Vapaa-aikakunnan voimannäyte

Työpaikoistaan huolestunut Pälkäneen kunnan väki ja palveluidensa puolesta pelänneet kyläläiset huokasivat alkukesästä helpotuksesta, kun kevään aikana kasattu säästöpaketti hyväksyttiin karsittuna. Samalla tavoitellut parin miljoonan säästöt supistuivat alle miljoonaan.

Jo pari kuukautta myöhemmin ilmeni, ettei säästöpaketti riitä, koska verotulot murenevat alta ennakoitua kovempaa tahtia. Pälkäneen kunnan verokertymä pieneni viime vuonna reilulla kolmella prosentilla. Romahdus on yli kaksi kertaa suurempi kuin maassa keskimäärin.

Verohallinto ja Kuntaliitto ennustivat verotulojen kertymän pieleen, koska viime vuonna kertyi poikkeuksellisen paljon pääomaverotuloja. Ne menevät kokonaan valtiolla, ja siksi kunnille kuuluva jako-osuus oli arvioitu liian suureksi. Tänä vuonna kuntien saama ylijäämä palautetaan valtiolle.

Moni muukin kunta on kriisissä, koska kuntien veropotti on jäämässä noin 400 miljoonaa arvioitua pienemmäksi. Pälkäneellä pudotus on yli puoli miljoonaa. Keskimääräistä suurempaan romahdukseen vaikuttaa se, että väkiluku ja veroa maksavien määrä pienenevät.

 

Kun kustannukset jatkavat kasvuaan, on kunnan pakko pienentää menojaan. Nyörit vedetään tiukalle, ja kunta turvautui saman tien hankinta- ja rekrytointikieltoon.

Kasvua hakeva kunta on vahvistanut organisaatiotaan. Nyt väki ei kehitä kuntaa, vaan keskittyy säästämään. Hyvätkin hankkeet jäävät odottamaan, kun kaikkea verrataan perushoitajan vuosipalkkaan. Se on kuitenkin kallista säästämistä, jos ihmiset eivät voi tehdä työtään, vaan aika ja energia menevät jarrutteluun. Säästöjen keskelläkin Pälkäneen pitäisi pystyä vaalimaan tekemisen meininkiä.

 

Lahdentien varteen valmistunut Kostia-areena on kaivatun elinvoiman ja kuntamarkkinoinnin monumentti. Lauantaina uudella areenalla järjestettävät Vapaalla Pälkäneellä -messut ovat aktiivisen ja hyvinvoivan vapaa-aikakunnan voimannäyttö.

Viitisenkymmentä vapaa-ajan toimijaa esittäytyy uudella areenalla. Hallin ohjelmalava ja uusi lähiliikunta ovat täynnä toimintaa.

Vapaa-ajan työnjako on selkeä: kunta hoitaa puitteet ja vapaaehtoiset vastaavat toiminnasta. Uusi areena sekä vapaa-aikamessut osoittavat, että sekä kunta että vapaaehtoistoimijat ovat hoitaneet tonttinsa esimerkillisesti.

Kostia-areena on valmistuttuaan täynnä paikallista toimintaa. Kahdesta suuresta salista huolimatta myöskään koulujen vanhat salit eivät hiljene. Ja koulujen lisäksi myös Nuijan ja entisen vanhainkoti Harjutuulen salit täyttyvät iltaisin aktiivisesta harrastustoiminnasta.

Ensimmäiset neljä vuotta sitten Aitoossa järjestetyt vapaa-ajan messut olivat ainutlaatuinen voimannäyte. Lauantaiset messut pistävät vielä paremmaksi. Esimakua elämyksellisestä päivästä saa tämän lehden ja Kangasalan Sanomien välissä jaettavasta messulehdestä. Pienen pitäjän suuri satsaus kiinnostaa aktiivisia ihmisiä laajalti.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.