Paikalliset osaajat tekevät rakentamisesta helppoa

K-Rauta -talojen lattiat valetaan tällä viikolla. Teemu Järvenpää, Matti Järvinen ja Jukka Kosonen uskovat, että talveen mennessä päästään vesikaton alle.

Tällä työmaalla ovat maisemat kohdallaan, sillä mäntyjen katveessa välkehtii Mallasvesi.

– Uutanankärki suojaa kuitenkin tuulelta, eikä tähän pääse puhaltamaan suoraan selältä, Matti Järvinen sanoo.

Elokuussa käynnistyneillä omakotityömailla ollaan ryhtymässä lattioiden valuun. Tontilla koneineen häärineillä Syrjän veljeksillä riitti tavallista enemmän puuhaa, sillä pehmeitä maamassoja piti vaihtaa ja anturat valaa paremmin kantaviksi.

– Ensin taloille katsottiin paikkaa ylempää metsän reunasta. Mutta kun näki paikan, niin kyllä sen tiesi heti, että tähän talot tehdään, vaikka tontit ovat hieman kalliimpia ja pohjatöitä tulee enemmän, Teemu Järvenpää sanoo.

 

Pitkästä tavarasta paikallisin voimin

Ikkunapintaa on runsaasti.

Lomakodin alueen omakotityömaita tullaan seuraamaan tavallista tarkemmin sekä Facebookissa että paikan päällä. Talot valmistuvat keväällä, ja silloin paikalla järjestetään näyttely.

– Myös matkan varrella voidaan järjestää pienempiä näytöksiä, kun projekti on sopivassa vaiheessa, Teemu Järvenpää sanoo.

Pälkäneen K-Rauta on suunnitellut jo muutaman vuoden taloprojektia, jonka avulla se voisi esitellä paikallista osaamista. K-Rauta -talojen avulla tehdään näkyväksi helppoutta: oman kylän rakentajilta hoituu omiin tarpeisiin sopiva talo pitkästä tavarasta aivan yhtä helposti kuin valmis talopaketti.

Alun perin K-Raudan tarkoituksena oli tehdä edullinen perustalo sekä paremmin varusteltu versio. Perustasoisesta ”Pälkäne-talosta” kuitenkin luovuttiin, koska Lomakodin alueelta löytyi keskustatontit rannan tuntumasta.

– Molemmat talot ovat varustelultaan hyvin kattavia, Teemu Järvenpää sanoo.

Järvinäköala on huomioitu, ja ikkunapinta-alaa tulee runsaasti.

K-Rauta -talot rakentaa Rakennusliike Matti Järvinen ja myös muut urakoijat ovat omalta kylältä. Putkityöt tekee Kone ja LVI Jukka Kosonen ja sähkötyöt Saaris-Sähkö.

 

Hintojen lasku vauhditti tonttikauppaa

– Rautakaupat eivät ole ennen rakennuttaneet esittelytaloja, tontilla Toni Järvenpään kanssa poikennut Markku Rautiainen K-Raudan rakennustarvikeosastolta sanoo.

K-Rauta -talojen avulla pyritään vauhdittamaan rakentamista Pälkäneellä. Edellinen nousukausi meni ohi, koska Pälkäneellä ei ollut tarjolla tontteja. Nyt niitä on kaavoitettu runsaasti, ja viime vuonna kunta laski tonttien hintoja 40 prosentilla. Sen ansiosta Lomakodin alueen tontit alkavat olla varattuja, ja lähdössä on laaja Roholan alue Kostianvirran rantamaisemiin.

Teemu Järvenpään mielestä on hyvä, jos Roholan kaavaa päivitetään niin, että sinne voitaisiin kehitellä edullinen Pälkäne-talomalli, joka tekisi muuttamisen helpoksi.

Myös Lomakodin esittelytalot tulevat valmistuttuaan myyntiin. Niistä toinen on yleisön rakastama, 140-neliöinen talo, joka on suunniteltu lapsiperheen tarpeisiin.

Parikymmentä neliötä suurempi toinen talo nousee Pakanrannan rantasaunan naapuriin. Siinä on vähemmän makuuhuoneita, mutta sekin muuntautuu tarvittaessa isomman perheen tarpeisiin.

 

Talveksi vesikaton alle

K-Rauta -talojen lattiat valetaan tällä viikolla. Teemu Järvenpää, Matti Järvinen ja Jukka Kosonen uskovat, että talveen mennessä päästään vesikaton alle.

Lähes rantaan ulottuvat Lomakodin tontit ovat esimerkki siitä, että ammattilainen kannattaa ottaa mukaan talohankkeen suunnitteluun alusta asti.

– Rakentaja ei säikähdä monttuista ja pusikkoista tonttia, vaan näkee heti, mitä siinä pitää tehdä ja miten talon saa paikalle sovitettua, Matti Järvinen sanoo.

Rakennuspaikan vuoksi toiseen taloon tulee tuulettuva alapohja. Ylemmäksi tuleva talo rakennetaan maavaraiselle perustukselle.

Seinää alkaa nousta vähitellen, kun lattialaatat saadaan tällä viikolla valettua. Tarkoituksena on päästä talveksi vesikaton alle. Materiaali- ja tavaratoimittajat ovat Lomakodin hankkeessa mukana, sillä ne saavat tuotteitaan ja palveluitaan esiin työvaiheita esittelevissä päivityksissä ja keväisessä näyttelyssä.

Matti Järvisen mielestä paikallinen rautakauppa on olennainen osa rakentamisen helppoutta. Rakentajan aika ei kulu tavaroita haeskellessa, vaan kaiken saa valmiiksi tontille.

– Oikea tavara löytää oikeaan paikkaan ja kaikki on työmaalla valmiina odottamassa.

Rautakauppa toimii myös solmukohtana, jonka kautta tavoittaa paikalliset tekijät.

 

– Rautakaupat eivät ole ennen rakennuttaneet esittelytaloja, tontilla Toni Järvenpään kanssa poikennut Markku Rautiainen K-Raudan rakennustarvikeosastolta sanoo.

 

K-Rauta -talo.