Suomen luonnonsuojeluliiton Pälkäneen seutu ry kerää messuilla nimiä avohakkuita vastustavaan kansalaisaloitteeseen

Luontoa ja maisemaa vaalimassa

Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksemme toimialue on Pälkäne, Luopioinen, Sahalahti ja Kuhmalahti – kuntaliitoksista piittaamatta. Jäseniä on vähän alle sata, mutta tietysti satanen olisi hauskaa saada rikki. Toivotamme siis tervetulleiksi mukaan kaikki suomalaista luontoa arvostavat.

Virkistystoimintamme sisältää retkiä esimerkiksi suojelualueille, marja- ja sienimetsiin sekä pilkkijäille. Toimintavuosi päätetään pikkujouluun, johon kaikki jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita.

Luonnonsuojeluyhdistys ei ole varsinaisesti harrastekerho, vaan jäseneksi liittyjät haluavat ensisijaisesti tukea suomalaisen maiseman, luonnon ja oman elinympäristönsä suojelemista. Luonnonsuojeluliitto on siis aatteellinen ja yleishyödyllinen, epäpoliittinen järjestö. Suomen luonnon päivänä 25.8. juhlimme Turun Ruissalossa Suomen luonnonsuojeluliiton 80-vuotissynttäreitä.

Tärkein osa toimintaamme on seurata, miten luonnon ja maiseman suojelemiseksi säädettyjä lakeja ja asetuksia noudatetaan päätöksenteossa ja tulkitaan lainsäätäjän tarkoittamalla tavalla. Jos erityisen painavia syitä on, pitää laatia muistutuksia tai pyydettyjä mielipiteitä. Jos viranomaisen päätöksessä on selvän tuntuista virheellisyyttä, joudutaan valittamaan hallinto-oikeuksiin.

Jäsenet voivat tutustua vuoden mittaan koettuihin menestymisiin ja tappioihin sekä keskustella niistä ja suunnitella tulevaa maaliskuisessa vuosikokouksessa.

Lisäksi olemme ideoineet erilaisia aloitteita toimialueemme luonnon- ja ympäristöarvojen varjelemiseksi. Niistä tähän mennessä yksi on jopa saatu hyväksytyksi: Pälkäneen kunta on luvannut soveltaa metsissään avohakkuutonta hoitotapaa siihen hyvin soveltuvilla ja maisemallisesti aroilla kohteilla. Sen sijaan esimerkiksi aloitteemme moottorikelkkojen telamattojen merkitsemiseksi ja vesiskoottereilla kieppumisen kieltämiseksi eivät ole ottaneet tulta. Yhdistyksen hallitus ottaa edelleen mielellään jäsenistöltä vastaan uusia aloiteideoita!

Paraikaa on vireillä eduskunnalle jätettävä kansalaisaloite Avohakkuut historiaan. Aloite on yhteinen nuorisojärjestömme Luonto-Liiton sekä Greenpeacen, BirdLife Suomen ja Natur och Miljön kanssa. Se on kirjoitettu valmiiksi lakiesitykseksi ja tarkoittaa avohakkuista luopumista valtion metsissä.

Sytykkeenä aloitteellemme oli Metsähallituksen toimeenpanema avohakkuu retkeilyalueeksi osoitetussa metsässä Kainuussa. Siellä on nyt retkeilyt retkeilty, ja luontoon tukeutuneet matkailuyrittäjät aikovat muuttaa Ruotsiin jatkamaan toimintaansa.

Noin 70 prosenttia suomalaisista vastustaa avohakkuita. Messuosastollamme voi liittyä mukaan kansalaisaloitteen allekirjoittajiin.  Vaadittava vähimmäismäärä 50000 nimeä on jo saavutettu, mutta meillä on vielä lähes kolme kuukautta aikaa tehdä uusi kansalaisaloitteiden suuruusennätys.

Jaamme messuilla myös ilmaisia näytteitä: ”Luonnonsuojelijan” (Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenlehti) uusia ja vähän vanhempia numeroita.

Pälkäneen ja Luopioisten toreilla kerättiin keväällä nimiä Avohakkuut historiaan -adressiin. Kuva: Marjaana Laaksonen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?