Sisäilmatutkimukset: Ongelmat eivät estä seurakuntatalon käyttöä

Oireileva seurakuntatalo puretaan

Vuonna 1979 valmistuneella Pälkäneen seurakuntatalolla on vuosikymmenten aikana tehty vain keittiöremontti. Muuten rakennus on alkuperäiskunnossa.

Pälkäneen seurakunta ei ryhdy korjaamaan sisäilmaongelmista kärsivää seurakuntataloa. Rakennuksen mahdollisesti aiheuttamia terveyshaittoja pyritään rajoittamaan, kunnes toiminta siirtyy muualle.

Keväällä 40 vuotta täyttävän seurakuntatalon ongelmat juontavat rakennusvaiheesta. Suojauksia ja salaojituksia ei 1970-luvun lopulla tehty nykymääräysten mukaisesti.

Seurakuntatalossa on tehty perusteellisia tutkimuksia, joissa on havaittu vahvoja viitteitä kosteusvaurioista ulkoseinärakenteiden sisällä, yläpohjassa ja maanvastaisissa seinissä. Merkkiainekokeiden perusteella vaurioituneista alueista on virtauksia rakennuksen sisäilmaan.

Sisäilmaongelmat ovat aiheuttaneet viime syksystä alkaen työvuorojärjestelyjä epäiltyjen terveysoireiden takia. Pahiten altistunut työntekijä ei voi enää työskennellä talossa.

Asiantuntijoiden mukaan rakennusta voidaan kuitenkin edelleen käyttää. Suuri osa viikoittaisista tapahtumista on yläkerrassa, jossa sisäilmaongelma on vähäisempi.

Seurakunta on ollut sisäilmaongelmien vuoksi yhteydessä muun muassa työterveyslaitoksen ylilääkäriin. Terveystarkastaja ja työterveyslääkäri pitivät todennäköisenä, että kosteusvauriot ovat vaikuttaneet altistumisoireisiin. Työterveyslääkärin mukaan pitkäaikainen työskentely seurakuntatalolla voi kasvattaa hengitystieoireiden ja astman riskiä. Terveystarkastajan arvion mukaan esimerkiksi muutaman kerran viikossa seurakuntatalolla kokoontuvan lapsiryhmän altistumisriski sen sijaan ei ole kovinkaan suuri.

 

Väistötilaksi kaavailtu Nuijantaloa

Seurakuntatalon tilannetta pohtinut kirkkoneuvosto päätti, ettei rakennukselle ryhdytä valmistelemaan remonttia, vaan seurakunta tekee korjauksia, joiden turvin talo voidaan vielä pitää käytössä. Sisäilmaongelmia voidaan rajoittaa ja vähentää muun muassa ilmanvaihtokanavien puhdistuksella, ilmanvaihdon säätämisellä, alakerran ongelmatilojen tiivistyksellä, siivouksen tehostamisella ja sisäilmapuhdistajilla.

Seurakuntatalon väistötilaksi on kaavailtu Nuijantaloa. Jotkut seurakunnan päättäjistä olisivat olleet valmiita siirtämään toiminnan Nuijalle saman tien.

Seurakunta selvittää parhaillaan yhteistiloja yhdessä kunnan kanssa. Myös kunta joutuu tekemään isoja ratkaisuja, sillä kunnantalollakin kärsitään sisäilmaongelmista. Kunnanviraston väistötilaksi on kaavailtu vanhainkodilta vapautuneita Harjutuulen tiloja.

Mikäli Pälkäneelle ryhdytään rakentamaan uutta virastotaloa, kunta ja seurakunta voisivat toimia saman katon alla. Seurakunnan uudet toimitilat voitaisiin sijoittaa myös seurakuntatalon paikalle mahdollisesti rakennettavaan seniori- tai kerrostaloon.

Kunnan ja seurakunnan yhteistiloja kaavaillaan myös Luopioisiin. Siellä toimivin rakennus olisi seurakuntakeskus, joka kaipaisi lähinnä katto- ja eristysremonttia.

Vähällä käytöllä olevat, remonttia kaipaavat kiinteistöt rasittavat sekä kunnan että seurakunnan taloutta. Yhteistiloja kartoitettaessa otetaan kantaa muun muassa Seitsyen leirikeskuksen tulevaisuuteen.

Kunnalla on vastaava kokous-, sauna- ja majoitustila Vohlisaaressa, jota kaavoitetaan parhaillaan asuinalueeksi. Jos kunnansauna myydään, kunta voisi lisätä Seitsyen käyttöä.

Pälkäneen seurakuntatalolla on kosteusvaurioita ulkoseinärakenteiden sisällä, yläpohjassa ja maanvastaisissa seinissä. Merkkiainekokeiden perusteella vaurioituneista alueista on virtauksia rakennuksen sisäilmaan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.