Suurkaupungin haitat juhlii 40-vuotista taivaltaan

Suurkaupungin haitat eli Raimo ”Boogie” Hietala (vasemmalla), Timo ”Timmer” Jokinen ja rumpali Jarmo ”Pirttis” Pirttiniemi huipentavat jälleen Rautajärvi Rockin.

Punkin ja uuden aallon taitekohdassa 40 vuotta sitten perustettu Suurkaupungin haitat aktivoitui uudelleen toissa talvena, kun rautajärveläistrio keksittiin punk-ajan pikkubändejä esittelevälle kokoelmalevylle. Bändi palasi Rautahovin treenikämpälle ja alkoi ottaa vanhoja ralleja haltuun levynjulkistamiskeikkaa varten.

Helsingissä nähdyn paluukeikan jälkeen kokoonpano on riemastuttanut juurillaan. Se on nähty myyn muassa Oriveden legendaarisessa Tammisen temmellyksessä ja Kuohijoen August Rockissa.

– Porukka on tykännyt, basisti Raimo ”Boogie” Hietala sanoo.

Viime syksynä bändi huipensi kotikylän festarit, kun Rautahovissa järjestettiin rumpali Jarmo ”Pirttis” Pirttiniemen ideoima Rautajärvi Rock. Lauantaina karkelo järjestetään toisen kerran. Samalla juhlitaan päätösesiintyjän 40-vuotista taivalta.

Suurkaupungin haitat ei ole ollut aivan yhtä aktiivinen kuin 40-vuotisjuhlakeikkoja järjestävät Suomi-rockin dinosaurukset.

– Me vietettiin välissä 36 vuotta hiljaiseloa.

Bändi hyytyi 1980-luvun taitteessa parin toimintavuoden jälkeen, kun soittajat lähtivät kotikylältä opintojen perään. Nyt Suurkaupungin haitat on elämänsä iskussa.

– Onhan se hauskaa soittaa vaarina punkkia. Ainakin kylähullun maine vahvistuu, Hietala nauraa.

 

Neljä erilaista bändiä

Rautajärvi Rock vol. II enteilee sitä, että sympaattinen syysfestari on tullut jäädäkseen. Tämänvuotinen karkelo esittelee neljä varsin erityylistä bändiä.

Illan avaa kello 21 Rautahovin lavalle kipuava Tim Creole & Hot Rods, joka soittaa Elvis-klassikoita ja muuta juurimusiikkia. Kello 22 nähdään yksi Jukka Tilsan lukuisista kokoonpanoista, vastaiskuksi Velvet Undergroundille syntynyt LU-Lörkvist Underground.

Ennen illan huipentavaa isäntäbändiä nähdään Jukka Nousiainen. Vuoden hehkutetuimpiin kuuluneen Ei kylmää eikä pimeää -albumin keväällä julkaissut Nousiainen on tehnyt säästeliäästi festarikeikkoja. Mies nähtiin ainoastaan Helsingin Flow-festareilla ja Turun Ilmiössä.

– Nousiainen huudatti ja vislautti väkeä Anssin kaupan lastauslaiturilla lauantain iltapäiväkeikalla. Hän kertoi soittavansa mieluummin pikkupaikoissa, ja oli heti mukana, kun kerroin Rautajärvi Rockista, Raimo Hietala kertoo.

Rautahovin ovet avataan lauantaina kello 18. Sisään on vapaa pääsy, ja paikalta saa olutta ja evästä.

Lauantaina Rautahovissa esiintyvä Jukka Nousiainen veti Turun Ilmiö-festareilla rantalavan edustan niin täyteen, että osan porukasta piti seistä meressä.