Sahalahdella kypsyi ennätysomena

Virallinen punnitus Sahramin Postin vaa’alla.
Ennätysomenaa ei sovi myydä litran mitalla.

Heikki ja Tuija Ylisen pihassa Sahalahdella kypsyi tänä syksynä ennätysomena. Jättiomenalla oli painoa 658 grammaa, mikä on uusi Suomen ennätys.

– Pihassamme kasvaa kaksi omenapuuta, jotka tuottavat vähän vuorotellen hyvää satoa. Kyseinen omena kasvoi puussa, jossa on tänä vuonna kypsynyt vain seitsemän omenaa, Heikki Ylinen kertoo.

Ylisten kotipihan molemmat omenapuut tuottavat Turso-nimistä lajiketta.

– Ennätysomena on puusta, joka on tuottanut aina silloin tällöin tosi isoja omenoita. Lajike on muutenkin isoja omenia tuottava, 500 gramman molemmin puolin on melkein joka vuosi tullut. Ennätysomenan mittoihin ylletään sen sijaan harvemmin, Ylinen kertoo.

Ennätysomenan paino käytiin tarkistamassa viime viikon tiistaina Sahramin yhteydessä olevan Postin vaa’alla. Kuva lähetettiin Suomen Jättikasvisyhdistykselle, joka hyväksyi tuloksen uudeksi Suomen ennätykseksi. Edellinen ennätysomena painoi 543 grammaa.

Kilpailuun osallistuminen on käynyt Ylisellä mielessä jo aiemminkin, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän ilmoitti isokokoisesta omenasta jättikasvisyhdistykselle.