Komedian jälkeen sekaisin kuin seinäkello

Tommi Raitolehto (vas.), Petra Ahola ja Verneri Lilja täydessä vauhdissa komediassa Tämä on ryöstö! Tampereen Työväen Teatterin kantaesityksessä on vauhtia ja väriä.
Tommi Raitolehto (vas.), Petra Ahola ja Verneri Lilja täydessä vauhdissa komediassa Tämä on ryöstö! Tampereen Työväen Teatterin kantaesityksessä on vauhtia ja väriä.
Kun näytös loppui ja valot sammuivat, päässäni humisi. Päällimmäisenä tuntemuksenani oli hallitsematon sekamelska. Tämä on ryöstö -komedian hankkiminen juuri nyt Tampereen Työväen Teatterin ohjelmistoon on kuitenkin nokkela veto, sillä raketin lailla maailman maineeseen pongahtanut brittiteos vetää megayleisöt kaikkialla, missä sitä esitetään – miksi siis ei Tampereellakin. Suuren näyttämön runsas tekniikka on valjastettu jälleen kerran viimeistä mahdollisuutta myöten käyttöön. Estradilla on väkeä kuin Vilkkilässä kissoja. Kaksi ja puoli tuntia vierähtää niinkin kalutun jutun kuin pankkiryöstön tiimellyksessä.

Pää on pyörällä kuin Haminan kaupunki.

Tampereen Työväen Teatterin torstai-iltaisen Suomen kantaesityksen yleisö vaikutti hyvin tyytyväiseltä kokemaansa poistuessaan katsomosta. Ihmiset ihastelivat nokkelia sanaleikkejä, salamannopeita tapahtumakäänteitä ja huippuunsa treenattuja akrobaattitemppuja. Talo tarjoilee nyt todellista runsaudensarvea.

Muutamissa kohdissa teki kuitenkin pahaa. Esimerkiksi silloin, kun vauhdikkaassa menossa roimitaan vuorotahtiin kävelykepillä ja asiakirjamapilla pankkivirkailijaraasua päähän. Toki kepit ja kansiot on tehty vaahtomuovista, etteivät ne oikeasti satuttaisi.

Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin kirjoittama The Comedy About A Bank naurattaa ja viihdyttää ihmisiä pitkin maailmaa.

Tampereen Työväen Teatteri on vainunnut hetken ja oivaltanut mahdollisuutensa: TTT tarjoaa Tämä on ryöstö -komedian ensimmäisenä teatterina ohjelmistossaan Suomessa.

Ajan seuraaminen on aina myönteinen asia.

Suomennoksen on tehnyt Mikko Koivusalo, joka on varmasti käynyt hyvin hikiset sulkeiset käännöksen kimpussa. Esimerkiksi komedian alkupuolella oleva sanakikkailu ei nostattanut sellaista huumaa, johon leikittely englanniksi oletettavasti yltyy.

Tommi Auvinen on herännyt uniltaan ja saanut jälleen draivin ohjaamiseen. Menneen kesän ohjaus Pyynikin kesäteatterin Ehtoolehdossa näet oli pliisu.

Koreografi Jouni Prittinen on tehnyt ansiokasta työtä. Hannu Lindholmin lavastus tarjoaa inspiroivat tapahtumaympäristöt. Puvut, kampaukset, maskeeraukset, valot ja äänet ovat kerta kaikkiaan superia. Esitys onkin kuorrutettu erittäin taidokkaasti.

Tämä on ryöstö! on komedioiden komedia. Näytelmässä sattuu ja tapahtuu niin paljon, että valveutuneellakin katsojalla on vaikeuksia pysyä menossa mukana. Esitys ottaa kaikki mehut näyttelijöistä.
Tämä on ryöstö! on komedioiden komedia. Näytelmässä sattuu ja tapahtuu niin paljon, että valveutuneellakin katsojalla on vaikeuksia pysyä menossa mukana. Esitys ottaa kaikki mehut näyttelijöistä.

Huippu osaava näyttelijätiimi

Tämä on ryöstö -komedian ruhtinaallisen runsas esillepano sitoo väkeä kuin helluntaiepistola. Mukana on teatterin parhaimmistoon kuuluvat näyttelijät ja huippuvierailijat.

Petra Ahola, Heidi Kiviharju, Janne Kallioniemi, Verneri Lilja, Samuli Muje, Saska Pulkkinen, Tommi Raitolehto, Tom Lindholm, Puntti Valtonen, Juulianna Mäkelä ja Osku Ärilä pyörittävät sellaista sirkusta, että heikkopäinen tippuisi pelistä jo alkusoiton aikaan.

Tämä on ryöstö -komedian läpivieminen vaatii jokaiselta tekijältä ehdotonta paneutumista ja äärettömän tarkkaa ajoitustaitoa. Kömmähdyksille ei ole sijaa.

Tässä esityksessä huonokuntoiset eivät jaksaisi, eivätkä sooloilija pärjäisi.

Näyttelijätyö on kerrassaan upeaa!

”Mä haluun kiihdyttää, sua viihdyttää”

”Me teemme toisillemme hyvää niin , niin että mennään, me lähes tainnoksiin, visioi jo vuonna 1989 Tampereen oma Kikka, huipputaitava artisti hänkin.

Pankkiryöstöstä kertovassa komediassa on kaikki niksit, joita maa päällään kantaa ihmisten viihdyttämiseksi.

Esityksessä käännetään taatusti viimeinenkin kikkakivi, jotta taattaisiin yleisön viihtyminen. Ja viihtyyhän se, ainakin kantaesityksen keräämistä suosionosoituksista päätellen.

Koko komeus on kuin amerikkalainen joulukuusi – vihreästä puusta ei näy oksaakaan, koristeet peittävät sen tyystin.

Komediassa kuuluu koheltaa, mutta tässä esityksessä hullunmylly pyörii niin suurilla farssikierroksilla, että mukana pysyminen vaatii ponnisteluja. Ajatuksiin nousee väkisinkin sanonta: idiootit pyörittävät maailmaa, nerot hallitsevat kaaoksen.

Tämä on ryöstö -komedia ei tarjoa mitään sellaista, joka yllättäisi katsojan täydellisesti.

Komedia pitää esityksen ajan otteessaan, sitten koittaa krapula ja väsymys. Moni kysyy lopulta, mitä tästä jäi oikeasti käteen.

Hyvä vastaus on jo sekin, että mylläkkä katkaisee ainakin edes hetkeksi harmaan arjen. Vaikka loppujen lopuksi ei arjessakaan ole mitään vikaa. Eikä pankkiryöstökomediassakaan.