Vaalipaneeli: Rautahovissa pureudutaan maaseudun asioihin

Vaalit peruuntuivat, paneeli ei

Rautajärven vaalipaneelissa pureuduttiin vuoden 2015 eduskuntavaalien alla maaseudun asioihin. Aamulehden toimittaja Matti Mörttisen johtama paneeli veti väkeä laajalti ja Rautahovin täydeltä.

Onnistuneen tilaisuuden innoittamana Rautajärvellä ryhdyttiin puuhaamaan maakuntavaalipaneelia täksi syksyksi. Marjatta Stenius-Kaukonen sai mukaan edustajat kaikista eduskuntapuolueista sinisiä lukuun ottamatta.

Sote-uudistuksen lykkääntymisen vuoksi maakuntavaalit siirtyivät tuonnemmaksi, mutta paneelia ei enää ryhdytty perumaan.

– Keväällä äänestetään joka tapauksessa: ainakin eduskuntavaaleissa ja Euroopan parlamentin vaaleissa, ja mahdollisesti myös maakuntavaaleissa, Stenius-Kaukonen perustelee.

Maaseudun väkeä puhuttavat vaaleissa samat asiat, muun muassa huoli peruspalveluista ja ajokelvottomiksi murenevista teistä.

– Palveluiden keskittäminen huolettaa, sillä ne uhkaavat karata entistä kauemmas maaseudun asukkaista, Stenius-Kaukonen sanoo.

– Myös työpaikkojen ja uusien asukkaiden saannista kannetaan huolta. Varsinkin yksinyrittäjien asemaan kaivataan kohennusta.

 

Kela-asiointipiste myös Luopioisiin

Tampereen Diabetesyhdistyksen SOTE-vastaavana Marjatta Stenius-Kaukonen on seurannut tarkasti sote-valmistelua. Keväiset suunnitelmat uhkasivat viedä terveysaseman Luopioisista. Sen jälkeen Pirkanmaan valmistelijoilta on kuitenkin saatu rauhoittavaa viestiä.

– Terveysasemat on tarkoitus kiertää syksyn aikana, ja silloin on luvattu kuulla myös asukkaita ja potilasjärjestäjä, Stenius-Kaukonen kertoo.

Hän on saanut runsaasti yhteydenottoja terveyspalveluista ja vanhustenhuollosta huolestuneilta asukkailta.

Monenlaiset tuet maksetaan Kelan kautta. Se on kuitenkin vähentänyt palveluitaan maaseudulla. Pälkäneellä asiointiin saa lokakuun alusta alkaen apua Kostiakeskuksessa kahtena päivänä viikossa. Marjatta Stenius-Kaukonen on tehnyt kuntalaisaloitteen, että toinen päivä olisi Luopioisissa kunnan infopisteessä Pytingissä.

– Torstai olisi hyvä päivä, sillä sosiaalityöntekijä on silloin paikalla.

Stenius-Kaukonen on lähestynyt Kelaa ja kuntaa, jotta Pytinkiin saataisiin etäasioinnissa tarvittavat laitteet ja yhteydet.

Toimeentulotukiasiat työllistävät edelleen runsaasti kunnan sosiaalitoimea, vaikka ne siirtyivät puolitoista vuotta sitten Kelan hoidettavaksi. Aiemmin kunnan väki tunsi toimeentulotukiasiakkaat, mutta nykyisin Kela vaatii monenlaisia selvityksiä, joiden hankkimisessa ja toimittamisessa ihmiset tarvitsevat apua.

– Ongelmana on se, että Kela maksaa kunnille työmäärään nähden olematonta korvausta, Stenius-Kaukonen sanoo.

 

Reikiintyvä tie lähes kulkukelvoton

Peruspalveluiden lisäksi Rautajärven paneelissa nousevat varmasti esiin myös kehnoon kuntoon päässeet tiet. Rautajärveltä Kyynärön kautta Padasjoelle kulkeva maantie on pahoin reikiintynyt ja kehnossa kunnossa.

– Sitä on hätäapuna paikattu ainakin neljä kertaa tänä kesänä, Marjatta Stenius-Kaukonen kertoo.

Rautajärven-Kyynärön tieosuuden korjaukseen tarvittaisiin noin 0,6 miljoonaa euroa. Rahoitusta odottaa 40 muutakin tieosuutta, joten teiden kunnostukseen tarvittaisiin lisää määrärahoja.

– Tämä vuosi on ollut erityisen hankala kelirikon vuoksi, Marjatta Stenius-Kaukonen sanoo.

Rautahovissa lauantaina 22.9. kello 13 alkaen järjestettävän vaalipaneelin otsikkona on ”Maalla asuvat onnellisimmat ihmiset – onko se mahdollista vielä vuonna 2020?”

Mukaan ovat lupautuneet kansanedustajat Mikko Alatalo (kesk), Jukka Gustafsson (sd), Harri Jaskari (kok), Anna Kontula (vas), Sami Savio (ps) ja Sari Tanus (kd). Vihreiden edustaja varmistuu alkuviikosta.

Paneelin vetäjänä toimii Sauli Niinistö-kirjan kirjoittanut, Aamulehden pitkäaikainen politiikan toimittaja Matti Mörttinen.

Rautahovissa (Rautajärventie 30) pidettävän vaalipaneelin järjestävät Rautajärven kyläyhdistys, Luopioisten maamiesseura ja Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta.

Vaalipaneeli veti Rautahovin täyteen eduskuntavaalien alla. Lauantaina kello 13 alkavassa paneelissa puhutaan maaseudun asioista, jotka mietityttävät seudun väkeä ensi vuoden vaaliruuhkassa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.