Talousneuvontaa nuorille huippu-urheilijoille

Rahoituspäällikkö Aarne Pitkänen ja toimitusjohtaja Pirkko Ahonen uskovat, että nuoret huippu-urheilijat ovat kiinnostuneita talousneuvonnasta. Aito Säästöpankki kantaa hankkeellaan yhteiskuntavastuuta.
Rahoituspäällikkö Aarne Pitkänen ja toimitusjohtaja Pirkko Ahonen uskovat, että nuoret huippu-urheilijat ovat kiinnostuneita talousneuvonnasta. Aito Säästöpankki kantaa hankkeellaan yhteiskuntavastuuta.
Suomen urheiluhullu kansa tuntee turhan monta tarinaa, jossa sinivalkoisia värejä kunnioitettavasti kirkastanut mitalisti elää kituuttaa jatkuvassa köyhyydessä. Kansakunta kyllä osaa vaatia huippusaavutuksia ja nauttia niistä, mutta yhteiskunta saati suuri yleisö ei ole juuri kiinnostunut maineen tuojien henkilökohtaisesta elämästä. Pirkanmaalainen Aito Säästöpankki kunnostautuu yhteiskuntavastuun kantajana aloittamalla talousvalmennuksen jakamisen Tampereen Urheiluakatemian nuorille huippu-urheilijoille.

Talousvaikeudet ja urheilu-uran rahoittamisen haasteet ovat konkretisoituneet esimerkiksi aitajuoksija Oskari Mörön, olympia-ampuja Juha Hirven ja keihäänheittäjä Sanni Utriaisen tullessa julkisuuteen rahamurheidensa kanssa.

Aito Säästöpankin rahoituspäällikkönä toimiva entinen judokan Pohjoismaiden mestari Aarne Pitkänen halusi tehdä urheilijoiden hyväksi jotakin. Mies marssi toimitusjohtaja Pirkko Ahosen puheille ja ehdotti, että pankki aloittaisi nuorten huippu-urheilijoiden talousvalmennuksen.

Ahonen otti työntekijänsä ideasta kopin. Urheilukärpäsen puraisema Pitkänen on vastaisuudessa Tampereen Urheiluakatemian nuorten huippu-urheilijoiden käytössä. Urheiluakatemiaan kuuluu lähes tuhat urheilijaa urheilijan polun alkuvaiheessa olevista nuorista aikuisiin arvokisaurheilijoihin.

Omat kokemukset inspiroivat

Rahoituspäällikkö Aarne Pitkänen uskoo, että talousvalmennus saavuttaa suuren suosion urheiluakatemialaisten keskuudessa.

– Olen valmis lähtemään vaikka lenkille talousasioista kiinnostuneen urheilijan kanssa, hän lupaa.

Pitkänen muistaa kirkkaasti omasta nuoruudestaan pohdinnat, miten rahoittaa hyvä harrastus.

– Talousasiat herättävät paljon kysymyksiä. Hyvien vastausten hakeminen askarruttaa mieltä. Joskus haasteet voivat paisua kohtuuttomiksi taakoiksi. Huomio ei pysy yksinomaan harjoittelemisessa, vaan mieli harhailee urheilemisen ja raha-asioiden välimaastossa. Urheilussa kehittyminen ja onnistuminen vaatii tiukkaa paneutumista itse ydinasiaan, hän tietää.

– Kun urheilijalla on tavallisen elämän asiat turvallisessa balanssissa, niin suoritukset paranevat, mies muistuttaa.

Pitkänen kertoo monen urheilijan elävän kahden uran maailmaa.

– Siinä yhdistyy urheilu ja opiskelu tai urheilu ja työ.

Pitkäsen mielenkiinnon kohde oli judoka, joka vei häntä pitkin maailmaa.

– Kyseessä ei ollut siis mikään rahalaji, hän hymyilee.

– Tiedän hyvin luissani ja ytimissäni, miten maksimaalisen tuloksen saavuttaminen vaikeutuu, jos mielen päällä on ylimääräisiä murheita.

Aarne Pitkänen on vakuuttunut siitä, että nykyurheilija osaa arvostaa talousvalmennusta samalla tavalla kuin omaa laji-, ravinto- tai henkistä sparrausta.

”Sitoudumme pitkäksi ajaksi”

Aito Säästöpankin toimitusjohtaja Pirkko Ahonen korostaa, että pankki on urheilijoiden talousvalmennuksen kanssa tosissaan.

– Olemme liikkeellä pitkäjänteisesti. Tämä hanke ei ole mikään hetkenjuttu, hän teroittaa.

Ahosen mukaan hyvässä talousvalmennuksessa valmentajan ja valmennettavan vuorovaikutus syvenee.

– Keskusteluissa puidaan kaikki mahdolliset asiat, kuten omien asiakkaidemme kanssa pidettävissä oman talouden tuokioissakin, hän kertoo.

Ahonen muistuttaa siitä, että urheilija tarvitsee taloustaitoja myös urheilu-uransa jälkeen.

Aito Säästöpankin ja Tampereen Urheiluakatemian käynnistämä yhteistyö on maassamme ainutlaatuista.

– Nyt odotamme kokemuksia ja tuloksia. Sitten katsomme, missä kaikkialla kertyneitä tietoja ja taitoja voidaan hyödyntää.

Aito Säästöpankin taustalla olevat Ikaalisten ja Luopioisten säästöpankkisäätiöt tukevat taloudellisesti vuosittain Tampereen Urheiluakatemiaa.