Kyllä, se on ihan normaalia

Ensi-ilta on jo lähellä. Pikkuteatterin teatteritalon edustalla nuoret näyttelijät Eemeli Saarela, Inari Heinonen ja Mette Paloniemi sekä ohjaaja Mika Eerola. Kuva: Heidi Jaakkola

Kun Pikkuteatterin nuoret miettivät seuraavaa näytelmäänsä, mielessä oli heti, että näytelmässä pitäisi olla jotain sanomaa. Nuoret myös toivoivat, että mukana olisi huumoria eikä mitään ahdistavaa synkistelyä tai huumekuvausta, joita nuorille suunnatut näytelmät joskus voivat olla pullollaan.

Pikkuteatterin ohjaaja Mika Eerola etsiskeli sopivaa tekstiä hyvän aikaa. Kun käteen osui Elina Kilkun ” Too School for Cool”, hän tiesi löytäneensä juuri sopivan tekstin ryhmälle. Mukana oli paljon huumoria, mutta myös kosketuspintaa teini-ikäisten arkeen ja oikeaan elämään.

– Harjoitukset aloitettiin jo viime talvena. Kesällä pidettiin taukoa ja elokuulla taas jatkettiin, Eerola kertoo.

Näytelmä muistuttaa hersyvällä tavalla, että murrosiässä koettavat asiat ja käännekohdat ovat tavallisesti ihan normaaleja. Samaan aikaan kuin murrosikäisen kehossa ja mielessä tapahtuu suuria mullistuksia, pitäisi tehdä peruskoulua seuraavien jatko-opintojen suhteen isoja päätöksiä. Samalla pitäisi tulla toimeen opettajien, rehtoreiden, äitien, isien ja kavereiden kanssa. Koulun pihalla pitäisi myös pystyä olemaan niin normaali, ettei erotu liikaa massasta.

Noin 50-minuuttinen näytelmä etenee kohtauksittain siten, että jokaisessa kohtauksessa on alku, keskikohta ja loppu. Osa roolihahmoista nähdään useammassa kohtauksessa.

– Yksittäisissä kohtauksissa kurkistetaan erilaisiin kuviin ja tuokioihin nuorten elämästä, Eerola valottaa.

Näytelmässä selviää muun muassa, kuka viritti kelmun rehtorin vessanpönttöön ja mikä tekee ihmisestä aikuisen. Keskeinen kysymys on myös se, ovatko omat mitat varmasti ok.

Too School for Cool -näytelmän ensi-ilta on torstaina 27. syyskuuta. Viimeinen esitys nähdään 11. lokakuuta. Mika Eerola lupaa esityksen sopivan kaikille, jotka ovat joskus olleet nuoria.

– Parhaiten näytelmän teemat soveltuvat yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille, hän uskoo.