Kukkian maa- ja kotitalousnaiset on Rautajärven ja Luopioisten suunnan hovikahvittaja

Kahvit juodaan posliinikupeista

Kukkian maa- ja kotitalousnaiset loihtivat Pytingin kahvilan herkut.

Kukkian maa- ja kotitalousnaiset perustettiin yli 70 vuotta sitten. Perustava kokous pidettiin 10.12.1946. Emännät kokoontuivat aluksi ompeluilloissa jäsenten kodeissa tai Kantolan koululla. Iltamia alettiin pitää Rautajärven työväenyhdistyksen talolla seuraavana vuonna.

Hyvin pian hankittiin tuholaisruisku hedelmän viljelyä varten sekä pellavaloukku. Vuonna 1950 ostettiin sadan hengen kahvikalusto, joka on tänä päivänä se mistä Kukkian maa- ja kotitalousnaiset ehkä parhaiten tunnetaan. Hankintoja on siitä saakka tehty varojen mukaan.

Nykyään Kukkian maa- ja kotitalousnaiset hoitavat kahvituksia, osallistuvat myyjäisiin ja varojen mukaan järjestävät kursseja ja esitelmätilaisuuksia. Järjestö toimii maaseudun puolesta, uutta luoden ja perinteitä arvostaen.

Toiminta on pääasiassa Rautajärven ja Luopioisten kirkonkylän alueella, yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa. Pälkäneen kunnassa maa- ja kotitalousnaisten toimintaa on myös Aitoon, Laitikkalan ja Pohjois-Pälkäneen maa- ja kotitalousseuroissa sekä Syrjänharjun naisosastossa.

 

Tarjottavat tehdään alusta asti itse

Kukkian maa- ja kotitalousnaiset ovat yksi taho Rautahovin takana. Tulevista tapahtumista löytyy tietoa Facebook-sivuilta ja Rautahovin tapahtumakalenterista.

Lähes poikkeuksetta – oli Rautahovin tapahtuma sitten konsertti, luento, illalliset tai myyjäiset – keittiöstä ja tarjoiluista huolehtivat Kukkian maa- ja kotitalousnaiset. Tarjoilut tehdään alusta loppuun itse, perinteitä vaalien, eivätkä kertakäyttöastiat kuulu tapoihin. Kahvit tarjoillaan edelleen kauniista, vanhoista kahvikupeista. Tänä päivänä kahviastiasto on kasvanut 200 hengen kuppimäärään, jota voi vuokrata myös muualle. Tarjoiluista voidaan sopia Kukkian maa- ja kotitalousnaisten kanssa, mikäli omaa tapahtumaa Rautahovissa järjestää.

17. marraskuuta Rautahovissa järjestettäviin Sadonkorjuusyöminkeihin on ihan joka ikinen tervetullut.

Kaksisataapäinen yleisö eli täpötäysi Rautahovi nautti emäntien kokkaamasta makoisasta ruuasta Rautahovin remontti-illallisilla. Kuva: Seppo Kääriäinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?