Ruokaa tulee läheltä

Nikkilän tilan karjalauma pällistelee aidan taakse ilmestynyttä ihmislaumaa, josta osoitellaan ja kuvataan eläimiä. Karja astelee lähemmäksi, mutta joukosta vain yksi, Maijaksi nimetty seniorirouva innostuu löntystämään lähelle aitaa. Sekin vain siksi, että isäntä Pasi Nikkilällä on kädessään pussillinen leipää.

Samalla kun lehmä hamuaa kaikki Ruispalat, isäntä vastaa Kangasalan lähiruokahankkeen järjestämälle bussikierrokselle lähteneiden ihmisten kysymyksiin. Halutaan tietää esimerkiksi, lypsetäänkö lehmät joka päivä.

Näinkö on hyvä? Maija-lehmä poseeraaa Leena Köpälle.

–Täällä on tuo lypsyrobotti, nelijalkainen, Nikkilä osoittaa lypsäjän työn hoitavaa pikkuvasikkaa.

–Jotkut lehmät antavat vain oman vasikkansa tulla imemään, jotkut antavat muidenkin imeä, hän tietää.

Nikkilän tilalla Sahalahdella on kaikkiaan 60 nautaa. Itseuudistuvassa laumassa kulkee mukana kaksi sonnia, joiden tehtävänä on huolehtia suvun jatkamisesta. Tila on erikoistunut pihvirotuisen naudanlihan, hiehon lihan tuotantoon.

–Tietääkseni Pirkanmaalla ei ole muuta hiehon lihan tuotantoon erikoistunutta tilaa, isäntä huomauttaa.

 

Tuotannon lähteille

Bussilastillinen väkeä lähtee laitumen ääreltä kävelemään kohti maatilan päärakennusta ja siellä vuoden verran toiminutta tilamyymälää. Leena Köpällä ja Satumaija Vierulalla on jo kylmäkasseissaan päivän ensimmäisestä vierailukohteesta, Aholaidan lammastilalta ostettua lihaa.

–Näimme siellä eilen syntyneen karitsan. Oli se kyllä söpö, Köppä kertoo ihastuneena.

–Saimme kahvia ja talon tytön valmistamaa pannukakkua, hän lisää.

Kangasalan lähiruokahankkeen viime lauantaina järjestämään tilakierrokseen sisältyi ilmainen kuljetus ja ilmainen lounas. Osallistujat pääsivät bussin kyydissä käymään Aholaidan lammastilalla Kangasalla ja Sahalahdella Nikkilän tilalla ja Marjatila Tyrnikassa.

–Tätä kierrosta esiteltiin Piknik-päivänä Kangasalan torilla. Innostuin, että wau, miten tällaista järjestetään. Heti ilmoittauduimme, Leena Köppä kertaa naisten tekemää päätöstä retkelle osallistumisesta.

–Tulin katsomaan, mistä se liha tulee, Vierula täydentää.

Naiset kokevat päivän tärkeäksi anniksi myös tilojen isäntäväen tapaamisen.

 

Kasvot lähiruoalle

Bussikierros nivoutui yhteen viime lauantaisen Osta tilalta -päivän kanssa. Kangasalan hanke kulkee teemanimellä Annetaan kasvot lähiruoalle.

–Kaikkien tuotteiden takana on ihminen, hankkeen koordinaattori Katja Alakerttula tähdentää.

–Halutaan välittää kuluttajille sitä tietoa, että omassa kaupungissa on lähiruoan tuotantoa, hän lisää.

Tllakierroksella kulki mukana myös Kangasalan lähiruokahankkeen kooordinaattori Katja Alakerttula (keskellä).

Kierroksella mukana kulki kaksi kuvaajaa, jotka työstävät päivästä minuutin mittaisen esittelyvideon. Sitä tullaan hyödyntämään muiden muassa kaupungin markkinoinnissa.

Lähiruokahanke poikii myös lähiruoan tuottajista omat yhteiset nettisivut, jotka kertovat tilojen sijainnit ja niiden tuotantosuunnat.

Sahalahtelaisisäntä Pasi Nikkilä halusi tilansa mukaan bussikierroksen kohteeksi, koska hänestä on mukava tavata kuluttajia ja kuulla heidän mielipiteitään.

–Vuorovaikutteisuus on tärkeää. Toivottavasti tämä päivä antaa uusia asiakkuussuhteita, hän pohtii.

–Osta tilalta -päivä on ajankohtansa puolesta vähän myöhään. Olisi kuukautta aikaisemmin, koska tähän aikaan vuodesta siitä tulee helposti kastu tilalla -päivä.

Leena Köppä (vasemmalla) ja Satumaija Vierula näkivät Nikkilän tilalla, mistä liha tulee.