Kyläkaupan arki ei ole koskaan tylsää

Margit Tuomolan omia vastuualueita myymälän puolella ovat juustohylly sekä teollinen puoli.

– Ajattelin joskus, että jään eläkkeelle viimeistään 58-vuotiaana. Kun tämä rajapyykki kaksi vuotta sitten ylittyi, mietin eläköityväni 60-vuotiaana. Mutta enhän minä ole vielä ollenkaan valmis jäämään pois työelämästä. Mitä minä kaiket päivät sitten oikein tekisin? 26. syyskuuta 60 vuotta täyttävä kauppias Margit Tuomola nauraa.

Jokainen päivä K-Järvikansan ohjaksissa on taatusti erilainen. Tuomola pitääkin erityisesti juuri kauppiaan työn monipuolisuudesta. Siinä saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja vaihtaa tutuiksi tulleiden asiakkaiden kanssa kuulumiset, mutta samalla pääsee toteuttamaan itseään.

– Tuotteiden järjestelyyn ja tilausten tekemiseen menee myös oma aikansa. Aika kuluu kuitenkin sitä vauhtia, että joskus tuntuu siltä kuin viikossani olisi vain kaksi työpäivää: maanantai ja perjantai. Usein sitä perjantaina hämmästelee, joko se viikonloppu on taas ovella.

Tuomola muutti Luopioisiin kaksikymmentä vuotta sitten, samaan aikaan kuin aloitti Järvikansan kauppiaana. Ennen Luopioisten pestiään Tuomola oli työskennellyt pitkään kaupan työntekijänä Forssassa. Kaupan alalla koko työuransa viihtynyt Tuomola on viihtynyt hyvin myös Luopioisissa. Ensimmäiset kaksi vuotta hän asui miehensä Pertin kanssa kirkonkylällä, minkä jälkeen he muuttivat Puutikkalaan.

Kotiutuminen ja juurtuminen Sydän-Hämeeseen ottivat oman aikansa. Ihmiset ovat Hämeessä sen verran varautuneita, että kunnollinen tutustuminen vei jonkin verran aikaa.

– Kymmenen vuotta kun oli kulunut, tuntui siltä, että ihmisiin oli tutustunut kunnolla. Kun tämä virstanpylväs oli ohitettu, ihmiset tulivat tutuiksi ja tuntui siltä, että olemme täällä kotonamme.

Nykyisin kyläkaupan kauppiasta viehättää se, että maaseudulla ihmiset ovat toisilleen ihmisiä. Yhteisöllisyys ja toisten auttaminen ovat vielä arkipäivää toisin kuin monissa suurissa kaupungeissa.

– Plussaa on toki sekin, että luonto on lähellä ja metsälenkille pääsee halutessaan heti kotiovelta. Myös järven sijainti lähellä kotia on mukava juttu, Tuomola miettii.

Tuotemäärät kasvaneet huimasti

Kahdenkymmenen vuoden kauppiasuran aikana moni asia on ehtinyt muuttua. Kauppakin on remontoitu kolmeen kertaan. Remonteista yhdessä kauppa uudistettiin läpikotaisin katosta lattiaan asti. Viimeisin remontti tehtiin kaksi ja puoli vuotta sitten, jolloin Luopioisiin saatiin isommat vihannes- ja hedelmähyllyt ja näkyvämpi paikka asiamiespostille. Samassa yhteydessä tuotevalikoima laajeni tuntuvasti.

– Tuotemäärät ovat kauppiasurani aikana kasvaneet valtavasti: valikoima laajenee koko ajan ja lähes päivittäin tulee uutuuksia. Ei kaksikymmentä vuotta sitten ollut olemassa esimerkiksi susheja lainkaan. Myös kasvis- ja lähiruokatrendi näkyy selvästi täällä meilläkin, Tuomola listaa.

Suuri muutos on ollut niin ikään ollut tilausjärjestelmän muuttuminen sähköiseksi. Ennen tilauskirjojen täyttäminen ja tilausten tekeminen veivät helposti neljäsosan työpäivästä. Nykyisin kone laskee yön aikana automaattisen tilausehdotuksen, jota pääsee muokkaamaan ennen tilauksen lopullista lähtemistä.

– Sähköinen tilausjärjestelmä on helpottanut työtä kovasti. Kone ei erehdy, se laskee varmasti oikein, Tuomola huomauttaa.

Vapaalla lenkkeilyä ja pilatesta

Kauppiaan työ on monesti luonteeltaan ympärivuorikautista. Virkaiältään nuorempana kauppiaana Tuomolakin saattoi tehdä töitä lähes kellon ympäri. Nykyisin hän pyhittää viikonloput perheelle ja harrastuksilleen. Kahden aikuisen pojan perheisiin ja nyt 1- ja 6-vuotiaisiin lastenlapsiin pidetään säännöllisesti yhteyttä.

– Lenkkeilyn lisäksi tykkään käydä pilateksessa. Se on oiva keino saada työt pois mielestä ja tekee hyvää sekä keholle että mielelle.

Tuomola juhlii kuuttakymmentä ikävuottaan Aitoon Honkalassa lauantaina 22. syyskuuta kello 17 alkaen. Myös asiakkaat ovat tervetulleita juhliin, sillä kaupassa on jaettu kutsuja kaikille halukkaille. Juhlapäivänä K-Market Järvikansa sulkeutuu jo kello 12.

– Tarkoitus on samalla juhlistaa 20-vuotiasta kauppaa. Kaupan virallinen juhlapäivä oli jo tammikuussa, mutta tuolloin kahvittelimme pienimuotoisesti. Nyt on sopiva aika juhlia vähän isommin, Tuomola linjaa.