Mälkilän suurta taiteilijaa muistettiin kylätapahtumassa

Mälkilän kylätapahtuman kahvitarjoilusta kertyneillä ja huutokaupasta saaduilla varoilla päätettiin kunnostaa taidemaalari Oskari Eklundin hautakivi. Kunnostus on jo tehty.

Taidemaalari Oskari Eklund oli lähes kaikkien pälkäneläisten tuntema taiteilija 1920–50-luvuilla. Melkein joka talon seinällä riippuu Eklundin maalaama päärakennuksen kuva. Näiden lisäksi Eklund jäljensi kuuluisien taiteilijoiden maalauksia, ja hänen maalaamansa kopio Ferdinand von Wright’in ”Taistelevista metsoista” on ollut kovin kysytty teos.

Oskari Eklund oli aikoinaan avustajana Akseli Gallen-Kallelalle, kun tämä maalasi Porissa Juseliuksen mauseleumin freskoja. Aluksi Eklund vietti kesää Pälkäneellä mutta myöhemmin hän jäi pysyvästi asumaan Mälkilään Iida Jokisen taloon.

Eklundin hautakivi saatiin kunnostettua, kun Aarno Kämppi ja Hanna-Liisa Anttila lahjoittivat taiteilijan itsensä maalaamat taulut huutokaupan kohteiksi Mälkilän kylätapahtumassa. Kunnostusrahaa saatiin huutokaupasta kertyneiden varojen lisäksi kahvitarjoilusta; emännät Anita Vilen-Hemilä ja Teija Kouhia järjestivät yleisölle hyvät kahvit ja herkulliset kahvileivät.

Mälkilän kylätapahtuma järjestettiin Heikki Hemilän pihalla Uudessa-Mälkilässä elokuun lopussa. Tapahtuman aiheena oli vanhan Mälkilän kylän jakautuminen uusjaossa. Alustuksen pitivät Hannu Uotila aiheenaan ”Sarkajaosta uusjakoon” ja Aili Huhtinen aiheena ”Uusjaon henkinen vaikutus muuttaviin asukkaisiin”. Lisäksi Risto Tuomaala kertoi karjatanhuan tekemisestä Mälkilästä Hirvoon ja Aarno Kämppi kertoi maatalouden koneellistumisesta sotien jälkeen.  Reijo Syrjän aiheena oli talojen siirtäminen Uusi-Mälkilään ajankohtineen ja rakentajineen.

Yleisöä oli paikalla yli 50 henkeä. Tilaisuuden lopuksi tehtiin noin kilometrin mittainen kyläkävely.