Pälkäneen Reserviläiset: Maanpuolustushengen uskolliset lipunkantajat näkevät mielellään riveissään uutta väkeä

Reserviläinen pysyy mukana ajassa

Ampumaharjoitukset Kankaanmaan ampumaradalla.

Pälkäneellä toimii useita reserviläisjärjestöjä joita ovat muun muassa ”vanhan Pälkäneen” alueella Pälkäneen Reservinaliupseerit (perustettu 17.12.1956) ja Reserviupseerikerho (9.2.1941) sekä Maanpuolustusnaiset.

”Vanhan Luopioisten” alueella puolestaan toimivat muun muassa Luopioisten Reserviläiset ja Reserviupseerikerho. Pälkäneen Reservinaliupseereihin sekä Luopioisten Reserviläisiin voi liittyä kuka tahansa täysi-ikäinen Suomen kansalainen.

Pälkäneläisillä reserviläisjärjestöillä on pitkät paikalliset perinteet, toiminta sen sijaan elää ja uudistuu aina tarpeiden mukaan. Tämän hetken tärkeimmät tehtävät ovat positiivisen maanpuolustushengen ja veteraaniperinteen ylläpitäminen.

Reservin upseerit ja -aliupseerit on totuttu näkemään maasto- tai lumipukuisessa lippuvartiossa tai sankarihautoja kohti suuntaavassa seppelpartiossa. Niinä hetkinä ollaan reserviläistoiminnan ydinalueella: nostattamassa maanpuolustusintoa ja osoittamassa kunnioitusta niille, joiden ansioista suomalaisilla edelleen on oma maa puolustettavana.

Juhlissa edustaminen on ajallisesti pieni osa yhdistysten kaikesta toiminnasta, joka jatkuu läpi vuoden.

Toivomme mukaan lisää nuoria, ja tietysti kaikenikäisiä muitakin toimijoita. Kaikkeen toimintaan ei ole välttämätöntä osallistua, vaan voi valita itselleen sopivat jutut.

 

Veteraanityötä jatkamassa

Kun kaikkein nuorimmatkin sotaveteraanit ovat jo ylittämässä 90 vuoden rajapyykkiä, on selvää, että veteraanityön tueksi tarvitaan nuorempia sukupolvia. Pälkäneen reserviläiset muun muassa tarjoavat veteraaneille kuljetusapua ja pyydettäessä kantajina viimeisellä matkalla. Keskeistä on myös jatkaa sellaisia tehtäviä, joita aikaisemmin hoitivat sotaveteraanien omat yhdistykset.

Reserviläisten omaan toimintaan kuuluvat kunniavartiot, ohjelmalliset tupaillat, kesäretki, talkoot, piiritason juhlat ja tapahtumat, harjoitusammunnat ampumaradalla kesäkeskiviikkoisin sekä syksyn taitokisa. Lisäksi toteutetaan yksittäisiä projekteja – esimerkiksi reserviläiset ovat pesseet talkootyönä sankarihaudan muistopaaden ja kiviristit.

Ammuntataidon ylläpitämiseen on Pälkäneellä erityisen hieno mahdollisuus, koska ampumarata on aivan vieressä ja viikoittain reserviläisten käytössä. Muun muassa uuteen aselupaan tai aseluvan uusimiseen tarvitaan todistus riittävästä harjoittelusta, joten rataa kannattaa hyödyntää. Erityisesti pistooliluvissa on korostunut harjoittelukertojen määrät.

 

Korsukööri ja joulutulet

Sadat pälkäneläiset virittäytyvät joulutunnelmaan reserviläisten joulutulilla. Kuva: Hannu Söderholm.

Korsukööri on noin 15 reserviläisen laulajajoukko, joka on ollut mukana veteraanien siunaustilaisuuksissa, juhlissa ja joulutulilla. Kööri on esiintynyt jo yli 20 vuotta.

Osa toiminnasta kuuluu säännölliseen vuoden kiertoon, kuten juhlaperinteet ja kunniavartiot. Kaikille avoimet Sydän-Hämeen rastitkin alkoivat ”reserviläisrasteina” 1980-luvulla.

Reserviläiset tuovat osansa kaikkien pälkäneläisten jouluun pystyttämällä torille joulukuusen ja sytyttämällä Syrjänharjuun joulutulet, jotka houkuttelevat joka vuosi satoja kävijöitä. Vuoden kruununa on vanhin juhlaperinteistä, jouluaaton kunniavartio sankarihaudalla.

Reserviläisjärjestöt eivät nykymuotoisina osallistu varsinaiseen maanpuolustustoimintaan eikä niille ole määritelty paikallisia suojelu- tai muita tehtäviä. Joka tapauksessa reserviläisyhdistyksissä pyritään mahdollisuuksien mukaan pitämään yllä jäsenten perusvalmiuksia kuten hyvää fyysistä kuntoa, ampumataitoa ja yhteishenkeä.

Näitä valmiuksia voidaan opetella erilaisilla Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen MPK kursseilla, joita järjestetään maanpuolustuspiireittäin. Vuonna 2016 koko Suomessa järjestettiin yhteensä 1931 kurssia, jotka tuottivat yhteensä 88 750 koulutusvuorokautta.

Maanpuolustustoiminta lähtee perustasolta, paikallisyhdistyksistä. Kun ne pitävät yllä omaa toimintaansa, on pohja, jolle voi tarvittaessa rakentaa.

Tervetuloa osastollemme tutustumaan toimintaan ja ampumaan Ekoaseilla.

Korsukööri on esiintynyt jo yli 20 vuoden ajan.

Yhteystiedot:

Pälkäneen Reservinaliupseerit ry

Mikko T. Niemi

mikko.ta.niemi@outlook.com

050 558 8957

 

Pälkäneen Reserviupseerikerho

Vesa Mellavuo

vesamellavuo@gmail.com

040 722 1629

 

Luopioisten Reserviläiset ry

Ilkka Naulapää

 

Luopioisten Reserviupseerikerho

Jaakko Ahola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?