Luopioinen jää ilman kanttoria

Luopioisten kappeliseurakunnan kanttori Johanna Lemmetyinen on valittu Keuruun seurakunnan kanttoriksi. Lemmetyinen aloittaa työnsä Keuruulla marraskuun alussa.

Virassa on puolen vuoden koeaika, jonka ajaksi kirkkoneuvosto myönsi hänelle virkavapaata. Sijaisjärjestelyistä päättää kirkkoneuvosto ja mahdollisen seuraajan valitsemisesta kirkkovaltuusto.

Pälkäneen seurakunta valmistelee parhaillaan säästöpakettia. Talouden tasapainotus edellyttäisi karkeasti kolmesta työntekijästä tai kiinteistöstä luopumista. Kirkkoherra Jari Kemppainen esittää, ettei Luopioisiin enää palkattaisi omaa kanttoria.

Kemppainen ja kirkkovaltuuston puheenjohtaja Juhani Järvinen olisivat jättäneet viran säästösyistä täyttämättä jo reilut neljä vuotta sitten, kun Alpo Roikola oli jäämässä eläkkeelle. Jumalanpalvelus- ja musiikkijohtokunta, kappelineuvosto ja kirkkoneuvosto kuitenkin pelkäsivät, että kappeliseurakunnan jumalanpalvelus- ja kuoroelämä näivettyisi, jos Luopioisissa ei olisi omaa kanttoria.

Huhtikuun loppuun saakka jatkuvan virkavapaan aikana kanttori hankitaan sijaisjärjestelyin ja vapaaehtoisvoimin.

– Meiltä ja naapuriseurakunnista löytyy osaajia, Jari Kemppainen sanoo.

Talviaikaan tuuraajia on helpompi löytää, kun jumalanpalvelukset siirtyvät seurakuntakeskukseen, jossa soitetaan kirkkourkujen sijaan pianoa.

Monet pienet seurakunnat ovat porrastaneet jumalanpalveluksia selvitäkseen yhdellä kanttorilla. Luopioisissa väki on kuitenkin tottunut käymään kirkossa sunnuntaisin kymmeneltä. Siksi jumalanpalveluksia harvennetaan mieluummin joka toiselle viikolle kuin siirretään myöhemmäksi.

Johanna Lemmetyinen valittiin Luopioisten kanttoriksi keväällä 2014. Marraskuussa Keuruulle siirtyvän kanttorin virka aiotaan jättää säästösyistä täyttämättä.