Sporttipitäjä: Uuden Kostia-areenan lisäksi myös vanhat salit ovat täynnä iltaisin

Kouluilta vapautuneet vuorot täyttyivät nopeasti

Pälkäneläiset harrastavat aktiivisesti. – Liikuntahallin valmistumisesta huolimatta koulujen ja jopa Harjutuulen ja Nuijan salit ovat täynnä toimintaa iltaisin, Petri Ketola kertoo.

Kauan kaivattu liikuntahalli on aktivoinut pälkäneläisiä vapaa-ajan toimintaa. Syksyksi on viritelty uusia ryhmiä ja harrastuksia. Eri lajit ovat lisänneet treenejä ja turnauksia, kun kotikylälle saadaan täysmittainen areena.

– Kostia-areenan arkivuorot ovat perjantai-iltaa lukuun ottamatta täynnä. Viikonlopun turnausvuorotkin täyttyvät vauhdilla, kun eri lajien otteluohjelmat valmistuvat, liikunta- ja vapaa-aikasihteeri Petri Ketola sanoo.

Hän uskoo, että viikonloppuvuoroja jää erilaisten tapahtumien käyttöön.

– Mutta vakivuoroja viikonlopuille ei järjesty.

Kostia-areenan Luja-sali täyttyy salibandyvuoroista, Lukko-salissa pelataan pääosin kori- ja lentopalloa.

Urheiluseuran suuret lajit täyttävät ison osan uuden areenan vuoroista. Siitä huolimatta myös koulujen salit, entisen Harjutuulen vanhainkodin sali ja jopa juhlatalo Nuija ovat iltaisin täynnä toimintaa.

– Uudesta areenasta huolimatta aivan kaikille ei järjestynyt toivottuja vuoroja kouluilta. Tilannetta helpottaa kuitenkin se, että Valkeakoski-opiston ryhmät ovat keskittäneet toimintaansa Nuijalle, Ketola sanoo.

 

Kostia-areena tehtiin liikunnan ehdoilla

Koulujen saleissa pelataan edelleen, sillä kaikki eivät tarvitse täysmittaista areenaa.

Täydet salit ovat myönteinen ongelma. Kylällä tapahtuu niin paljon, että harrastajia riittää kaikkiin käytettävissä oleviin tiloihin.

Sporttipitäjän uusi areena kiinnostaa myös muualla. Kuntien edustajat ovat käyneet tutustumassa pienen kunnan suureen satsaukseen.

Vieraat ovat ihastelleet hallin valoisaa ilmettä: Pälkäneelle ei tehty peltihallia, jossa on katon rajassa muutama ikkuna. Tämä tulee selväksi heti sisääntuloaulassa, josta aukeaa näkymä molemmille kentille.

– Tilat on suunniteltu harrastajien ja liikunnan ehdoilla. Suuret katsomot olisivat nostaneet hallin hintaa. Vain harvat tapahtumat vetävät satoja katsojia, ja silloin voidaan järjestää lisätilaa lattiatasolle, Petri Ketola sanoo.

 

Liikuntakunta esillä Elixir-ohjelmassa

Laji-ihmiset pitkin maata odottavat innolla, että pääsevät näkemään Pälkäneen uuden areenan. Ilmassa on ihastelua ja pientä kateuttakin, sillä moni toivoisi vastaavaa myös omalle paikkakunnalle.

Myös mediat ovat huomanneet Pälkäneen hallihankkeen, joka nostaa kunnan vapaa-aikapuitteet aivan uudelle tasolle.

– Nelosen Elixir tulee syksyllä Pälkäneelle tekemään ohjelmaa. Se tulee ulos keväällä ohjelmasarjassa, joka esittelee maan parhaita liikunta- ja hyvinvointikuntia, Petri Ketola kertoo.

Ohjelma ei keskity pelkästään areenaan, sillä Pälkäne tarjoaa ympäri vuoden ainutlaatuiset mahdollisuudet monipuoliseen luontoliikuntaan. Vesistöillä, harjuilla ja metsäpoluilla kuljetaan monilla eri välineillä; Sappeenvuoren rinteissä viiletetään kesällä pyörillä, talvella suksilla ja laudoilla.

 

Lähiliikuntapuisto aktivoi liikkeelle

Kostia-areenasta tulee vähitellen rakentuneen Pälkäneen vapaa-aikakeskuksen kruunu. Urheilukentän naapuriin on noussut pääkirjasto Arkki, yhteiskoululle jalkapallonurmi sekä katukoriskenttä.

– Koulun ympäristöä kehitetään entistä aktivoivammaksi. Sinne on saatu pingispöytä, ja haaveissa on, että koulun ja liikuntahallin väliin saataisiin vielä pienpelikenttä. Se liittäisi koulun ja hallin entistä tiiviimmin yhteen ja palvelisi myös turnauksissa lämmittelypaikkana, Petri Ketola sanoo.

Kostia-areenan käyttöönoton yhteydessä vietetään myös uuden lähiliikuntapuiston avajaisia. Sen ensimmäinen osa valmistui viime syksynä, kun nuorten ideoima skeittiparkki saatiin käyttöön. Tänä vuonna sen viereen on rakennettu monenikäisiä lapsia vetävä puisto, jossa pääsee kiipeilemään ja temmeltämään monenlaisilla toiminnallisilla välineillä.

Lähiliikuntapuisto on löytänyt käyttäjänsä nopeasti.

– Skeittiparkille oli selvästi kysyntää. Skeittaus ja BMX-pyöräily ovat vahvassa kasvussa. Rampeilla on näkynyt mukavasti väkeä. Myös lähiliikuntapuisto on päiväkotiryhmien ja koululaisten ahkerassa käytössä aamusta iltaan.

Toimintaa kuhisevasta alueesta tulee samalla aktiivisen kunnan näyteikkuna Lahdentien ohikulkijoille.

 

Kalustamista ja viimeistelyä

Liikuntahallin rakentamisvaihe on työllistänyt liikuntasihteeriä. Käyttöönoton alla odottaa vielä vilkas kalustus- ja koulutusurakka.

Vapaa-aikakeskuksen ytimeen valmistunut Kostia-areena otetaan arkikäyttöön Vapaalla Pälkäneellä -messuviikonlopun jälkeen. Lukion aamutreenit ja koulun liikuntatunnit saadaan käyntiin maanantaina 17.9.. Iltapäivällä kello 16.30 Luja-Lukon yhdeksänvuotiaat salibandyjunnut pääsevät juoksemaan uudelle areenalle ensimmäisinä iltakäyttäjinä.

Viimeiset päivät ennen käyttöönottoa ovat täynnä monenlaista kalustusta, viimeistelyä ja käyttökoulutusta.

– Areenan tekniikka käydään läpi kiinteistöhuollon kanssa, jotta kaikki varmasti pelaa. Hallilla menee monta iltaa, kun varsinaisten käyttäjien kanssa käydään läpi, miten tulostaulut, väliverhot ja kaikki muu tekniikka toimii. Pelkästään avaimia on jaettavaksi melkoinen nippu, Petri Ketola sanoo.

Kaksikerroksisen kuntosalin alakertaan tuleva voimailusali saadaan käyttöön avajaisten yhteydessä, mutta yläkerran painopakkalaitteiden toimitus viivästyi sen verran, että sen käyttöönotto lykkääntyy syys–lokakuun vaihteeseen. Santaharjun vanha sali pysyy käytössä siihen saakka.

Kostia-areenan uudelle kuntosalille aletaan myydä kortteja 17.9. alkaen.

– Sekä kuntosalin että uuden areenan käyttäjähinnat ovat varsin maltilliset. Pälkäneellä harrastaminen on edelleen edullista esimerkiksi kaupunkeihin verrattuna. Salihintojen lisäksi siihen vaikuttaa tietenkin myös talkootyö: meillä harrastuksia vetävät pääosin vapaaehtoiset, mutta kaupungeissa joudutaan keräämään palkkaa myös ohjaajille.

Petri Ketola ohjaa uudella areenalla kuntosaliryhmiä. Sali saadaan kokonaisuudessaan käyttöön lokakuun vaihteessa, koska painopakkalaitteiden toimitus myöhästyi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?