutta missään muualla mukaan ei tietääkseni ole otettu tähtien välisiä etäisyyksiä.

Arola odottaa mielenkiinnolla tähtitieteilijöiden tuoreimpia havaintoja ja tietokonesimulaatioita, joiden perusteella aurinkokunnan ulkolaidalta saattaisi löytyä vielä yksi iso planeetta.

– Mikäli ennusteet pitävät paikkansa, se sijoittuisi mittakaavassa luultavasti Luopioisten paikkeille. Sen pienoismallin jos vielä joskus rakentaisi, niin saataisiin pientä hyvitystä vaikka siitä että oikea Weberin piste on jo siirtynyt Luopioisista pois, Arola naurahtaa.

Suomen väestöllinen keskipiste sijaitsee nykyisin Hauholla Kokkilan kylässä.

 

  • Katso video: Kari-Pekka Arola esittelee videolla Australiaan matkannutta Proxima Centaurin pienoismallia:

Aurinkokunnan pienoismalli kiinnostaa Akaassa. Kari-Pekka Arola on käynyt pitämässä yleisökierroksia ja kertomassa tähtitaivaasta sekä sen etäisyyksistä.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.