Järkevämpää harjoittelua ja enemmän unta

Urheilija ei sanonnan mukaan tervettä päivää näe. Sellaisiin päiviin kuitenkin mielii kolme viime vuotta erilaisista vammoista ja vaivoista kärsinyt Krister Savonen. Kesän jälkeen tilanne vaikuttaa lupaavalta. Jalkojen kunto kauden alla on harjoitteluun tehtyjen muutosten jäljiltä parempi kuin vuosiin.

– Tavallaan yhä tehdään samat asiat mutta vähän eri lailla. Tärkeimpiä juttuja oli saada kokonaiskuormitusta alemmas. Oli vähän pakko jo keksiä jotakin. Onneksi on ollut suunnittelemassa pätevää porukkaa, jonka näkemyksiin pystyi täysin luottamaan, 24-vuotias salibandypelaaja kertoo.

Ehjä liigakausi Classicin paidassa on tavoite, jonka toteutuessa muutama muukin tavoite aktivoituu.

– MM-kisat – sinne kisapaikka ja kullan uusiminen. Seurajoukkueiden Champions cup olisi hyvä voittaa tammikuussa, ja Suomen mestaruus myöhemmin – mutta se on vielä niin kaukana.

Lajin MM-kilpailut pelataan joka toinen vuosi. Tälle vuodelle osuvat Prahan MM-kisat olivat suurin syy sille, miksi edellisissä arvokisoissa loistanut Savonen halusi jäädä vielä alkavaksi kaudeksi Suomeen pelaamaan ulkomaiden houkutuksista huolimatta.

– Piti tuota vähän pohtia, mutta tutussa ympäristössä pystyy satsaamaan paremmin salibandyyn. Ainakin mahdollisuudet keskittyä ovat paremmat, kun ei lähde muuttamaan koko palettia, hän perustelee.

Seurajoukkueiden Champions cup on aiemmin pelattu alkusyksystä, ja siksi Krister Savosen ja hänen joukkueensa Classicin harjoittelussa on edelliskesinä keskitytty lajitaitoihin. Nyt mailat saivat kesällä odottaa sivummalla, kun pelaajat hikoilivat kuntosalilla ja – toisinaan hieman liian kuumilla – lenkkipoluilla. Sunnuntaina alkaneeseen liigakauteen Savonen valmistautui muun muassa Pälkäneen uudessa liikuntahallissa.

Jos kesä mentiinkin pitkälti harjoittelun ehdoilla, on alkusyksystä huomiota vienyt opiskelu. Tradenomiksi tähtäävä Savonen aloitti elokuussa liiketalouden AMK-opinnot Hämeenlinnassa.

Opinnot, harjoittelu ja pelireissut tulevat haukkaamaan leijonanosan vuorokauden tunneista syksyn ja talven aikana. Savonen on hiljalleen oivaltanut myös unen merkityksen urheilussa, ja nukkumaanmenoaika on siirtynyt yhdestä yöllä iltayhteentoista. Samalla se on toki vähentänyt entisestään vuorokaudessa käytettävissä olevien tuntien määrää ja esimerkiksi kavereiden tapaamismahdollisuuksia.

– Järjestelykysymyksiähän ne kuitenkin vain ovat, enkä ole totta puhuen ihan hirveästi ehtinyt vielä miettiä asiaa. Hyvä kuitenkin, että on elämässä jotain muutakin kuin sählyä – ja itsepähän sitä on valintansa tehnyt.